Több nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezettel együttműködve tesztelt 9 különböző márkájú, összesen 22 inverteres, oldalfali split klímaberendezést a hazai Tudatos Vásárlók Egyesülete. A laboratóriumi körülmények között végzett tesztben a légkondicionáló berendezéseken ellenőrizték hatékonyságukat, hűtési és fűtési teljesítményüket, a párátlanító hatásukat, a használatuk bonyolultságát, illetve hogy milyen funkcionalitással rendelkeznek, valamint hogy milyen zajt keltenek.

A legjobb helyezettek több mint 70% feletti értéket értek el és mind a négy készülék a felső árkategóriából került ki. A lakosság szempontjából azonban megnyugtató hír, hogy a teszt bebizonyította, hogy egyik klíma berendezés sem teljesített alul. A tesztben minden egyes légkondicionáló berendezés 50% feletti eredményt produkált az összpontszámok alapján, azonban 75%-nál több pontot a legdrágább készülékek sem voltak képesek produkálni. 

Gyártófüggetlen teszteredmények 

Az International Consumer Research & Testing (ICRT) hálózat laboratóriumában végzett márkafüggetlen tesztben a Mitscubushi, a Toshiba, a Panasonic, a Daikin, a Midea, A Hitachi, a Fujitsu, a General és a Samsung készülékeit vették górcső alá. A pontozásnál minden egyes kategóriában 0 és 5 közötti pontokat osztottak ki, ahol a 0 volt a legrosszabb és az 5 a legjobb érték. A hűtést 27 Celsius fok elérésével, a fűtést pedig 20 Celsius fok elérése mellett vizsgálták különböző hőmérsékletek mellett.

A páratartalom vizsgálat kiindulási pontja 58,5% volt és innen hűtötték a levegőt, majd megvizsgálták a készülék hatékonyságát. A zajszintet hűtési módban mérték 1 méter távolságból, másfél méter magasból, maximális ventilálás mellett. A komfortérzetet a hőmérséklet megtartásával mérték különböző kiindulási hőmérsékletek alapján, swing vagy powerful módban. A sokoldalúságát a különböző funkciók, üzemmódok és a távirányító meglétével pontozták, még a használhatóság során az alapvető funkciók elérésének egyszerűsége volt az elsődleges szempont. 

Vajon csak a prémium árkategóriás klímák hatékonyak? 

Bár a legjobban teljesítő négy klíma berendezés valóban a drágább, prémium árkategóriából került ki, nem mondható el egyértelműen, hogy az olcsó termékek sokkal rosszabbak lennének, azt pedig végképpen nem, hogy használhatatlanok, ezt bizonyítja a tény, hogy 50% alatt egy készülék sem teljesített. A lista végén, 60% alatt csupán 8 készülék tartózkodott, így a középmezőnyben 10 klíma képviselte az ár-érték arányban remekelők kategóriáját. 

Érdekesség, hogy csupán egy készülék kapott 4-nél több pontot a hűtési és fűtési hatékonyságra és ez a készülék nem is a legdrágábbak közül került ki. Azonban a párátlanításban szinte mindenki elvérzett: 16 készülék kapott 3-nál kevesebb pontot és 4-nél többet egy sem. A zajszintek tekintetében viszont éppen a legolcsóbb készülékek szerepeltek kiemelkedően. A legcsendesebb készülék a Midea készüléke volt. A teszt alapján a legalább közepesen jól fűtő, hűtő és relatív csendes készülékek ára 250.000 Forintnál kezdődött.