Manapság már sok olyan háztartás, családi otthon van, ahol a nyári időszakban klímaberendezés segítségével biztosítják a kellemes hőmérsékletet, de üzletekben, irodákban, nyaralóházakban is egyre gyakoribb. A légkondiról legtöbbünknek még mindig a levegő hűtése, a kellemes hűvös jut eszébe a nagy nyári kánikulában, azonban szerencsére egyre elterjedtebb az a tény is, hogy nemcsak a forróságban, hanem bizony a téli zimankóban is igen jó szolgálatot tehet. Lássuk, hogyan tudunk fűteni a klímával!


Nézzen körül inverteres klímáink között »


Mégis, hogyan fűthetnek a légkondícionáló berendezések?

Alapvetően, amikor hűtésre használjuk a készülékünket, olyankor a beltéri egység lesz az, amelyik hűtött, és a kinti tér pedig, amelyik fűtött. Hogyha éppen ellenkezőleg, tehát fűtésre használjuk a berendezést, akkor ez megfordul, vagyis megcserélődik a kültéri és a beltéri egység funkciója.

Ennek működéséhez pedig semmi másra nincs szükség, csak egy úgynevezett négy járatú szelepre a berendezésben, ami a hűtőközeg áramlásának irányát fogja egyszerűen megfordítani. Ezzel a kis szerkezettel máris lehetségesnek tűnik a lehetetlen: téli időszakban fűtésre használhatjuk a légkondinkat!

Akármilyen hidegben megtehetem? Inverteres klímával igen!

Ha klímával fűtünk, akkor jó közérzettel, és gazdaságosan vészelhetjük át a telet.
Olvassa el ügyfelünk véleményét: Fűtés klímával: 800 Ft / hó »
SCOP és SEER értékek – Mit jelentenek ezek?

Nagyon fontos tudnunk azt, hogy ha egyszerű úgynevezett on/off típusú klímaberendezéssel rendelkezünk, akkor ezeket maximum nulla fokig tudjuk használni. A téli időszakban természetesen jellemzően ennél hidegebb van, és főként éjszaka csakúgy repkednek a mínuszok, ezért célszerű beszerezni egy inverteres változatot, mert ezek már akár –20 fokos hőmérséklet esetén is tökéletesen ellátják a fűtéssel kapcsolatos feladatokat.

Ez pedig igencsak célszerű, hiszen még ha nap közben a hőmérséklet valamennyivel nulla fok fölé is emelkedik, az éjszaka közepén biztosan kemény mínuszok tépázzák a hónapokat.

Egyáltalán, gazdaságos ez?

A köztudatban jól elterjedt az az állítás, miszerint amennyiben árammal fűtünk, a villanyszámlánk az egekbe szökik. A legtöbb esetben ez így is van természetesen: ha például villanyradiátorral, vagy hőlégbefúvókkal szeretnénk átvészelni a telet. Ám, ha ugyanezt a klímaberendezésünkkel tesszük meg, igencsak meg fogunk lepődni: hiszen a gázfűtés vagy a központi fűtés költségei alatt fogjuk tudni ezt megoldani, de a magasabb hatékonyságú készülékekkel extra alacsonyabb is lehet a számlánk.

Ennek oka pedig egész egyszerűen abban keresendő, hogy a klímaberendezések által többszöri fűtési teljesítményt kapunk, mint amennyi áramot elfogyasztunk vele. Pl. egy 3.9KW fűtési teljesítményre képes inverteres klíma tényleges fogyasztása maximum 1KW.

Segítség, jeges lett a klímám!

Ha télen fűtünk a legkondival, akkor könnyen előfordulhat, hogy kissé jeges kültéri egységet találunk odakint. Nem szabad azonban megijedni ettől, hiszen a kinti hidegek és a páratartalom együtteseként könnyedén ráfagyhat a levegő páratartalma a kültéri egységre.

Érdemes tudni, hogy ennek eltávolítása céljából szükség esetén a klímaberendezés úgynevezett leolvasztást végezhet, és ezt követően ugyanúgy folytatja fűtési feladatát, ám fontos természetesen odafigyelnünk a jelenségre: mindig igyekezzünk a leolvadt víz elvezetését megoldani, hogy problémamentesen, és gazdaságosan kitelelhessünk.


Kérdése van? Forduljon hozzánk bizalommal »