Az embereket mindig érdekelte, hogy milyen időjárásra számíthatnak, bár azt is megszokták, hogy ez sokszor tévedéseken alapul. Az azonban igaz, hogy már elbúcsúztunk a nyártól, és beköszönt az ősz. Ilyenkor sokan elpakolják a lenge ruhadarabokat, és előszedik a kabátokat. De ki tudja, hogy milyen idő vár ránk?

A nemzetközi kutatóintézet szerint nem kell félnünk túlságosan a hidegtől, mivel az átlagosnál enyhébb lesz ősz, ráadásul az azt követő tél is. Egyedül az IRI modellszámítása mutat átlagos forgatókönyvet, vagyis folyamatosan hűvösödő telet, a többiek inkább a melegebb fokokra szavaznak. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem fogunk kapni pár hidegfrontot.

Változott a hazai klíma, alkalmazkodnunk kell hozzá

A csapadékot tekintve már nem beszélünk sem jobb sem rosszabb hónapokról, a kutatók az átlagos címszóval jellemzik a következő hónapokat. Azonban érdemes megjegyezni, hogy a hőmérséklet tekintetében nagyjából egyetértettek, azonban a csapadékban már nem igazán. Egyesek az ősz elejére és végére szárazabb időszakot jósolnak, mások csapadékosabb télre figyelmeztetnek.

Ez örömteli hír lehet, főleg azoknak, akik vágynak a havazásra. Ráadásul a csapadék jót fog tenni a földnek is.

Az enyhébb időjárás azonban nem jelenti azt, hogy nem kapunk párszor a szibériai hidegből. Ilyenkor a megfázás esélye is lényegesen megnő, főleg, ha az előtte levő napokban vékonyabb kabátban szaladgáltunk. Ráadásul az sem segít, ha központi fűtést használunk, ami folyamatosan az egekben tartja a meleget. De mi a helyzet azokban a lakásokban, ahol légkondi van? Érdemes télen is bekapcsolni?

Így használjuk télen a légkondit

Sokan döntenek úgy, hogy a gáz- vagy a vegyes tüzelésű kazán helyett a klímát használják, így mindig a fordított ciklusú eszközökre lesz szükségük. Ez azonban felelősségteljes használatot követel. A levegő páratartalma miatt a klímában található hőcserélő lefagyhat. Bár emiatt nem fog azonnal károsodni, mégis néha le kell olvasztani.

Erre télen úgy kerülhet sor, ha megfordítjuk a használatot, tehát télen is normál ciklusban kapcsoljuk be. Ilyenkor az történik, hogy a melegebb, benti levegőből fog elvonni hőt, és ezáltal le tudjuk olvasztani a külső egység lamelláin felgyülemlő lefagyott párát. Persze, nem kell mindennap így bekapcsolni, de azért a hidegebb napokon jusson eszünkbe ez a megoldás.

Arra is érdemes figyelni, hogy minél alacsonyabb lesz a kinti hőmérséklet, annál nehezebben lehet majd belőle kinyerni azt a fűtőteljesítményt, amire a meleghez szükségünk lesz. A fordított ciklusban működő légkondicionáló berendezést jó, ha maximum mínusz tizenöt fokig használjuk.

Természetesen nem kell attól félni, hogy extrém hideg esetén fűtés nélkül maradunk, csak azzal kell tisztában lennünk, hogy ilyenkor a hatékonyság is kisebb. Ne a klímát okoljuk, hanem a kinti hőmérsékletet. Szerencsére hazánkban ezek a hőmérsékletek csak nagyon ritkán fordulnak elő, úgyhogy bátran hagyatkozhatunk a klíma fűtésére egész télen.

Ha csak nyáron használjuk a berendezést, akkor is érdemes néha bekapcsolni, így biztosítjuk a gondtalan működést a melegebb időszakokra is.