Sokakban felmerül a kérdés, hogy a megvásárolt klíma mennyire költséghatékony. Hiszen sokan hűtenek vele nyáron és sokan fűtenek is vele ősszel vagy télen. De vajon megéri-e inkább klímával fűteni télen vagy késő ősszel és vajon a nyári meleg mennyire fogja megviselni a pénztárcánkat? A bizonytalanságot például az a tény is okozza, hogy a klímáknál megadott kW érték a hűtő-fűtő teljesítmény egyáltalán nem azonos, a villamos fogyasztásával.

Sokan megzavarodnak, amiért a „három és feles” klíma nem 3,5 kW-ot fogyaszt óránként, pedig a dobozra ez a szám volt írva. Ez azért van, mert a felvett villamos teljesítmény (W) mindig jóval kevesebb a névleges fűtő-hűtő teljesítménynél. A valós villamos fogyasztást pedig külön kell megadni. Ezt van, hogy nem teljesítmény felvétel (W) formájában adják meg, hanem áramfelvétel (A) formájában. 

Összességében elmondható, hogy egy átlagos lakossági célra beszerelt klímaberendezés kevesebbet fogyaszt, mint egy egyszerűbb porszívó vagy akár egy hajszárító. Például egy 2,6 kW-os klíma teljesítményfelvétele átlagosan 870 W hűtéskor és 900 W fűtéskor. Ha ezt a 0,9 kWh értéket megszorozzuk a 42 Ft-os áramdíjjal, kijön, hogy a klímánk üzemelési költsége kevesebb mint 38 forint lesz óránként. Ennél persze még kedvezőbb a valódi ára a klímák üzemelésének, hiszen nem állandóan megy és akár manuálisan, akár automatikusan is lekapcsol időszakonként, illetve a modernebb klímák képesek optimalizálni a fogyasztásukat is. 

A fogyasztással és költségekkel összefüggő üzemidő több tényezőtől is függ:

  • milyen a ház hőszigetelése
  • milyen hőtermelő eszközök vannak a fűtendő vagy hűtendő területen
  • rendszeresen karban van-e tartva
  • milyen a gáz nyomása és telítettsége
  • inverteres vagy nem
  • milyen minőségű a klíma (milyen az EER-COP hatásfoka)
  • milyen méretű és teljesítményű a berendezés
  • milyen a külső hőmérséklet 

Elmondható tehát, hogy a klímák fogyasztása igen sok tényezőtől függ és lehetetlen kiszámolni a fogyasztását ám viszonyítási alapnak a fenti kalkuláció tökéletesen megfelel és elegendő belegondolni, hogy a rá fordított csekély összegért cserébe milyen komfort érzetet teremt.