Vannak olyan lakások, ahol nincsen légkondi, így a kánikula túlélése komoly nehézségeket vet fel. Pedig a nyár erejét nem szabad alábecsülni, jó, ha időben bevezetjük a szükséges intézkedéseket. Minden családban találni valakit, aki nehezebben viseli el a meleget, ha pedig az idősebb hozzátartozókra gondolunk, akkor azonnal érteni fogjuk, hogy miért kell nekik a klíma.

A kiszáradás mellett hőguta is gyakran jelentkezik náluk, ami a fiatalokra és a házikedvencekre is ugyanolyan veszélyes.

A kánikula napjaiban légkondi nélkül is le kell hűlnie a testnek. Ehhez az első lépés, hogy megvédjük magunkat a közvetlen napsugárzástól. Ha rendszeresen végzünk testmozgást, akkor válasszunk olyan órákat, amikor hűvösebb van, és próbáljunk mindig az árnyékban maradni.

Sokan a hajnali órákra esküdnek, mivel estére már felmelegedett az aszfalt, és olykor a levegő sem tud annyira lehűlni, bár ez hónaptól is függ. Bármit is csinálunk, figyeljünk a kisebbekre és az idősekre is.

Pár biztos tipp

  • Maradjunk hűvös helyen.
  • Kerüljük a napozást a meleg órákban.
  • Mindig használjunk fényvédő krémet.

Most nézzük a leghasznosabb tanácsokat, ha nincs otthon klímánk.

Kapcsoljuk ki a hőforrásokat

A lakások úgy vannak kialakítva, hogy folyamatosan hőt tudnak termelni. Bizonyos elektromos berendezések, mint például a lámpák és a töltők megállás nélkül termelik a meleget. Igaz, hogy közvetlenül nem érezzük a hatásukat, de a nap végére hozzáadnak a benti meleghez. A villanykörték szintén lehetnek erőforrások, így vagy kapcsoljuk le őket, vagy inkább használjunk LED-et.

Csukjuk be az ablakokat

Reggel az ember első dolga, hogy kinyitja az ablakokat és kiszellőztet. Ez egészen addig működik, amíg nem kel fel a nap, onnantól kezdve érdemes becsukni mindent. Ha az ablakra közvetlenül rásüt a napfény, akkor felmelegíti, így a benti tér hőmérséklete is növekedni fog. Érdemes sötétítő függönyt használni, vagy lehúzni a redőnyöket.

Jeges ventilátor

A légkondi egyik legjobb helyettesítője a ventilátor. Ha igazi eredményeket akarunk elérni, akkor helyezzünk egy fémtálat jéggel és a sóval a ventilátor elé, így tengerparti hűvösséget érünk el, és nem fogunk fulladni a hőségtől.

Keressük a huzatot

Sok lakásban könnyen találunk természetes huzatot, csak azt kell megtanulni, hogy melyik ablakot nyissuk ki. A szabály az, hogy mindig azok az ablakok vagy erkélyek legyenek nyitva, ahol nagyobb a szabad tér. Amennyiben a másik oldalon belső teraszra néz az ablakunk, akkor ott csak egy résnyi helyet hagyjunk, ezáltal azonnal megindul a kellemes huzat.

Kerüljük a hosszú főzési időt

Nyáron érdemes elkerülni a hosszú főzéseket és sütéseket, mivel ezek nemcsak felmelegítik a lakást, hanem a páratartalmat is növelik. Válasszunk inkább salátákat és gyümölcsöket a napi menüben, valamint fogyasszunk sok vizet. A fürdőszobára hasonló szabályok vonatkoznak, az elpárolgó víz és a kiteregetett ruhák szintén megfosztanak minket a frissességtől.

Vásároljunk klímát

Amennyiben mindent kipróbáltunk, de még mindig nem tudjuk elviselni a kánikulát, akkor érdemes elgondolkodni a klímavásárláson. Ezzel végérvényesen elbúcsúzhatunk a nyári szenvedéstől, és köszönthetjük az üdítő frissességet.