A legtöbb ember a hosszú tél után alig várta már a tavaszt, és az ezzel járó felmelegedést. Sokan azonban nem érik be ennyivel, és már most epekedve várják azt, hogy beköszöntsön az igazi, forró nyári időszak. Az időjáráson azonban az elmúlt néhány évben nehéz eligazodni, hiszen volt már példa hatalmas kánikulára is, illetve volt olyan nyarunk is, melyen végig esett az eső, és fújt a szél. A nyaralások szempontjából azonban egyértelműen az a legjobb, ha sokat süt a nap, és jó meleg van, bár ez a forróság sokszor megviseli a szervezetünket.

Nem egyszerű még a meteorológusok dolga sem

Sokan már az idei év első heteiben elkezdik megtervezni a 2019-es nyaralást, pihenést. Ebből kiindulva természetesen egyáltalán nem mindegy, milyen lesz várhatóan az időjárás idén nyáron. Vajon mennyire lehet úgy előre tervezni egy nyaralást, ha tudjuk, hogy az elmúlt néhány évben igen szeszélyes nyarakon vagyunk túl? Senki nem szeretne végig az apartmanban ülni, és tévét nézni a szabadsága ideje alatt. A klímaváltozás hatásait azonban sajnos egyre jobban meg lehet érezni még hazánkban is, jó példa erre a hómentes tél, a hűvös tavasz. A szélsőséges, sokszor kiszámíthatatlan időjárás miatt egyáltalán nincsenek könnyű helyzetben a meteorológusok, hiszen sok esetben percenként képes változni az.

Az, hogy milyen nyarunk lesz, természetesen pontosan lehetetlen megmondani. A legtöbb esetben ilyenkor az elmúlt évek adatait vetik össze az időjósok is, hogy megmutassák, körülbelül mire számíthatunk az idei nyárral kapcsolatban. Pontosabb előrejelzést azonban a szakemberek is csak dátumhoz kötve, 8-10 nappal előre tudnak mondani. Sokszor még így is előfordulhatnak a legnagyobb kánikula közepette olyan gyors lefolyású, hirtelen érkező nyári viharok, és jégesők, melyeket még a meteorológusok sem tudnak előre kiszűrni. Idén azonban a klímakutatók mégis elhatározták, hogy megpróbálják ennek ellenére is levezetni, körülbelül milyen nyárra számíthatunk. Így megtudhatjuk, melyek lesznek a legforróbb hónapok, mikorra érdemes nyaralást tervezni majd.

Enyhe tavasz után érkezik majd az igazi forróság

A klímakutatók felvetései szerint az átlagosnál jóval hűvösebb, a megszokottnál sokkal enyhébb tavaszra számíthatunk idén. Ám 2019 májusa környékén nagyon hirtelen fog beköszönteni az igazi, forró nyár. Az egyik napról másikra történő felmelegedés után ez a forróság valószínűleg egész nyáron ki fog majd tartani. A kutatók szerint nem kell számítani túl sok esőre, inkább tikkasztó, fullasztó meleg fog érkezni országunkba. A meteorológusok is úgy tartják, hogy mivel a nyár évről évre egyre fülledtebb hazánkban, az idei év is hatalmas, hosszan tartó kánikulát tartogat még számunkra.

Szabadságunkat tehát az előrejelzések szerint érdemes lesz nyár közepén kivenni, hogy nyaralásunkkor garantáltan jó időt tudjunk kifogni. A kutatók szerint pedig ilyenkor mindenképpen egy hűvös vízparti nyaralást szervezzünk meg, hiszen lehetséges, hogy ezt a rekkenő hőséget csak itt fogjuk tudni átvészelni. Mivel a kutatásokból egyértelműen kiderült, hogy az átlagosnál melegebb nyárra számíthatunk idén is, érdemes lehet még most tenni azért, hogy a későbbiekben elviselhetőbb legyen a forróság otthon, a lakásunkban is.

Klímával tudjuk majd túlvészelni az idei év kánikuláját

A klímaszerelők azt ajánlják, ha új klímát szeretnénk beszereltetni, érdemes már tavasszal elvégeztetni ezt a munkát, hiszen a hirtelen beköszöntő forróság idején valószínűleg heteket kell majd várni arra, hogy valamelyik klímaszerelőnél időpontot tudjunk kérni. Egy átlagos klímabeszerelés munkaideje kitesz körülbelül 4-5 órát. Ha a már meglévő berendezésünket szeretnénk még a szezon előtt kitakaríttatni, vagy a meghibásodott készüléket megjavíttatni, akkor is érdemes lehet ezt a munkálatot még most elvégeztetni szakemberrel. Fontos tudnunk klímavásárlás során azt, hogy pontosan milyen berendezésre lesz szükségünk. A számunkra tökéletes kiválasztásakor is érdemes lehet szakember segítségét kérni.

Általában a korszerű inverteres berendezések a hűtési üzemmódban elérik a 300-700 Wattos áramfelvételt, 3-4 amper áramerősséggel. Ezeknek a berendezéseknek nagy előnye, hogy nem csak a nyári időszakban, hanem az év bármely részén lehet használni, hiszen nem csak hűtésre, hanem fűtésre is alkalmazhatók. Ez pedig az átmeneti, kora tavaszi, vagy hűvös őszi időjárásban igen jól jöhet majd számunkra. A hűtési és fűtési üzemmódot csupán egy gomb megnyomásával át tudjuk állítani, így könnyedén tudjuk felfűteni, vagy éppen hogy lehűteni az egész lakásunkat.

Ezek az inverteres klímaberendezések megfelelő, rendszeres karbantartás mellett igen hosszú életűek lehetnek, hűtési üzemmódra átkapcsolva pedig elérik a 900-1200 Wattos fogyasztást. A klíma persze nem csak otthon jöhet jól, rengeteg munkahelyen, irodahelyiségben található már meg, így komfortosabbá téve a dolgozók munkakörülményeit a forró, nyári napokon is. Arra azonban mindig ügyelnünk kell, hogy bármekkora is a hőség odakint, soha ne hűtsük túlságosan le a helyiséget hiszen így hamar megbetegedhetünk.