Az inverteres klímák előnyeit egész éven át élvezhetjük, különösképpen, ami az átmeneti időszakokat illeti. Ennek ellenére még mindig csak kevés ember használja fűtésre ezeket a berendezéseket, pedig a szakemberek szerint ideális megoldást jelentenek akkor, ha gyorsan és hatékonyan kell felmelegíteni a lakást. Ennek hátterében több tényező is szerepet játszik. Vannak olyan esetek, amikor a tulajdonos egyáltalán nincs tisztában a klíma téli funkciójával, így értelemszerűen nem is üzemelteti a hidegebb hónapok során.

Olyan is előfordul, amikor egyszerűen fél a megemelkedő villanyszámláktól. Amíg nyugaton már bevett szokás árammal fűteni, addig Magyarországon a lakosság ehhez általában a magas rezsiköltségeket társítja. Azonban a közhiedelemmel ellentétben a légkondi megfelelő működés mellett az egyik leggazdaságosabb fűtési módszer lehet.

Hogyan tudunk hatékonyan és gazdaságosan fűteni a klímával?

Az ősz beköszöntével, sokszor már szeptember utolsó heteiben is, jól esne egy kis meleg a lakásban. A korai időpont miatt azonban a legtöbben inkább felöltözködnek, minthogy bekapcsolják a fűtési rendszert. Ugyanakkor éjszakánként a hűvösebb légtér igencsak kellemetlen tud lenni a vastagabb takaró ellenére is. Húzzák és halogatják a fűtést, aminek eredménye csúnya meghűlés lehet. Egyes emberek a központi fűtés miatt valóban nem is tudják szabályozni a benti hőmérsékletet, így nem csupán önszántukból dideregnek a panelben.

Jó hír azonban, hogy már létezik egy nagyon is kézzel fogható és kényelmes megoldás a problémára. Az inverteres klímák ugyanis éppen az átmeneti időszakokban jelentenek nagy segítséget a tulajdonosok számára. Ha kint esős és hideg idő uralkodik, de a fűtést még nem szívesen kapcsolná be, elegendő téli üzemmódra állítani a légkondit. Ráadásul a felmerülő költségek miatt sem kell aggódnia.

Ahhoz, hogy mindezt tényekkel is alá tudjuk támasztani, érdemes néhány szót ejtenünk a klímák működési elveiről. Ezek a berendezések hőszivattyúként funkcionálnak, ami azt jelenti, hogy az egyik közegből a másikba viszik át a hőenergiát. Ehhez egy hőcserélőt használnak, amely hűteni és fűteni is képes a rajta áthaladó levegőt. Az áram viszont a folyamatban csak a rendszer működéséhez szükséges és nem a hő előállításáért felel. Így egy jó minőségű inverteres klímával kevesebb energia felhasználásával jóval nagyobb hatásfok érhető el, mint például egy villanyradiátor esetében.

Ugyanez a helyzet, ha a gázfűtéssel hasonlítjuk össze a klímák gazdaságos működését. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a gázhoz képest körülbelül 10-15%-os megtakarítás keletkezhet a légkondik használata során. Az olajradiátorokkal szemben szintén a technológia jelenti a klímák előnyét. Ugyanis ezekben a radiátorokban a hőszivattyús berendezésekkel ellentétben, az energia teljes mértékben hő előállítására megy el.

A szakemberek bíznak abban, hogy Magyarországon is egyre inkább népszerű lesz majd légkondival fűteni, hiszen az emberek rá fognak jönni arra, hogy a hagyományos módszerekkel összehasonlítva, nem csak hatékonyabban, de gazdaságosabban is alkalmazhatók. Ha inverteres klímára esik a választás, akkor nem árt tisztában lenni néhány fontos teendővel sem.

Milyen teendőik vannak az inverteres klímákkal?

Mivel ezek a berendezések egész éven át működnek a lakásban, így fontos megőrizni a szűrőrendszer tisztaságát. Ez segít abban, hogy mindig tökéletes maradjon a levegő minősége. Emellett nagy figyelmet kell fordítanunk a pollenszűrőre is, amely védelmet biztosít a különféle pollenekkel szemben. A működésből adódóan a klímában nedvesség csapódhat le, és annak ellenére, hogy az újabb berendezésekben már antibakteriális felületetek szereltek be, a tisztítási és karbantartási munkálatokat évente legalább kétszer szükséges elvégeznünk. Mivel nem bonyolult műveletről van szó, magunk is nekiállhatunk, vagy kérhetjük szakértő segítségét is, ha bizonytalanok vagyunk.

A tisztán tartott klímával nem csak friss levegőt biztosíthatunk az otthonunkban, de a berendezés élettartalmát is meghosszabbíthatjuk. A munkálatokat legjobb kora tavaszra és őszre beütemezni. Természetesen a tisztítás mellett jó, ha bizonyos időközönként szakembert is hívunk egyéb karbantartási munkálatok elvégzésére. Fontos, hogy ha bármilyen kellemetlen szagot érzünk, amely a légkondiból jön, ne menjünk el a probléma mellett, ugyanis az esetek többségében ezt a berendezésben felszaporodó kórokozók okozzák. Ezeket minél hamarabb el kell tüntetnünk, hiszen az allergia mellett komoly betegségeket idézhetnek elő.

Mit tehetünk még, ha kellemes meleget kívánunk teremteni a lakásban?

Ahhoz, hogy az inverteres klímák tökéletesen tudjanak működni, jó, ha a lakás nyílászárói pontosan illeszkednek és nem engedik be a hideget a légtérbe. Ezzel még több energiát spórolhatunk meg, a beáramló huzat okozta panaszokról nem is beszélve. Emellett persze a fal szigetelése is előnyt jelenthet, hiszen így nehezebben szökik ki a lakásból az előállított hőmennyiség. Bár az otthonunk korszerűsítése mindig anyagi megterhelést jelent, hosszabb távon sokat spórolhatunk, ha elvégezzük ezeket a munkálatokat.