Van abban némi igazság, hogy az első légkondicionálás valójában az ősemberekhez fűződik. Természetesen ekkor még nem volt olyan fejlett és modern a technológia, hogy egy gombnyomással pillanatok alatt le tudta volna szegény ősember hűteni magát egy forró nyári napon. Ám az igaz, hogy a tűző nap és a meleg elől kezdtek el beköltözni a hűvös, és árnyékos barlangokba.

Innentől fogva a mai napig az emberiség folyamatosan azokat a módszereket keresi, mely által védekezni tud a nyári hőség ellen. Gondolhatunk itt például a hatalmas római fürdők megalkotására, vagy éppen a hűvös középkori kastélyok megépítésére is. De a hatalmas hőség és a káros UV sugárzás ellen kezdték el gyártani a különböző naptejeket, napellenzőket, sőt, még a redőnyöket is.

Mikor kezdte el először használni az ember a klímát?

Az általunk már jól ismert légkondicionáló berendezéseket valójában csupán a 20. században, tehát szűk 100 éve fedezte fel, majd kezdte el egyre több helyen használni az emberiség. Ma pedig már elengedhetetlen eszköznek számíthat egyesek számára, hiszen kevesebb mint 100 év leforgása alatt már – már létszükségletté vált. Ez a berendezés tudja feljavítani a munkahelyi produktivitást, ennek a segítségével tudjuk végül is a húsokat és a romlandó élelmiszereinket hosszabb ideig, frissen eltartani, és ezzel tesszük a legelviselhetőbbé és legkomfortosabbá otthonainkat a hatalmas, fülledt kánikula idején is. Kényelmünket szolgálja, hiszen egyetlen gombnyomással beüzemelhető és a távvezérlésnek köszönhetően manapság már akár a kanapén fekve is tudjuk azt irányítani.

Hol alkalmazták először a légkondit?

A régi időkben a légkondicionálást (vagyis az „előállított levegőt”, hiszen akkoriban így hívták) csupán a nagyobb méretű textilüzemekben kezdték el alkalmazni, és a levegő páratartalmának kontrollálása volt a célja. Úgy az 1800-as évek vége felé alakult az ki, hogy elkezdtek az emberek mechanikai hűtőberendezéseket használni annak érdekében, hogy a romlandó ételeket és a húsokat hosszabb ideig tudják tárolni. Ezt követően lett szokás az is, hogy a nagyobb városokban csöveken keresztül ment a hideg levegő olyan épületekbe, ahol olyan különleges dokumentumok voltak megtalálhatóak, melyek a hő hatására megkárosodhatnak.

Sok ember a légkondicionálás atyjának Willis Carrier-t tartja, aki egy mechanikai mérnök volt, és New Yorkban, egy buffalo-i vállalkozásban dolgozott. Itt vezette be azt, hogy az „előállított levegő” esetében nem csak annak páratartalmát, hanem hőmérsékletét is elkezdi szabályozni és kontrollálni. Ebből kiindulva egyértelműen látszik, hogy az „előállított levegő” iparának az elsődleges fókuszai valójában a nagyobb vállalkozások, cégek és gyárak voltak.

1911 és 1930 között kezdték el az „előállított levegőt” a nagyobb filmszínházakban is alkalmazni, így tudták biztosítani azt, hogy a vendégek maximálisan elégedettek legyenek, és jól tudjanak szórakozni a hatalmas hőség idején is.

Érezhetővé vált a gyártók számára is, hogy egyre fontosabbak voltak a személyes kényelmi szempontok

A II. világháború valamilyen szinten megállította a légkondicionálás iránti érdeklődését és a mechanikai fejlődést, hiszen a források is hiányosak voltak, illetve a háborús időszakokban a nagy gyárak sem működtek. Ekkor azonban a gyártóknak elkezdett feltűnni az, hogy az emberek számára egyre fontosabbak lettek a különböző, személyes kényelmi szempontok is, így hirtelen tömegesen elkezdték gyártan a készülékeket, hiszen ez az érdeklődés olyan mértékű volt, melyre korábban nem voltak felkészülve, így az emberek számára nem állt megfelelő mennyiségű légkondicionáló berendezés rendelkezésükre.

Megkezdődött a légkondik tömeges gyártása és árusítása. Mindenki légkondit szeretett volna vásárolni, és egyre népszerűbb lett az, hogy ezzel a berendezéssel hűtsük le a nyári hőség idején az otthonainkat. Reklámszlogenként pedig a tisztább otthon, a pihentetőbb alvás, illetve a jobb egészség kifejezések jelentlek meg.

Az idők múlásával a légkondicionáló berendezések hatalmas fejlődésen mentek keresztül, manapság talán el sem tudjuk azt képzelni, hogy sorban állunk a bevásárlóközpont pénztáránál, és ne menne folyamatosan a légkondi, vagy ne hűtené valami le az orvosi rendelőket a hatalmas hőség idején. Ma már a teljesen új, magas minőségigényű klímarendszerek a kereskedelmi épületek mellett lehetővé teszi azt is, hogy a lakóházakban is kényelmesen tudjuk őket használni.

Mindezt energiatakarékosan, sőt környezetszennyezés nélkül. A gyorsan fejődő klimatizálás pedig hihetetlen hatásokkal van életünkre, hiszen elősegíti a munkánkat, kényelmesebbé varázsolja a mindennapjainkat. A klimatizálásnak köszönhetően elviselhetőbbek a nyári napok, segítségével létre tudunk hozni egy pihentetőbb környezetet, illetve mivel manapság már egyre több személygépjárműben és tömegközlekedési járműben megtalálható a klíma, az utazásainkat is sokkal kellemesebbé varázsolja.