Spanyolország híres tengerpartjairól, a sziesztáról és az életet vidáman felfogó emberekről. Nem csoda, hogy a napfénynek a hazája rengeteg falra felszerelhető klímával is büszkélkedik, amit sok helyen előszeretettel használnak. A déli megyékben a lakások nincsenek rendesen felszerelve se a hidegre, se a melegre, így a szobák gyakran átmelegednek.

Az emberek ezt légkondicionáló berendezésekkel oldják meg, amit sokszor éjszakára sem kapcsolnak ki. Felmerülhet azonban bennünk a kérdés, hogy ez a fajta szokás mennyire káros az egészségünkre.

Sokan úgy hiszik, hogy a mellkasi problémákat és nyári megbetegedéseket általában 20%-ban a klímáknak kell betudni, a rendszeres és nem megfelelő használatuknak. Emellett mások azt állítják, hogy a berendezésekben található baktériumok az ember szervezetébe jutnak, így rontva az egészségükön. Paloma Sánchez-Cano, a Daikin AC igazgatója elmesélte a legnagyobb igazságokat és tévhiteket. Ő bátran állítja, hogy légkondival aludni nem is olyan rossz, mint ahogy egyesek hiszik.

Amit a spanyolok gondolnak

Le kell szögezni, hogy a légkondicionáló használatakor fontos felelősségteljesen beállítani a hőmérsékletet. Nem érdemes 23 fok alá, se 27 fok felé tenni, amikor beállítjuk azt. Ne gondoljunk arra, hogy kisebb számot beírva gyorsabban fog lehűlni a szoba, az egyetlen amit elérünk vele, hogy az energiafogyasztásunk nőni fog. A klímáról általánosságban elmondható, hogy minden egyes fokkal 8%-kal több energiafogyasztás várható, ráadásul, hogyha a kinti hőmérséklet és a benti között 12 foknál nagyobb a különbség, akkor az már nem egészséges.

Alváshoz mindig használjuk az éjszakai üzemmódot, amely nemcsak az energiát fogja megtakarítani, hanem megakadályozza a környezet túlzott lehűtését az este során. A spanyol nyári melegek az alvás minőségének a romlásához vezetnek, így gyakori a légkondival történő pihenés. Ezt azonban Magyarországról is el lehet mondani, hiszen ma már nem lehet megbízni az időjárásban sem. Sokan csak alvás előtt kapcsolják be a készülékeket, majd amikor úgy érzik, hogy megfelelően lehűlt a szóba, akkor kikapcsolják. Ez azonban éjszaka vezethet problémákhoz, amikor újra felhevül a testünk.

Legyünk következetesek

Természetesen a légkondicionáló használatának lehetnek veszélyei, amennyiben az nincsen megfelelően karbantartva. Azonban, ha rendszeresen tisztítjuk, akkor nem fog problémát okozni, mivel nem leszünk kitéve a baktériumoknak. A berendezésünknek a tisztasága segíti az energia megtakarítást, és megakadályozza a pornak a felhalmozódását. Persze ez minden elektronikai rendszerre igaz, a karbantartás az életünk részét kell, hogy képezze.

Sok mai modern légkondi már beprogramozható, vagy használhatjuk mobil eszközön keresztül is, így amire hazaérünk, már egy kellemesen hűvös hőmérséklet fog minket fogadni. Használatához nincsen egy megadott maximum időpont, akár egész évben működtethetők, ez csak a mi számlánkon múlik. Azonban, ha nem szeretnénk sokat fizetni, akkor tartsuk be a működésére vonatkozó tanácsokat. Ezáltal az év bármelyik szakában használhatjuk, amikor szükségét érezzük.