Még csak pár hónapja tombol közöttünk a járvány, azonban kevés olyan ember van a Földön, aki ne hallotta volna azt a szót, hogy koronavírus. Sok információ és rengeteg feltételezés található az interneten és a média más felületein. Egyre több olyan kérdés kerül megválaszolásra, ami érdekli az embereket.

Például a melegebb idő beálltával sokan elbizonytalanodnak a klíma használatával kapcsolatban. Olyan kérdések merülhetnek fel, mint hogy veszélyes-e, vagy elkaphatjuk-e a vírust a légkondicionálóval, esetleg szükségünk van-e valamilyen speciális karbantartás elvégzésére.

Ahhoz, hogy erre választ kapjunk, el kell különíteni a lakásokban, a házakban és a nagyobb terekben használatos klímát, mint a plázák és más kereskedelmi központok épületeiben. Utóbbi olyan légkondit használ, ami más technológiai rendszerrel működik, és fontos néhány óvintézkedéseket tenni.

A nagyobb épületekben gyakori, hogy a levegőt kívülről fogják fel és lehűteni, majd azt keringeti a középületekben. Ilyenkor a beltéri levegő egy részét energiatakarékosság miatt visszaforgatják a térben, azonban a jelenlegi helyzetben ajánlatos, hogy a nagyobb épületek ne végezzék el a levegőkeringtetést és, hogy az összes levegő inkább kívülről származzon.

A benti rendszerek működése

A legtöbb otthoni rendszer olyan eszközökből áll, amelyeket minden ház egyedi használatra működtethet. Ezekben az esetekben nincsen légbeömlő kívülről, és nincs levegőmozgás a lakások között. A nappaliban felhelyezett berendezés egyszerűen lehűti azt a levegőt, amely már a nappaliban van. Ilyenkor nincsen veszélye külső szennyeződésnek.

Ha nekünk is van egy légkondi a szobában felhelyezve, és szeretnénk használni, akkor bátran megtehetjük, mivel a már meglévő levegőt fogja mozgatni, nem kell attól félnünk, hogy esetleg a szomszédtól elkapunk valamit.

Bár a légkondicionáló berendezés használata biztonságos, az igazság az, hogy még ezek a készülékek sem garantálják a szükséges levegőmegújítást. Hogyha biztosak akarunk abban lenni, hogy friss levegő kering a szobában, akkor az egyedüli megoldás a nyitott ajtók és ablakok. Ebben az esetben jó, hogyha napközben 5 percekre nyitva hagyjuk az ablakokat.

Vehetünk akár újat is

Ha meggyőződtünk róla, hogy nem veszélyes a légkondi használata, akkor akár arra is gondolhatunk, hogy egy újat helyezzünk fel. Figyeljünk, hogy olyan eszközt válasszunk, ami teljesen energiatakarékos, majd a bekapcsolásakor ellenőrizzük le az összes ablakot és ajtót. Ne legyen semmi nyitva, hogy ne feleslegesen hűtsük, vagy éppen fűtsük az utcát.

A helyes szigetelés is megkönnyíti az energiapazarlás elkerülését. Ezután állítsuk be a hőmérsékletet elfogadhatónak, legyen se túl hideg, se túl meleg.

Ha légkondi használata mellett döntünk, akkor kerüljük a hideg levegő áramlását közvetlen az emberek felé, és válasszuk az eco üzemmódot. A belső és külső hőmérséklet között, ha lehet, ne legyen 5 foknál nagyobb a különbség, így a villanyszámlánkon sem fog meglátszani.

Éjszakára mindig kapcsoljuk le, vagy tegyük éjszakai üzemmódban, hogy pár óra múlva magától kikapcsoljon a készülék.