Közeledik a tavasz, ilyenkor sok háztartásban felmerül a kérdés, hogy be kellene invesztálni egy klímaberendezésbe, lehetőleg még a nyári rekkenő hőség előtt. A döntés nem egyszerű, főleg ha egyáltalán nem vagyunk jártasak a klímák világában – márpedig a legtöbb ember nem az.

Hogyan válasszunk klímát?

Természetesen érdemes körbekérdezni az ismerőseinknél, hogy kinek milyen klímája van, ez adhat némi támpontot a lehetőségekkel kapcsolatban. Az ismerősök ajánlásait azonban ne feltétlenül vegyük készpénznek, egyáltalán nem biztos, hogy ami másnak jó, az nekünk is az lesz, vagy ami nekik rossz volt, az nekünk is az lesz.

Érdemes természetesen szakemberhez is fordulni. Áruházakban vagy akár webshopokban is vannak szakemberek, akik segíthetnek eligazodni. Az sem utolsó gondolat, hogy esetleg több szaki véleményét is kikérjük, így elkerülhető az, hogy egy túl drága, számunkra nem is biztos, hogy teljesen jó termékre akarnak bennünket rábeszélni.

Mikre érdemes figyelni?

Ha nem szeretnénk kikérni senki véleményét, akkor bizony nem árt magunkat kicsit kiművelni, mielőtt jó mélyen a zsebünkbe nyúlunk.

A gép leglényegesebb tulajdonsága a teljesítmény. Ha nem jól kalkulálunk, akkor a klíma nem lesz képes megfelelően lehűteni a teret, akkor pedig sok pénzt dobunk ki a semmiért.

Határozzuk meg előre, hogy csak és kizárólag hűtésre, vagy fűtésre is akarjuk-e a masinát használni. Ha szeretnénk legalább részben (ha nem egészben) kiváltani a fűtésünket, akkor figyelembe kell vennünk a szerkezet hűtési teljesítményét is.

Mindig olyan klímát vegyünk, ami pont passzol a lehűtendő terület nagyságához. A túl nagy teljesítményű klímaberendezés sem feltétlenül jó választás.

Sok tényezőt figyelembe kell venni a klíma kiválasztásánál

A zajszint is egy fontos tényező. Ha mellélövünk, akkor bizony könnyedén megkeserítheti a mindennapjainkat a használata, és akár a szomszédaink életét is. Mindig nézzük meg a decibeleket mind a beltéri egységnél, mind pedig a kültéri egységnél.

Az energiatakarékosság kérdése is igen fontos, az A-tól F-ig terjedő skálán az A jelzésű készülékek a legköltségkímélőbbek, de vannak ugye A++ és A+++ jelölésűek is, ezek a legjobbak, amik természetesen a készülék árában is megjelennek.

Mindenképpen győződjünk meg arról, hogy jó helyről vesszük a klímánkat, rendelkezik-e a bolt vagy webshop klímaszerelővel, aki adott esetben segít a beszerelésnél, vagy hogy van-e szakszervize. Járjunk utána annak is, mikre terjed ki a garancialevél, meddig érvényes.