A tavaszról általában a nagytakarítás jut eszünkbe, ami nemcsak a felületes portörlést jelenti, hanem az ablakok lepucolását, a ruhák fokozatos mosását és cseréjét, egy kis csempesúrolást, és egyéb elvégzendő feladatokat. De mi történik a pár éve beszerelt klímával?

Amennyiben nem most indulunk el vásárolni, akkor a tavaszi nagytakarításba a légkondicionálót is bele kell számítani. A nyár előtti hónapok minden tulajdonos életében fontosak, mert a kötelező karbantartási munkálatokkal megelőzhetjük a későbbi problémákat.

Az igazat megvallva a kötelező ellenőrzés és takarítás nemcsak tavasszal, hanem ősszel is erősen javasolt, mivel a súlyos következmények az egészségünkre ugyanúgy kihatnak, a klíma megfelelő működéséről nem is beszélve. Képzeljünk csak el egy erősen szennyezett szerkezetet, amit bekapcsolva nekünk kell belélegezni. Ha pedig azt mondom, hogy nemcsak port, hanem baktériumokat, gombákat és vírusokat is beszívhatunk a takarítás nélkül? Így biztosan mindenki inkább a karbantartás mellett dönt.

Mi történik a klíma belsejében?

Szerencsére még időben vagyunk, mivel a legmelegebb hónapok messze vannak. De mielőtt nekiállnánk a takarításnak, érdemes megvizsgálni, hogy mi történik a klíma belsejében, ezáltal hamarabb megértjük a tisztítás fontosságát. Lényegében nem számít, hogy a falon rögzített vagy mobil klímával rendelkezünk, mivel mind a kettőnek hasonló a működési elve. A beltéri egység pár óra alatt képes nagy mennyiségű levegőt megmozgatni, amit mindig a hűtőfelületen áramoltat keresztül. Ez a levegő eleinte pollenszemcséket és más szennyeződéseket tartalmaz, ami lassan, de biztosan lerakódik a hőcserélő felületén.

A por rossz tulajdonsága, hogy kicsi, de bosszantó, és sajnos a berendezést is eltömítheti, ami értelemszerűen a meghibásodáshoz fog vezetni. Ebben az esetben nem marad más hátra, mint a javítás, vagy a klíma teljes cseréje. Ha pedig összevetjük, hogy mennyibe kerül a karbantartás, a javítás és végső esetben a csere, akkor biztosan a karbantartást választjuk inkább. Meg aztán ott vannak a kültéri egységek is, amik közvetlenül érintkeznek a kinti levegővel, törmelékekkel és az időjárással, tehát látványosabban koszolódnak. Ha a külső egység tömítődik el, akkor a hőcserélő nem jut levegőhöz, ami megint a klíma halálához vezet.

Ki végezze a karbantartást?

Szerencsére vannak dolgok, amiket egyedül is elvégezhetünk. Ehhez szükségünk lesz a klíma leírásához, amit követve könnyedén kivehetjük a berendezésből a porszűrő hálót. Ezt bármikor lemoshatjuk szappanos vízzel, azonban csak akkor tegyük vissza, amikor teljesen megszárad.

Szerencsére a gyártók részletes tájékoztatóban tüntetik fel a szétszerelés és a tisztítás menetét, viszont tapasztalat híján érdemes a szakemberre bízni a munkát. Tény és való, hogy szinte bármelyik boltba kaphatunk klímatisztító szereket, de nem biztos, hogy ismerjük a használatát.

A szakember mindig fel fogja mérni a szennyezettség mértékét, és a kültéri egységeket is megfelelő nagynyomású levegővel fogja tisztítani. Ezáltal a klíma tiszta lesz, és biztonságban használhatjuk a nyári hónapok során.