A klímák pozitív hatásáról számtalan cikk íródott már, ám arról keveset beszélünk, hogy milyen káros hatásai is lehetnek kedvenc hűtő-fűtő egységünknek. A kellemesen hűs levegőt készítő gép sokszor az ellenségünké válhat, ha nem esik át rendszeres karbantartásokon, fertőtlenítéseken és takarításokon.

Egyes esetekben ugyanis klímareumát, légzőszervi panaszokat vagy akár bakteriális fertőzést is kaphatunk aktív klímahasználóként. Bár komolyabb félnivalónk azért nincsen, érdemes megfogadni néhány tanácsot, hogy elkerüljük az esetleges megbetegedéseket. 

Klímareumás megbetegedések 

A klímareuma az egyik leggyakoribb megbetegedés fajta, amit a hűtő klíma okozhat. Átlagosan minden ötödig, klímát használt embernél előforduló betegség fajta. A kint sokszor 15-20 fokkal is melegebb levegőből ugyanis gyakran egyik pillanatról a másikra térünk be a légkondicionáló berendezés által hűtött helységbe vagy gépjárműbe, ezzel veszélyhelyzetet előidézve testünknek. A hirtelen, nagy hőmérséklet különbség nem csak reumás panaszokat, de légúti megbetegedéseket és megfázásokat is okozhat. 

Érdekesség, hogy a klímareumás megbetegedések korábban azon gépjármű sofőrökre volt jellemző, akik nem rendelkeztek még légkondicionáló berendezéssel az autójukban, ezért testüket úgy próbálták hűteni, hogy az oldalukon lévő ablakot lehúzva vezettek. A folyamatos huzat következtében viszont a bal oldalukon gyakran éreztek reumás panaszokat. Ugyanez a helyzet a hirtelen lehűtött helységekkel is, hogy hideg sokkot okoznak, amely nyaki, váll környéki és egyéb mozgásszervi fájdalmakat, izomkötöttséget és más izom panaszokat okoznak. Ezért nagy melegben érdemes nem hirtelen lehűteni a szervezetet, hanem fokozatosan hozzászoktatni a hűvöshöz. 

Légzőszervi megbetegedések 

A klímák nagy veszélyt jelenthetnek, ha a felhevült testünkre, akár megizzadt bőrünkre közvetlenül fújják a nagy hőmérséklet különbségű, hideg levegőt. Már akár néhány perc is elegendő a közvetlen hideg levegőből és sokszor már csak a szobában tartózkodás is okozhat kellemetlen légúti megbetegedéseket, megfázásos tüneteket.

Ez sajnos annak köszönhető, hogy a hűvös levegőre „szomjas”, mohón hűsölni vágyók nem mérik fel a körülményeket és úgy gondolják jót tesz a pillanatnyi kellemes hideg. Hosszú távon viszont gégegyulladást, torokgyulladást, homloküreg gyulladást vagy akár tüdőgyulladást is okozhatnak a klíma alatt tartózkodóknak ezek a gépek. Ha többször, hosszabb ideig és rendszeresen is fennállnak a körülmények, akár krónikus megbetegedésekkel is végződhet a hűsölés. A betegségek elkerülése miatt, állítsuk a klímát csupán 6-8 fokkal kevesebbre, mint a külső hőmérséklet! 

Gombás fertőzések 

A gombás fertőzéseket a nem megfelelően tisztán tartott légkondicionáló berendezések terjesztik, hiszen az ilyen készülékek a baktériumok melegágyai. A kifújt levegő pedig szétszórja ezeket, az ott tanyázó és elszaporodó baktériumokat a környező levegőbe, ahol a hideg levegővel együtt ezek is az emberi szervezetbe kerülnek és allergiás tüneteket okoznak.

Egyes becslések szerint, az allergiás megbetegedések hamarosan már minden második emberre kihatással lesznek. A legelterjedtebb bakteriális fertőzés a tüdő aspergillosis amely torokfájással, gyengeséggel jár. A fertőzés során a gombás fertőzés megtámadja a tüdőszövetet, mely azok elhalásához vezet. Ha el szeretnénk kerülni az ilyen jellegű fertőzéseket, rendszeresen tartsuk karban a klímát és takarítsuk, tisztítsuk és fertőtlenítsük minden szezon előtt és után. Ma már bárki akár otthon is megcsinálhatja, különösebb szakmai tudás nélkül is!