Talán hihetetlennek tűnik, de a klímák veszélyesek is lehetnek. Az ártatlannak tűnő hűtő-fűtő berendezések számtalan veszélyt rejthetnek. Most nem arra kell gondolni, hogy a technikai meghibásodás miatt esetleg közvetlen életveszélyben lehetünk, esetleg a tartós hideg miatt kihűl a testünk vagy esetleg a vizes fejjel a klíma alatt állva kellene várnunk egy kiadós agyhártya gyulladást. De tény, a klímák betegséget is okozhatnak.

A klímák által okozott, belső terekre jellemző civilizációs kór köznyelvi megnevezése: „szállodabetegség”. Nevét a légkondicionált szállodákról kapta, de előfordul a munkahelyeken, hűtött vonatokon, buszokon vagy az extrákkal felszerelt autókban is. Ez a civilizációs betegség olyan tüneteket produkálhat mint a fáradság, a fejfájás, torokfájás, ízületi és mozgásszervi panaszok és a legdurvább esetben Legionella-fertőzés is előfordulhat. 

A Legionella baktérium története még az 1970-es évek derekán kezdődött, amikor egy nagygyűlésen több száz ember fertőződött meg és közülük 34-en meg is haltak. A kezdetben titokzatosnak vélt halálesetek mögött, végül kiderült, hogy a központi légkondicionáló berendezésekben megbúvó kórokozók voltak a felelősök. A Legionella baktériumot ekkor dokumentálták először 1976-ban és azóta közel 40 eltérő faját és 60 különböző típusát fedezték már fel.

A baktérium természetes környezetében minden vízben előfordul, kis mennyiségben még a csapvízben is, ám a klíma rendszerbe jutva ideális hőmérsékletet talál a szaporodásra a légkeveréses technológia pedig szerte szórja a zárt térben a baktériumokat. Kiemelten veszélyes kisebb zárt terekben mint a buszok, vonatok, autók vagy liftek. 

Ma már természetesen nem kell félnünk a fertőzéstől, hiszen gyógyszerek hada áll segítségünkre, az általa okozott betegségek gyógyítására. A klímák így ma már biztonságosak és nem kell félni tőlük, hogy esetleg súlyos betegséget vagy fertőzést kapunk tőle. Mindenesetre tartsuk be a felhasználási normákat és előírásokat és rendszeresen takarítsuk ki a berendezést, hogy ezzel is megelőzzük a felmerülő, esetleges kellemetlenségeket.