Bármilyen elektromos készüléket, vagy berendezést szeretnénk vásárolni, akkor járunk a legjobban, ha az adott termék kiválasztása előtt nem sajnálunk arra időt, hogy alaposan beleássuk magunkat a témába. Akár napokon, heteken át is olvasgathatunk róla, hiszen így kisebb az esélye annak, hogy egy olyan típust fogunk megvásárolni, mely a számunkra egyáltalán nem megfelelő.

Vásárlás előtt okos ötlet lehet a különböző márkájú berendezésekről részletes véleményeket olvasni, így talán sokkal könnyebben fogunk tudni döntést hozni, illetve az árak mellett a termékek legfőbb paramétereit se felejtsük el összehasonlítani.

Mennyire zavarja az embereket a zaj?

Általában klímavásárláskor egy potenciális vevőt érdekelni szokta a berendezés zajszintje is, hiszen egy zajos klíma könnyen az idegeinkre mehet, főleg akkor, ha nem csak nyáron, hanem ősszel és télen is szeretnénk majd használni.

A hangok könnyedén mérhető fizikai jelenségeknek számítanak, mégis nehéz azt megmondani, hogy mennyire hangos zaj lehet zavaró az emberek számára. Biztosan ismerünk olyan embert, akit az se zavar, ha a világ legforgalmasabb utcája mellett él, és hamar hozzá tud szokni a külső zajokhoz, viszont valószínűleg találkoztunk már olyannal is, akit még a hagyományos óra mutatójának rendszeres kattogása is fel tud bosszantani, rövid időn belül. Ha mi a második kategóriába tartozunk, akkor klímavásárláskor érdemes tényleg érdeklődni a berendezések zajszintjéről is. Nem ritka az sem, amikor egy vásárló konkrétan az üzletben kapható legcsendesebb klímát szeretné kérni az eladótól.

Azoknak az emberek, akik rendkívül érzékenyek a különböző zajokra, a legmegfelelőbbek a légcsatornás klímák, illetve a felülethűtési rendszerek lehetnek. A különböző berendezések beltéri zajszintjei között ugyanis akár hatalmas különbségeket is tapasztalhatunk, ám a zaj erősségének szempontjából a beltéri egység elhelyezkedése, illetve a szakszerű telepítése is igen csak fontos tényezők lehetnek. A ma kapható modern, korszerű klímaberendezések azért már viszonylag csendesnek mondhatóak, de az adott berendezés zajszintjét befolyásolja a klíma minősége, illetve az ára is.

Miken múlhat a klímaberendezés zajszintje?

Fontos szót ejteni arról is, hogy ahhoz, hogy valóban egy rendkívül halk készüléket tudjon előállítani egy vállalat, számos fontos szempontot kell figyelembe vennie gyártás során. Ilyenkor nem elég az, hogy az adott cég megvásárolja a különböző alkatrészeket, majd azok összeszerelésével kiad a kezéből egy olcsóbb, ám silányabb minőségű terméket. Ezek a vállalatok ugyanis soha nem fognak egy igazán minőségi termékekkel előállni, mint azok a cégek, akik komoly tervezés, szakmai tudás, tapasztalat és szakértelemmel állítanak össze egy klímaberendezést.

Ezek a berendezések általában sokkal hosszabb életűek, csendesebbek, minőségibbek, de természetesen magasabb áron is kaphatók. A mérlegelés nagyon fontos ebben az eseten, és az is, hogy okosan átgondoljuk, hogy mi fontos számunkra vásárláskor, illetve hogy belássuk azt, hogy vannak olyan dolgok, melyeken talán nem érdemes túl sokat spórolni, hiszen nagy valószínűséggel nem is leszünk vele maximálisan megelégedve.