Sokan nem is tudják, hogy lakásunknat nemcsak hűteni, de fűteni is tudjuk egy klímaberendezés segítségével, pedig az inverteres klímák segítségével ez ma már könnyedén megvalósítható. Sőt, ha megfelelő teljesítményű változatokat választunk, akkor anyagilag akár jobban ki is jöhetünk, mintha más módon fűtenénk.

Annak ellenére, hogy sokan (valami furcsa okból kifolyólag) a klímával való fűtést valamiféle úri huncutságnak tekintik, az ilyen módon való fűtés költséghatékonyabb lehet, mintha gázzal fűtenénk. Az inverteres technológiáknak hála ezek az eszközök már a mínusz tíz-húsz fok alatti fagyokkal is képesek megbirkózni.

Bár lassan nem lesz aktuális a fűtés, hiszen már fél lábbal kijöttünk a fűtési szezonból, nem árt, ha már most elkezdünk felkészülni a következőre.

Magyarországra nem különösebben jellemző, hogy sűrűn lennének mínusz húsz fok alatti értékek, bár ezen a télen azért néhányszor kijutott nekünk a jóból. Azok a gépek, amelyek s szokásosnál hidegebb időben is képesek működni, általában drágábbak, így érdemes  utánajárni a hazai, téli hőmérsékleteknek a döntés előtt. Vásárlás előtt mindenképpen érdemes végiggondolni, hogy kell-e nekünk mínusz huszonöt fokos faggyal megbirkozó klíma, ha mondjuk tízévente van ilyen hideg a településen, ahol élünk, vagy megelégszünk egy szerényebbel is.

Érdemes átgondolni a klímával való fűtést

SEER és SCOP szabványok

2013 év eleje óta ez a két szabvány van jelen az Európai Unióban, az EER és COP szabványokat váltották velük le. A SEER másnéven a  szezonális energiahatékonysági tényező: ez a teljes hűtési szezonra vonatkozó érték. Az értéket úgy kapjuk, hogy az éves hűtési igényt osztjuk az éves, hűtésre vonatkozó áramfogyasztással.

A SCOP a szezonális teljesítmény együttható. Fűtési szezonra vonatkozó érték, amit az éves fűtési igény és az éves, fűtésre használt energiafogyasztás elosztásával kapunk meg.

Magyarul mindkét érték esetén minél magasabb ez a szám, annál energiatakarékosabb az adott klíma készülék.

Mit jelent az, ha például az érték SCOP: 4.1 / Fűtés /

  • Ez azt jelenti, ha a klíma 1 KW-ot fogyaszt, akkor 4.1 KW teljesítményt tud leadni (bivalens hőfokon).
  • Nézzünk meg egy gyakorlati példát: a klíma már elérte a szoba hőmérsékletét (pl. 24 fokot), ezért csak a szinten tartás miatt alacsony fordulaton (teljesítményen) üzemel a kompresszor, és mondjuk a fogyasztása 300 watt. Ez azt jelenti, hogy óránként 300 W-ot fogyaszt, de közben 1230 Watt teljesítményt ad le hő formájában (több, mint 4x többet), és így melegíti a szoba levegőjét. Viszont, ha túllépte a beállított értéket (vagy kb. elérte), akkor a klíma le fog kapcsolni addig, míg nem megy kicsit lejjebb a hőmérséklet. Pl. az 1 órából lehet, hogy csak fél órát üzemel. Ez pedig így óránként csak 6 Forint. Kedvezményes tarifa nélkül (lásd lentebb). Ha kedvezményes tarifát veszünk igénybe (érdeklődjön az áramszolgáltatójánál), akkor olcsóbb, kb. 4 Forint óránként.

H tarifa és GEO tarifa

Létezik egy úgynevezett H tarifa, amelyet bizonyos készülékekre lehet igényelni (amelyek gyári paramétere legalább SCOP: 4.1). Ez a tarifa egy speciális árszabás, amely segítségével a téli szezonban a villamosenergia-fogyasztást egy kedvezőbb tarifán van lehetőség elszámoltatni. A H tarifát október 15-e és április 15-e között lehet igénybe venni, az eszköznek pedig speciális műszaki paraméterekkel kell rendelkeznie. A díjszabás ára nem lehet több az éjszakai áramnál.

A GEO tarifa csak ELMŰ és ÉMÁSZ ügyfelek számára érhető el, igaz, az év bármely részében. A legnagyobb hátránya az, hogy naponta kétszer két órára lekapcsolásra kerül, pont akkor, amikor csúcsidő van, a reggeli és az esti órákban. Az árát a mindenkori lakossági tarifa szerint számolják, ennek a 35%-a a GEO tarifa.