A mai modern klímaberendezéseket nem csak a nyári hőség kivédése ellen tudjuk használni, hanem bekapcsolhatjuk azokat akár az év bármely szakában. Hiszen nem csak nyáron hűthetünk, hanem télen akár fűthetünk is ezekkel a klímaberendezésekkel. Mégis jellemző az, hogy az emberek inkább kerülik a klímával való fűtést, és nyáron is csak akkor kapcsolják be, ha már hetek óta küzdenek a kánikulával. Vajon megéri úgy vásárolni egy klímát, hogy csak nagyon ritkán használjuk?

Miért nem merik fűtésre használni a klímát az emberek nagy része?

Szakemberek véleménye szerint az emberek a nagyon magas villanyszámlától tartanak, ezért van az, hogy ha megtehetik, fűtésre egyáltalán nem, hűtésre pedig csak akkor használják, amikor már nagyon muszáj. Pedig jó néhány trükkel még spórolhatunk is a klíma használattal, csak néhány dologra kell odafigyelnünk.

Bár manapság már nem számít luxus dolognak, a hónap végén érkező számlákat mégis szépen meg tudja emelni, ha nem megfelelően használjuk. Először is fontos, hogy mindig vegyük figyelembe a klíma fogyasztását, hiszen könnyen lehet, hogy egy látszólag 8-10 éve vásárolt készülék teljesen jó állapotban van, mégsem tudjuk költségkímélően használni. A mai korszerű eszközök jóval hatékonyabban működnek, így egy energiatakarékos változattal hosszútávon valóban pénzt tudunk megspórolni.

Tippek, hogy spórolni tudjuk a klímával

Ha küzdünk a nyári forróság ellen, érdemes lehet kora délelőtt leengedni a redőnyöket és behúzni a sötétítőfüggönyt, ezáltal megakadályozzuk azt, hogy a beszűrődő napsugarak még inkább felmelegítsék a szobát. Így kevesebbet kell majd a klímát is használnunk.

Talán arra sincs szükség, hogy a klíma folyamatosan, éjjel nappal be legyen kapcsolva. Érdemes lehet időzítőn beállítani, hogy milyen időközönként kapcsoljon be, illetve az se biztos, hogy szükséges, hogy egy klímával az egész lakást lehűtsük. Bőven elég azt a helyiséget, ahol a legtöbbet tartózkodunk napközben, ezzel is sok pénzt tudunk megspórolni.

Mivel éjszaka általában pár fokot lehűl a levegő hőmérséklete, azzal is takaríthatunk meg egy kis pénzt, ha csak napközben használjuk a klímát, és ha megtehetjük, akkor éjjel aludjuk inkább nyitott ablak mellett. A szellőztetés egyébként is fontos, így éjjel könnyen lehet, hogy elég a szoba lehűtésére egy sima kis ventilátor is. A klíma bekapcsolását is akkorra érdemes időzíteni, mikor se nem főzünk, se nem sütünk a lakásban, mert azzal még inkább fel fogjuk melegíteni a lakást.

Egy alapos szellőztetést követően inkább akkor kapcsoljuk be a készüléket, amikor már végeztünk a vacsora elkészítésével. A klímával való fűtésre is igaz lehet az, hogy nem szükséges a teljes lakásnál alkalmazni. Általában akkor érdemes klímát használni a fűtésre, amikor még nem kell egész nap ezt tenni, csak az átmeneti őszi, kora tavaszi időszakban. Ha spórolni szeretnénk, akkor érdemes lehet csak azt a szobát fűteni vele, amelyikben a legtöbbet tartózkodunk napközben.