Ilyenkor még a nyár végi lázban égünk és hajlamosak vagyunk lengébben is az utcára menni, ahol a reggeli hidegben a torkunkat hirtelen éri hideg levegő. Egyes esetekben ez a torokmegfázás még a hangunkat is el képes venni és napokra, hetekre ágynak dönteni. Az orvosi várótermek pedig megtelnek az azonos tüneteket produkáló betegekkel. A gyógyszeres kezelés és az otthoni pihenés persze jó hatással lesz ránk és néhány nap múlva már enyhülni fognak a panaszok is.

Klímával a megfázás ellen 

Az ősz végén még csak a legritkább esetben szoktak betüzelni olyan helyeken is, ahol ezt megtehetnék, de a legtöbb helyen, ahol központi fűtés van, ilyenkor még nem indítják be a kazánokat. Ezért kénytelenek vagyunk jobban felöltözni – amit, valljunk be, megszokásból nem szoktunk megtenni. Talán a rövid ruhában való otthoni flangálás még kicsit nosztalgiáztat a nyári szabadságra és emlékeztet a meleg hónapokra, ám a testünk ezt is betegséggel fogja honorálni. 

Az átmeneti időszakot azonban klímával átvészelhetjük! Sokan, akik rendelkeznek klíma berendezéssel, elfelejtik, hogy a legtöbb mai modell már képes meleg levegőt is fújni, nem csak hűteni. Akár az egész télen át képes lenne a klíma ideális hőmérsékletet varázsolni otthonunkban, még a kinti, -10 Celsius fokos hideg ellenére is. Sőt! Kiszámolták, hogy olcsóbra jön ki a benti meleget szinten tartani klímával télen, mint más fűtési berendezéssel! Így nem csak hasznos, de gazdaságos is.

Gyógyuljunk okosan, gyorsan! 

A klímáknak azért árnyoldaluk is lehet, hiszen az ősszel, fűtés nélküli időszakban, hiába van benn nálunk kellemes 20-25 fok, ha kinn továbbra is repkednek hajnalban a mínuszok. Ilyenkor kényelmünkben elfeledkezünk erről és alul öltözötten, átmelegedve lépünk ki a hidegbe és legyintve egyet a hőmérséklet különbségre, pillanatok alatt képes ledönteni bennünket egy betegség. 

Ekkor pedig marad a táppénzen való otthon maradás, ágyban fekvés, sok pihenés, tea szürcsölgetés és gyógyszer szedegetés, míg a tünetek el nem kezdenek enyhülni. A klímát egy ideális hőfokra beállítva, hű társunk lesz majd a gyógyulásunk ideje alatt is és bevackolva a takarónk alá, hamarosan úgy érezhetjük majd, hogy ez egy bónusz „vakáció”, amit egyesek hamarosan el is kezdenek élvezni, még akkor is, ha számtalan zsepit fújtak már tele és literszámra itták a teát egész álló nap.