Beköszöntött a jó idő, ám miután elégedetten bekapcsoltunk a klímaberendezésünket, érdekes szagokat véltünk felfedezi a lakásban? Először talán másra gyanakszunk, de egy idő után egyértelművé fog válni: ez az erős szag bizony a klímából árad. Ha működés közben büdös levegőt fúj a berendezésünk, akkor azonnal cselekedjünk, hiszen a rossz szag mellett még egészségünkre is káros lehet, ha tovább használjuk így a berendezést.

A berendezés nem csak forgatja a lakás levegőjét, hanem meg is szűri azt

Mikor nyáron először bekapcsoljuk a klímánkat azért, hogy egy kicsit enyhítse a lakásunkban a hatalmas hőséget, talán nem is gondolunk bele, hogy a levegő lehűtése mellett mennyi koszt és port tud magába raktározni a készülék. Hiszen a berendezések nem csak lehűtik és keringetik, hanem át is szűrik a helyiség levegőjét. Bizonyára sok embernek már akadt olyan problémája, hogy a beüzemelést követően, orrfacsaróan poshadt szagot árasztott magából a készülék. Ezeket a kellemetlen szagokat a megtelepedett gombák és különböző baktériumok tudják előidézni. A készülékünk pedig ahogy forgatja a lakásban a levegőt, folyamatosan fújja a szobába ezeket a kellemetlen mikroorganizmusokat, így könnyedén le is fertőzheti az egész családot.

Több lehetséges oka is lehet, ha kellemetlen szagokat áraszt magából a készülék. A gombák és a baktériumok mellett okozhatja az is, ha tisztítás során egyáltalán nem használtak, vagy ha használtak is klímatisztító sprayt, akkor nem megfelelőt. Emellett a bűzt okozhatja még a vizesedés vagy a bűzzár hiánya is. Szakértők szerint, ha a klíma büdös, akkor annak 99 százalékban nem maga a berendezés az oka. Az is könnyen előfordulhat, hogy a lakásban terjengő különböző szagokat (cigarettafüst, háziállat szaga, főzés során az étel szagokat), ahogy működés közben magába szívja a berendezés, egyszerűen később kifújja a lakásba, mondjuk éppen akkor, mikor a szag eredeti forrása már teljesen megszűnt.

Honnan is árad pontosan a bűz?

A klíma a legtöbbször mégis akkor áraszt magából erős, kellemetlen szagokat, ha megfeledkeztünk annak karbantartásáról és szakszerű tisztításáról. A hűtési szezonban, működés közben a berendezés nagy mennyiségű levegőben megtalálható port, koszt és egyéb szennyeződéseket szív magába. A Split klímaberendezések beltéri egységében találhatóak meg azok a szűrők, és ionizátorok, melyeknek kimondottan az a feladatuk, hogy a polleneket, az atkákat és a szennyeződéseket megszűrje a levegőből. Így képes arra, hogy ne csak lehűtse a lakás levegőjét, ezzel biztosítsa számunkra a komfortérzetet a hatalmas kánikula idején is, hanem mindegy légtisztító, megszűrje a különböző szennyeződéseket is.

Ha közelről szemügyre vesszük a beltéri egységet, akkor láthatjuk azt, hogy a benne található hőcserélő teljes területét lefedi egy finom porszűrő. Ennek az elsődleges feladata az, hogy felfogja a levegőben megtalálható nagyobb szemcséjű porszemeket, szöszöket, atkákat. Ám a kisebb méretű szennyeződések ezen a szűrőn nagyon könnyedén átsiklanak, és így bejutnak a fém lamellák közé, onnan pedig könnyedén visszakerülhetnek a lakás levegőjébe is, melyet mi magunk és a családunk beszívunk. Ha az itt található hőcserélőn lecsapódó nedvességgel nem foglalkozunk, akkor könnyedén előfordulhat az, hogy rövid időn belül ez a melegágya lesz a különböző penészeknek, gombáknak, baktériumoknak.

Az elhanyagolt klíma rengeteg veszélyt jelenthet számunkra

Az elhanyagolt, vagy nem megfelelő szaktudással kitisztított és karbantartott klíma így rengeteg veszélyt jelenthet az egész család számára. A sötét, párás területen ugyanis hamar kialakulnak olyan hatalmas baktérium és gombatelepek, melyek komoly betegségeket is elő tudnak idézni. A koszos, elhanyagolt berendezés ezeket a baktériumokat, atkákat, gombákat másodpercek leforgása alatt, könnyedén visszafújja a lakás levegőjével ránk, a szemünkbe, vagy belélegezve bejuthatnak az orrunkba, tüdőnkbe. Ez pedig sajnos növeli az olyan komoly betegségek kialakulását, mint az asztma, a legionellózis, vagy a különböző allergiákat.

Szakértők véleménye szerint azt a berendezést, melyet télen és nyáron egyaránt használunk (hűtésre és fűtésre is), azt szükséges szezon előtt, tavasszal és ősszel (tehát évente 2 alkalommal) kitisztíttatni. Azt, amit viszont csak hűtésre használjuk, a nyári forróság idejében elegendő évente egyszer, tavasszal fertőtleníteni. Természetesen az ennél többszöri karbantartás nem fog ártani, csak biztonságosabbá teszi a használatot.

Abban az esetben, ha a berendezés túlzás nélkül, egész évben be van kapcsolva, (például irodákban, üzletekben, rendelőkben) és folyamatosan üzemel, akkor célszerű évente legalább háromszor, vagy akár négyszer is felkeresni a szakembert, hogy elvégezze rajta a karbantartási és szakszerű tisztítási feladatokat. Ha ezt betartjuk, akkor nem csak friss és tiszta levegőt fog keringetni a készülékünk, de annak élettartama is megsokszorozódhat, hiszen egy rendszeresen karbantartott készülék sokkal ritkábban szokott meghibásodni.