Az biztos, hogy mindenkinek feltűnt, hogy elég enyhe télen vagyunk túl. Sajnos, vagy nem sajnos, de egy kezünkön is könnyedén megtudjuk számolni, hány napon volt hó, vagy nagy fagy. Az a tél egyáltalán nem abból állt, hogy a gyerekek hóembert építsenek, mi pedig hólapáttal a kezünkbe állunk a járdánkon reggel korán.

Vannak olyan családok, akik már januárban nem fűtöttek, maximum fürdés időre bekapcsolják átmenetileg a kis hősugárzó berendezéseiket. Az enyhe tél után egyesek a globális felmelegedésről, másik pedig repülőgépek által kibocsátott vegyi csíkról beszélnek. Vannak olyan emberek, akik pedig a meleg időjárást teljesen összekapcsolják a furcsa, Lapos Föld elméletükkel. Bármi miatt is alakult ki, az bizony tény, hogy ezen a télen nem fagytunk halálra egy séta során se és sorban dőltek meg az országos melegrekordok.

Az enyhe tél miatt enyhébb a fűtésszámlánk is! 

Minden ősszel elkezdik találgatni az emberek, hogy vajon idén végre lesz–e igazi, fehér karácsony? Ám ahogy egyre jobban közeledtek az ünnepek, mindenkinek be kellett látnia, hogy a hógolyózás idén is elmaradt. Ezután pedig 2018 január elején meg is dőlt a téli melegrekord Dunaújvárosban, ugyanis 7-én hajnalban 10,2 Celsius fokot mutatott a hőmérő. Az Országos Meteorológiai Szolgálat elmondta, hogy legutoljára 1994-ben volt ennyire enyhe idő, akkor pedig 9,9 Celsius fokot mértek Pápán. A nappali melegrekord pedig idén Kaposváron dőlt meg, mikor 9,9 Celsius fokot mértek. 

Ezen a télen nyugodtan fűthetünk a klímaberendezéseinkkel is! 

Sokan azonban egyáltalán nem bánják azt, hogy ilyen enyhe telünk van. Hiszen máskor már ősszel el kell kezdenünk a hűtést és az ki szokott tartani egészen tavaszig. A nagy hideg miatt pedig máskor alig győzzük a kályhákat tömni, vagy a radiátorokat egész nap maximum fokra kell állítani, hogy ne fázzunk bent a lakásban sem. Kinti sétára pedig sok réteg ruhába tudunk csak elindulni, a meleg kesztyű és a sál pedig sosem maradhat el. Ennek ellenére a mostani télen csupán délután, este néhány órácskára kell bekapcsolni a fűtést, ezért például egyre többen a légkondicionáló készüléküket használják a lakás felfűtésére. Ezzel pedig igencsak sokat tudunk spórolni a fűtésszámlán. 

Január elején is már igazi kora tavaszi időjárás volt, sokan otthon is hagyták a bundás téli kabátot és már átváltottak a mellényre. Az előrejelzések szerint az idei évben többnyire jellemző lesz ez az enyhe, meleg időjárás. A nemzetközi és hazai meteorológusok is egyetértenek abban, hogy folyamatosan melegszik a hőmérséklet és idén is jellemző lesz a nagyon meleg nyár és a szárazság is. Várhatóan 2018-ban már kora nyáron megérkezik az az igazi, nyári hőség és kánikula, így akik nyaralni mennek mindenképpen valamilyen tó, vagy fürdő mellé menjenek, hogy letudják hűteni magukat! Akik pedig otthon lesznek egész nyáron, készüljenek fel a hőségre és még most szereltessék fel a légkondicionáló berendezéseiket, hogy a kánikulában is elviselhetővé tegye a lakás hőmérsékletét.