A ház légkondicionálójának a beállítása a téli hónapok során általában vitát szokott maga mögött hagyni. Ennek az oka, hogy számos tényező létezik, ami meghatározza, hogy hány fokkal tudunk adott hőmérséklet alá vagy felé menni, ami attól is függ, hogy milyen magasságban élünk, van-e padlás, bejut-e a légáramlat a padlóba.

Mindenesetre, ha a családjával él, és a vélemények különböznek, akkor érdemes megállapodni egy rögzített hőmérsékleten. Ezzel nemcsak a viták, hanem az energiahatékonyság is kiküszöbölhető. Általánosságban elmondható, hogy a téli hónapokban az ideális hőmérséklet a 21 fok, ha ezt növeljük, akkor fokonként nagyjából 7%-os villanyszámla emelkedésre gondolhatunk.

Sok csalás inkább gáz-, vagy vegyes tüzelésű kazánt szokott használni a téli időkben, azonban vannak olyan lakások, ahol erre valamiért nincsen megoldás, esetleg felújítás alatt vannak, és még nem lettek beépítve. A klímaberendezések között találunk olyat, amit gyorsan fel lehet szerelni, így nem kell sokat várni a többi szakemberre, mivel így is meg lett oldva a fűtés.

Beszerezhető klímák

Nézzük, hogy milyen klíma berendezések állnak a rendelkezésünkre.

1. Monoblokk klímáról beszélünk, amikor a kültéri és a beltéri egység azonos dobozban kap helyet.

  • Ablakklíma: ennek az a legnagyobb előnye, hogy gyorsan telepíthető, és a kezelése is egyszerű, ráadásul a karbantartással sem lesznek gondjaink. Viszont van egy hátránya is, hogy magas a zajszintje, ami miatt a hálószobába és gyerekszobába nem érdemes beszerelni.
  • Mobilklíma: ennek az előnye, hogy hordozható, így bármelyik helyiségből átvihetjük a másikba. Nem igényel telepítést, csupán egy közeli ablak kell hozzá, amin ki tudjuk vezetni a kimeneti csövet. Azonban szintén gondjaink lesznek a zajszinttel, és télen se érdemes erre alapozni a meleget.

2. Ezután beszélhetünk rögzített vagy split klímáról, ahol a kültéri és beltéri egységek külön-külön helyezkednek el, és a hűtőközeget csövek kötik össze.

  • Parapetklíma: ez leginkább a tetőterekben használgató, függőlegesen szerelhető fel, vagy a mennyezeten. Tökéletes megfelel azoknál a szobáknál, ahol kevesebb helyünk van a falon.
  • Mennyezeti klíma: ez arra szolgál, hogy minél nagyobb helyiséget fűtsön, vagy éppen hűtsön be. Itt jöhetnek szóba az irodák, raktárak, üzemek, üzletközpontok. Ha nem akarjuk, hogy szem előtt legyen, akkor álmennyezetbe is beépíthető.

3. Itt kell megjegyezni az oldalfali klímát, ami szinte minden otthonban megtalálható. A fordított ciklusú légkondi nyáron és télen is megfelel az igényeink kielégítéséhez.

A klíma használatának előnyei

Sokan nem hiszik el addig, amíg ki nem próbálják, azonban tény, hogy a klíma energia hatékony, és sok hagyományos fűtési megoldásnál biztonságosabb.

  • Előnye, hogy a belső hőmérsékletet szobánként tudjuk szabályozni.
  • Úgy melegíti fel a tereket, hogy megújuló forrásból táplálkozik.
  • Távolról is be tudjuk kapcsolni, nem kell közvetlenül mellette tartózkodnunk.
  • A beépített szűrőknek hála megszűri a levegőt, vannak olyanok, amik az influenza idején kifejezetten hasznos.
  • Páramentesítő funkciója is van.
  • Télen, nyáron használható.