Ha van klíma a lakásban, akkor legalább egyszer találkoztunk egy pocsolyával. Az emberek sokszor trükköket vetnek be, hogy felfogják a kifolyó vizet, ami sokszor a mosdóban végzi. Minden berendezésnek van egy lefolyója, amelyen keresztül elvezeti a vizet, ez azonban teljesen normális jelenség. De hogy tudjuk felhasználni?

A víz értékes áru az emberiség számára, nélkülözhetetlen az élethez, és sok országban hiánycikként tartják számon. Nem baj, ha jobban odafigyelünk otthon, elzárjuk a vizet fogmosás közben, azonnal elzárjuk a főcsapot, ha csőtörést találunk, és mosogatásnál is minimalizáljuk a költségeket. Emellett kipróbálhatjuk az újrahasznosítás fogalmát is.

Miért jön ki víz a légkondiból?

Az első kérdés mindig az lesz, hogy miért jön ki víz a klímából. A légkondicionáló olyan mechanizmusokkal működik, amelyek hűtik a levegőt. A párolgási és a kondenzációs folyamat során több vízcsepp elszabadul, és végül a szabadban gyűlik össze. Általában a klímák két gépből állnak, az egyik a házban van telepítve és hűti a levegőt, a másik pedig a kondenzátor, ami kivezeti a meleg levegőt.

A hűtőközeg mentén a folyadékból gáz lesz, majd a ventilátorok segítségével hideg levegőt kapunk otthon. Ez azonban azt jelenti, hogy vízcseppek termelődnek, és a legtöbb klímánál figyelni kell az elvezetésére.

Szerencsére, ha csöpög valami, akkor azt fel tudjuk fogni, és innentől kezdve többféle módon is használható. Nagyon fontos megjegyezni, hogy a légkondicionálóból kifolyó víz NEM alkalmas emberi vagy állati fogyasztásra! Ez különösen akkor igaz, ha szennyezett környéken élünk, vagy dohányzunk otthon.

Így használjuk fel a lakásban

A klíma óránként 1-5 liter vizet is termel, ami a környezet páratartalmától függ, de ez azt jelenti, hogy egy nap alatt akár 10 litert is összegyűjthetünk. A kutatók szerint az egyik legjobb felhasználási mód az öntözés lesz. Bár az ember nem ihatja meg, de elég jó ahhoz, hogy a növények öntözésére használjuk, nem fog kárt okozni a növekedésben. Érdemes összegyűjteni minden cseppjét, hogy a száraz hónapok során felhasználhassuk.

A légkondi után megmaradt víz tökéletesen felhasználható az otthoni takarításhoz. Bár lehet, hogy nem a legjobb megoldás a ruhákhoz vagy az edényekhez, viszont a padló felmosására, az ablaküvegek letisztására nagyon is megfelel.

Ha szeretnénk kicsit spórolni a mosdóhasználaton, akkor a WC-ben is bevethetjük. Minden öblítésnél több liter vizet használunk el, különösen akkor, ha nincs megtakarítási lehetőség beépítve. A légkondicionálóból összegyűjtött víz azonban nagyszerűen működik itt is, csak egy teljes vödörnyire lesz szükségünk.

Ha szeretnénk, akkor autómosásra is felhasználható. Amennyiben csak egy kis portalanításról van szó, és nincs szükség alapos mosásra, akkor ez az összegyűjtött víz is megteszi.

A gőzös vasaló is szeretni fogja a klímából felfogott vizet, mivel nem tartalmaz meszet, nem hagy foltot a ruhán és nem tömíti el a készüléket. Ha pedig ritkán szoktunk vasalni, akkor kombinálhatjuk más ellátandó feladattal.

Igen, a klímából származó víz könnyedén hasznosítható, azonban sose feledkezzünk meg a féléves karbantartásról.