A hosszan tartó, forró nyár után sokan még szerettük volna élvezni a kellemes, átmeneti időt, amikor elég csak egy kis pulcsit felvenni kintre. Az időjárás azonban rendkívül gyorsan változik és sokszor okoz meglepetéseket. Idén is olyan ősz vette kezdetét, amelyre a legtöbb ember nem is volt felkészülve. Sokan, főleg a kisgyerekes családok, illetve az idősek már szeptember közepén bekapcsolták a fűtést, ha máskor nem, legalább az esti órákban, hiszen nagyon hirtelen hűlt le az idő és vele együtt a lakás is.

Ha mi is gondolkoztunk már azon, hogy valamilyen módon elkezdünk fűteni, érdemes lehet átgondolni azokat a lehetőségeket, amelyekkel akár még spórolni is tudunk. Megmutatjuk most, mivel érdemes ezekben az átmeneti időszakokban, illetve hogyan lehet spórolni a fűtési költségekkel.

Milyen okok miatt kell többet fizetnünk a fűtésre?

A hirtelen jövő hideg szeptember után, az októberünk már kicsit barátságosabbnak tűnik. Ám ebben az időszakban az ember azt se tudja igazán eldönteni, hogyan érdemes felöltöznie. Míg reggel kell a kabát és sokszor a sál is, a déli és délutáni órákban a legtöbben vékony pulcsiban, vagy pólóban járnak haza az iskolából vagy a munkahelyről. Este azonban megint nagyon lehűl a levegő. A jó hír az, hogy most még az utolsó pillanatban is van esély arra, hogy egy melegebb lakásban töltsük el a hidegebb őszt, majd az ezután érkező telet.

Sok család számára rémisztő gondolat lehet, ahogy közeledünk a télhez, tönkremegy a fűtés a lakásban vagy éppen az elvetemedett, régi ablakok és ajtók miatt szökik ki a kellemes meleg otthonukból. Ilyenkor pedig nem csak hamar kihűl a lakás, de még a fűtési költségek is várhatóan sokkal magasabbak lesznek. Az apró réseken elillanó hő, illetve a rossz hatékonysággal bíró fűtési rendszer miatt hónap végén sokkal többet fizethetünk, még ha nem is számítunk rá. Ezen kívül jó észben tartani azt is, hogy az elavult készülékek a család számára veszélyt is jelenthetnek. Annak érdekében, hogy télen gazdaságosan tudjuk kifűteni az egész lakást, még most, ősszel kell alaposan átgondolni azokat a dolgokat, amikkel csökkenteni tudjuk az energiaveszteséget.

Fűtsünk gazdaságosan és költséghatékonyan

A leggyorsabban kivitelezhető dolog a nyílászárócsere, amely egy nagyobb épület esetén is 2-3 nap alatt lezajlik majd. A régi, nem jól záródó ablakokat célszerű még most, ősszel, a nagy fagy beállta előtt kicserélni egy korszerű változatokra. Ezen kívül sajnos hazánkban számos ingatlanban igen elavult, rossz fűtésrendszerrel melegítik fel a lakást. Ami nem csak rossz hatékonysággal bír, de még veszélyes is lehet a lakók számára. Elengedhetetlen lehet még tél előtt egy kazáncsere, mely minden problémát meg tud oldani. Készüljünk azonban arra fel, hogy ez azért valamivel több időt fog majd igénybe venni, ilyenkor pedig sokszor fordul elő, hogy módosítást szeretnénk tenni a rendszerben, melyhez még egy gáztervre is szükségünk lehet. Ilyen esetben jóvá kell hagynia és folyamatosan ellenőriznie kell a gázszolgáltatónknak a munkálatokat.

Ezek mellett rengeteg pénzt és energiát spórolhatunk meg télen, ha még korábban leszigeteljük a házat. Mivel ez egy jóval hosszabb ideig tartó folyamat, sokan már nyáron elvégzik, hogy biztosan időben be tudják azt fejezni. A szigetelt falak sokkal jobban bent tartják a meleget és kint a hideget, ezért a lakást is sokkal hamarabb és könnyebben fel lehet fűteni. Ezekkel a lépésekkel tehát előre segíthetünk saját magunkon, hiszen ha mindent el tudunk végezni a nagy hideg beállta előtt, akkor télen biztosan hálásak leszünk majd. Az épületeink energetikai korszerűsítésével természetesen akár kisebb lépésekben is haladhatunk, a cél egyértelműen az, hogy úgy fejlesszük otthonainkat, hogy csökkenteni tudjuk az energiafelhasználást, ezzel együtt pedig a költségeinket is.

Mivel érdemes fűteni ősszel?

Egy felmérés során fény derült rá, hogy a magyar családok nagy része mivel fűt országszerte. Kiderült, hogy az emberek még mindig a hagyományosnak mondható fűtési technikákat szokta előtérbe helyezni. A lakosság legnagyobb arányban még mindig egyedi, helyi fűtéssel oldja meg a hőellátást az otthonaiban. 17,4 százaléka távfűtést, 20,7 százaléka pedig központi gázfűtést használ. Nagyon kevesen használnak például olyan modern fűtési módszereket, mellyel nem csak tökéletesen felfűthető a helyiség, de még spórolhatunk is vele.

A klímával való fűtés ősszel igen jól jöhet, hiszen az átmeneti időszakban tökéletes meleget csinálhatunk vele az otthonunkban. Hatalmas előnye a kényelem, hogy előre be tudjuk programozni a kívánt hőfokot és akár távolról tudjuk vezérelni, automatizálni. A klíma nem csak fűt, hanem közben folyamatosan szűri is a levegőben lévő baktériumokat és allergén anyagokat is, így sok kellemetlenségtől megkímél minket. Sokan azonban mégsem merik használni. Van, aki nem is tudja, hogy van a berendezésén ilyen funkció, mások pedig azt hiszik, a klímával való fűtés nagyon sokba kerül. Pedig ez egyáltalán nem igaz, sőt a felmérések szerint igenis megéri azt alkalmazni.

Míg a gázfűtést elindítani minimum 1000 Ft-os költség, emellett 1-2 órát biztosan kell várnunk addig, míg teljesen átmelegszik a rendszer, egy klíma 15 perc alatt képes felfűteni az adott helyiséget és hónap végén nem is fog hatalmas csekk érkezni. Míg egy gázkazán 90%-os hatásfokkal tud működni, addig egy klímaberendezés 300-500%-os hatásfokkal dolgozik(erről itt olvashat részletesebben), ebből adódóan sokkal költséghatékonyabban tudja átalakítani a villamos energiát, mint egy hagyományos kazán a gázenergiát. Ez tehát azt bizonyítja, hogy egyértelműen megéri olyan klímát vásárolni, mely nem csak nyáron teszi komfortosabbá a lakás hőmérsékletét, de az őszi, hűvös időjárásban is nagy segítségünkre lehet.