Sokaknak a klíma szóról csak a nyáron használatos légkondicionálók jutnak eszébe, melynek segítségével a tomboló hőségben is kellemes hűvös lehet lakásunkban. De nem csak ilyen klíma létezik. Hűtő-fűtő klímának nevezzük azt a berendezést, amely nem csak hűtésre alkalmas, hanem lehetővé teszik azt, hogy hideg időjárásban fűteni is tudjuk velük.

A klímaberendezések lényegébe olyan hőszivattyúk, melyek a külső téren adják le a belső tér meleg hőmérsékletét. Ám egy egyedi szelep segítségével ez a folyamat könnyen megfordítható, ekkor pedig az összegyűjtött hőt bent adja le.

Kiknek való a hűtő-fűtő klíma?

Azoknál a családoknál éri meg leginkább a hűtő-fűtő klíma beszereltetése, akiknél vagy távfűzés van, vagy elektromos kályha. Annak köszönhetően, hogy a klíma a helyiségben adja le a hőt, ezáltal olcsóbban lehet fűteni, mint például gázzal. Ha egy család a magas színvonalú hűtő-fűtő klímaberendezéssel kezd el fűteni a téli időszakban, akkor akár 30-40%-os megtakarítást is el tud érni. Ezeknek a klímaberendezéseknek hatalmas előnyük az, hogy nem kell várni arra, hogy, ontja magából a meleget. Gyakorlatilag, ahogy bekapcsoljuk a készüléket, abban a pillanatban fújja a meleg levegőt ki magából.  Így egy hideg séta után, ahogy hazaérünk, rögtön a meleg lakás fogad bennünket.

A hagyományos fűtéssel szemben a klíma esetén nem felfele száll a meleg levegő, hiszen a berendezések úgy vannak kialakítva, hogy lefele fújja a meleg levegőt, pont oda, ahol mi tartózkodunk. Az inverteres klímaberendezés pedig azért sokkal jobb, mint a sima, egyszerű hagyományos klíma, mert ezeket akár egész évben (hideg időjárásban és meleg időjárásban egyaránt) tudjuk használni, sokkal jobban kihasználjuk, mint azokat a hagyományos klímákat, melyeket csak nyáron (vagyis csak pár hónapot) használjuk. Ezek a berendezések sokkal jobban megérik az árukat, hiszen télen fűtésre, nyáron pedig kiválóan alkalmasak lehűteni az egész lakást. A fűtő klímaberendezések önálló fűtésre is alkalmasak, vagy akár kiegészítő fűtésnek is tudjuk használni, már fűtésrendszer rásegítésére. Ez egyértelműen egy gyors, viszonylak olcsó, környezetbarát és energiatakarékos fűtési technológia.

Mennyire éri meg télen klímával fűteni?

Manapság gyakori kérdés hogy lehet-e klímaberendezés segítségével energiatakarékosan fűteni az egész lakásban? A választ pedig az, hogy igen, tökéletesen alkalmas erre. Ám hazánkban mégsem használják túl sokan erre a célra. Hogy miért? Sajnos sok ember azt hiszi, hogy klímával fűteni sokkal drágább, mint a hagyományos fűtés. Pedig az az igazság, hogy egy átlagos hőszivattyús klímával olcsóbb fűteni kb. 20-25%-al, mint például egy gázkazánnal. Sokan pedig azzal sincsenek tisztába, hogy az ő klímaberendezésük alkalmas-e egyáltalán fűtésre is.

Egy igazi, fűtésre is alkalmas berendezés ugyanis -20-25 Celsius fokos külső hőmérséklete mellett is képes üzembiztosan fűteni otthonunkat. Ha azonban a lakásunk egy modern kazános, radiátoros, vagy esetleg padlófűtéssel, rendszerrel van ellátva, akkor jobban járunk, ha hagyományos fűtünk, mint légkondicionálóval. De amennyiben egy kisebb lakást, irodát, üzlethelyiséget szeretnénk fűteni, arra tökéletesen alkalmas lehet ez a megoldás.