Klímaszerelés Tápiószele - A mesés város

Hírlevél feliratkozás

Klíma kisokos

Tápiószele mesés városa

Tápiószele Pest megye egyik legkedveltebb települése, Ceglédtől északra találjuk, ha kirándulásunk úticéljaként választjuk. Gazdag történelme és felejthetetlen látnivalói mágnesként vonzzák a turistákat, az itt élők legnagyobb része pedig elmondása szerint soha nem költözne máshová. Nézzük, miért is szerethetjük annyira!

Mi ez?

Ez itt Tápiószele. Szeretjük felfedezni mindig azt a területet, ahol éppen járunk, ahol klímát szerelünk, vagy éppen karbantartunk. Magyarország szép, számos izgalmas helyen járhatunk, vétek lenne nem megismerni azt, ahol éppen vagyunk. A mai rohanó világban gyakran elfeledkezünk azokról az értékekről, kincsekről, melyekkel kis hazánk megajándékoz minket. Mi nem csak a munkánkban leljük örömünket, hanem szívesen bővítjük természeti és földrajzi ismereteinket is.

Hívjon el minket Önhöz is »

Egy kis történelem

Igen tekintélyes múltra visszatekintő várost tisztelhetünk Tápiószeleként, ugyanis a legkorábbi leletek még az újkőkorból származnak, ami a Kr. előtti 4500-4000-es éveket jelenti. Emellett pedig régészeti kutatások szerint a kora Árpád-kor is izgalmas volt a település életében, hiszen már ekkor sűrűn lakták a területet. A tatárjárás véget vetett ugyan a nyüzsgő életnek, de nem sokkal ezután ismét igen magas lélekszámmal büszkélkedhetett. Hajdanán, az 1600-as évek végén a kutatások szerint ismét puszta volt, majd az 1700-as évek elején újratelepítették a birtokosok, nevezetesen a Mocsáry és Batik családok.

Marhákat tenyésztettek, gyapjúval és gabonával kereskedtek, amit a fővárosban adtak el, és saját vendégfogadóval, postával, és serházával is büszkélkedhetett ezekben az időkben. Több, mint harmincöt földesúr birtokolta Tápiószelét, így több mesés kúriát csodálhatunk meg mind a mai napig. Városi címét 2009-ben nyerte el, azóta is folyamatosan fejlődik, így igen népszerű a fővárosból kivándorlók számára is.

Az impozáns Blaskovich Kúria

Felejthetetlen látnivalók

A város építészeti remekművekben bővelkedik leginkább. Egyik legjelentősebb múzeuma a Blaskovich Múzeum, ami a turisták mellett a környező települések diákjainak is igen kedvelt úticélja. A Művelődési Ház és az Általános Iskola gazdag kulturális életet biztosít az itt élők számára, de számos más szórakozási lehetőség is adott a városban. Különösen a nyári hónapok bővelkednek izgalmasabbnál-izgalmasabb programokban, ilyenkor több motoros-találkozóra bukkanunk itt, de rengeteg koncert, és országos nyugdíjas-találkozó is színesíti Tápiószele életét. Az Attila Park egy igen jelentős csomópontja a településnek, mintegy idegenforgalmi és kulturális központként tisztelik, különféle rendezvényekkel és szállodai szolgáltatásokkal várnak minden ide látogatót.

Városi kincs: a kúria

Egy tartalmas tápiószelei kirándulás alkalmával biztosan nem maradhat ki a fent említett Blaskovich Múzeum meglátogatása, ugyanis az ország egyetlen olyan múzeumát tisztelhetjük benne, amelyik a második világháborút sértetlenül átvészelte. Sőt, mi több, nemcsak külső állapotára tekintettel érvényes ez, hanem berendezéseit illetően is teljesen sértetlen maradt. Műkincseket, személyes tárgyakat csodálhatunk általa, amelyek a húszas-harmincas-negyvenes évek köznemesi életformáját elevenítik meg, vidékies hangulattal. Nevét Blaskovich Györgyről és Blaskovich Jánosról kapta, akik híres régészek, irodalmárok és műgyűjtők voltak, emellett pedig szenvedélyes vadászként maradtak fenn a történelem emlékezetében. Országszerte ismert lótenyésztést folytattak, a legyőzhetetlen versenyló, Kincsem is innen származik.


Nézzen körül klímáink között »


Klíma Kisokos – Még több hasznos infó

Üzenjen nekünk!

Címünk

Yetiklíma

+36 70 953 0695