A nyár beköszöntével sokszor alig várjuk, hogy hazaérjünk, és elbújjunk a kinti forróság elől. Ilyenkor jön a meglepetés, hogy néha otthon sokkal nagyobb meleg fogad minket. Ahhoz, hogy le tudjuk küzdeni a legnagyobb hőhullámokat is, már egészen apró lépéseket is tehetünk.

1. A reggeli szellőztetés rendben van, de soha ne felejtsük el becsukni az ablakot, főleg, ha elmegyünk otthonról. Lehet, hogy a munkába menet előtt nem tűnik melegnek a kinti hőmérséklet, azonban délben egyenesen be fog törni a nyitott ablakokon. Amennyiben úgy helyezkedik el a lakásunk, hogy a nap folyamán közvetlenül érintkezik a napsugarakkal, akkor érdemes a redőnyöket is bevetni.

2. A lakás tele van hőforrásokkal. Ha nem akarjuk, hogy a használatukkal felmelegedjen a lakás, akkor kerüljük őket. Persze, az olyan eszközöket, mint a hűtőszekrény nem lehet kihúzni a konnektorból, de mielőtt nagy főzőcskézésbe kezdünk, gondoljuk végig a gyorsabb alternatívákat is.

3. Jó és olcsó tipp lehet a ventilátorok használata. Amennyiben unjuk, hogy a szobában mozgó levegő is meleg, úgy tegyünk elé egy fém edényben jeget és sót. Ez azonnal lehűti a felette áthaladó levegőt, így sokkal frissebbnek fogjuk érezni. Az is jó ötlet, ha egynél több ventilátort használunk, és így létre tudunk hozni egy légáramot, ami gondoskodik a frissességről.

4. Lehet, hogy a ház elhelyezkedéséből adódóan csak bizonyos szobákban szökik fel a mutató. Ilyenkor érdemes kihasználni az ajtók erejét, és becsukni azokat. Ezáltal a meleg inkább az adott szobában fog koncentrálódni, és nagyobb eséllyel nem melegszik át az egész lakás.

5. Magyarország olyan szerencsés helyzetben van, hogy este szinte teljesen lehűl a levegő. Nagyon ritkák az olyan éjszakák, amikor a nappalihoz hasonló hőmérsékletek uralkodnak. Amikor a nap lebukott a horizont mögött, akkor érdemes gyorsan kinyitni az ablakokat. Ennél a pontnál elgondolkodhatunk azon, hogy felszerelünk-e szúnyoghálót, így a rovarok miatt sem kell aggódnunk.

6. Létezik egy régi trükk is, amit még a nagyszüleink használtak. Ha kinyitjuk az ablakokat, és érezzük, hogy van légáramlás, akkor nedvesítsük be a függönyöket. Így a kintről bejövő levegő az ablakban lehűl, és bent is kellemesebb lesz a légkör.

7. Talán nem tűnik fontosnak, de a növények locsolása is befolyásolja a közérzetünket. Sokan ajánlják, hogy inkább este kezdjünk el locsolgatni, és ennek több oka van. Először is, a napsugarak így nem szárítják ki a földet, másodszor pedig a talajból származó nedvesség segít lehűteni a beáramló levegőt.

8. Az olcsó megoldások között szerepel a kézmosás és lábáztatás. Nem kell mást tennünk, mint a csuklónkat hideg vízzel megmosni, vagy egy vödörbe betenni a lábunkat. Ezáltal a testünk többi része is lehűl.

9. A lepedőket sajnos nem lehet mindennap cserélni, pedig a friss pamut is hűvösnek tűnik. Azonban, ha már nagyon nem bírjuk a meleget, akkor felkelésnél tegyük el egy hidegebb helyre a lepedőt, és lefekvésig ne is tegyük vissza.

10. Végül, ha már mindent kipróbált, akkor a hűtés legegyszerűbb és legbiztosabb módja a légkondi vásárlás.