Az idei télről egyértelműen elmondható, hogy tartott sok meglepetést számunkra, ám nem volt akkora hideg, mint amekkorára számítottunk, és havat se sűrűn láttunk. Bár a szélsőséges időjárásnak köszönhetően még könnyen lehet, hogy márciusban havat fogunk lapátolni, talán bízhatunk abban, hogy ennyivel megúsztuk ezúttal a telet és közeleg az igazi tavasz.

Az enyhe télnek a legtöbb ember örülni szokott, hiszen ilyenkor kevesebb lesz a fűtésszámla, ám sajnos ebben az időszakban jellemző hogy sokkal több betegséget kaphatunk el, hiszen ha nincs kemény fagy, akkor a baktériumok, és a vírusok sem tudnak elpusztulni.

Az enyhe időjárásban tudunk a legjobban megbetegedni

Az enyhe időjárás másik hátránya, hogy az ember egyszerűen beleéli magát abba, hogy jó az idő, és előkerülnek a vékonyabb ruhadarabok, az átmeneti kabátok, ilyenkor azonban még elég egy kisebb szél, és nyomhatjuk hetekig az ágyat egy csúnya megfázás miatt. Fontos ebben az időszakban a vitaminpótlás, hogy immunrendszerünk megerősödjön, de oda kell figyelnünk arra is, hogy rengeteget pihenjünk akkor, ha úgy érezzük elkaptunk valami betegséget.

Ilyenkor jellemző az is, hogy ősszel is később kapcsolják be a központi fűtést, illetve tavasszal is hamarabb lekapcsolják, hiszen nincs annyira hideg, hogy folyamatosan fűteni kelljen. Így azonban könnyen lehet, hogy egy jó pár hétig saját otthonunkban is vacogni fogunk. Kénytelenek vagyunk kicsit jobban felöltözni otthon, ám így is könnyen előfordulhat, hogy megfázunk úgy, hogy ki se lépünk a lakásunkból. Ezekben az átmeneti időszakokban is érdemes pár dolgot megtenni annak érdekében, hogy kicsit felmelegítsük a lakásunkat, vagy legalább azt a helyiséget, ahol a legtöbb időt tölti a család.

Valójában senkinek nincs kedve meleg kabátban a tv előtt ülni, vagy vastag öltözékbe játszani a gyerekkel a nappali közepén. A szoba felmelegítése miatt próbálkozhatunk kis hősugárzókkal, melyeket pár ezer forintos áron megvásárolhatunk akármelyik nagyobb üzletben, ám tudni kell róluk hogy ezek általában nagyon sok áramot fogyasztanak, így ha folyamatosan mennek, szép kis villanyszámlát tudnak csinálni hónap végére. Okosabb ötlet az, ha a klímaberendezésünket kezdjük el fűtésre használni.

A klímaberendezéssel fűthetünk is

Sokszor az emberek megfeledkeznek arról, hogy egy modern berendezéssel nem csak hűteni, de fűteni is lehet. Ez pedig nem csak praktikus, de a legtöbb esetben gazdaságos megoldás is lehet. Sokan sajnos nem is merik fűtésre használni a klímájukat, még ha azon van is ilyen funkció, hiszen tartanak attól, hogy nagyon sokba fog nekik kerülni.

Szerencsére a mai modern készülékek esetében már attól sem kell tartanunk, hogy sokat fog fogyasztani, sőt, inkább azt próbáljuk meg észben tartani, hogy akár még a fűtésszámlán is tudunk spórolni. Ha ugyanis picit utánaszámolunk, akkor megtudhatjuk, hogy olcsóbbra jön ki a klímás megoldás, mint az, ha ezekben az átmeneti hetekben az egész lakásban bekapcsoljuk a szokásos fűtést. Arról nem is beszélve, hogy ha megfázunk a saját otthonunkban, akkor könnyen lehet, hogy a gyógyszertárakban több pénzt ott fogunk hagyni majd, mintha egyszerűen csak elkezdtünk volna klímával fűteni ezekben a hűvösebb hetekben.