Amikor valaminek a vásárlása mellett döntünk, akkor elengedhetetlenül fontos, hogy megvizsgáljuk azokat az érveket, amik ellene, és azokat, amik mellette szólnak. Ha csak egyik fél véleményét hallgatjuk meg, akkor nem leszünk tisztában az esetleges előnyökkel és hátrányokkal.

A klíma beszerzésénél ugyanez történik, az a legjobb, ha minden lehetséges végkimenetelre felkészülünk. Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttük 5 érvet és ellenérvet is a klímával kapcsolatban. Kezdjük a lehetséges hátrányokkal.

  1. Betegséget terjeszt. Ez így nem egészen az igaz, azonban egy olyan klímaberendezés, ami hosszú ideig el van hanyagolva, tényleg megtelhet baktériumokkal. Ezek elszaporodnak, majd a vírusok és gombák a levegőbe kerülnek. Szerencsére elkerülhetjük a rendszeres karbantartással.
  2. Klímareumánk lesz. Ez azt jelenti, hogy a klíma használata miatt fájni fog az ízületünk és az izmaink. Mekkora esélyünk van erre? Csak és kizárólag akkor történhet meg, ha nem megfelelően használjuk. Ha például jéghideg levegőt fújunk ki, és hosszabb ideig tartózkodunk a helyiségben.
  3. Megfázunk. Azt szokták mondani, hogy a kinti meleg és a benti hideg egyenlő a megfázással. Mivel ilyenkor rosszul vagyunk a melegtől, túlságosan lehűtjük a lakást, és ennek következtében könnyebben megfázhatunk.
  4. Több lesz a villanyszámlánk. Ez csak akkor igaz, ha régi klímát használunk. A mai inverteres klímákra már egyáltalán nem igaz. Persze, ha rosszul használjuk, akkor tényleg többet kell majd fizetnünk érte.
  5. Zajos a működése. A mostani inverteres klímák sokkal halkabbak, mint a régiek, bár még így is lehet egy kis háttérzajt érzékelni. Ha ez zavar minket, és 100 százalék csendre vágyunk, akkor nem érdemes klímát beszerelünk.

Most, hogy átnéztük az általános hátrányokat, akkor jöhetnek az előnyök!

  1. Könnyen át tudjuk vészelni a nyári kánikulát. Amikor napokon keresztül nem megy lejjebb a hőmérséklet, akkor a testünk nem ugyanúgy reagál. Vannak, akik jól viselik, mások azonban lényegesen rosszul. A klímával azonban bármikor hűthetjük a lakást.
  2. Ez fordítva is elmondható, mivel télen fűtésre is használható. Ha az átmeneti időszakokban is szeretnénk melegebbé varázsolni a lakást, akkor a klímával sokkal könnyebb fűteni.
  3. A betegek fellélegezhetnek, pontosabban az asztmával és az allergiával küszködők. Nekik a klíma igazi felüdülést fog hozni, mivel kiszűri a levegőben található pollent és más apró szemcséket. Tökéletes légtisztító.
  4. Növeli a lakásunk értékét. Igen, amikor elmeséljük a vevőnek, hogy több szobában is van légkondi, akkor azonnal fel fog csillanni a szeme. Örülni fog neki, hogy nem neki kell beszerelnie.
  5. Sokat ad a kényelmünkhöz. A modern készülékek úgy vannak megtervezve, hogy teljesen kielégítsék a szükségleteinket. Eszerint kiválaszthatjuk, hogy milyen iránya legyen a levegőnek, és azt is, hogy milyen erősséggel fújjon ránk. Ez nemcsak a biztonságos használathoz vezet, hanem az egészségünk sem fogja megbánni. Akkor tudunk meleget vagy hideget varázsolni, amikor kedvünk tarja.