Klímaszerelés Dunavarsány - Az ezerarcú város

Hírlevél feliratkozás

Klíma kisokos

Az ezerarcú város: Dunavarsány

Dunavarsány városa Pest megye területét színesíti, fővárosunk déli részétől majdnem tizenöt kilométerre fekszik, a csodálatos Soroksári-Ráckevei Dunaág közelében. Festői környezet tehát adott, így kirándulási célpontnak kiváló, de emellett a település arculata, és élete is olyannyira sokszínű, hogy Magyarország egyik ezerarcú városát ismerhetjük meg benne.

Mi ez?

Ez itt Dunavarsány. Szeretjük felfedezni mindig azt a területet, ahol éppen járunk, ahol klímát szerelünk, vagy éppen karbantartunk. Magyarország szép, számos izgalmas helyen járhatunk, vétek lenne nem megismerni azt, ahol éppen vagyunk. A mai rohanó világban gyakran elfeledkezünk azokról az értékekről, kincsekről, melyekkel kis hazánk megajándékoz minket. Mi nem csak a munkánkban leljük örömünket, hanem szívesen bővítjük természeti és földrajzi ismereteinket is.

Hívjon el minket Önhöz is »

A két településrész és a sajátos népesség

A város egyik különlegességét adja, hogy két olyan településrészből áll, ami egymástól földrajzilag is jól elkülönül. Az egyik az ősi Dunavarsány, ami gyakorlatilag a történelmi településrész, ezt még a honfoglalás időszakának köszönhetjük. A másik pedig Dunakisvarsány, ami szintén régre visszanyúló történelmi örökség: a Budapest-Kelebia-Belgrád vasútvonal megépítése után alapították ezt a részt a vasút mellé, maga a vasútvonal pedig az 1800-as években létesült. Másik különlegessége pedig a város népességének összetételében rejlik, és kapcsolatban áll a fenti két városrész elkülönülésével. Nagyvarsány lakossága ugyanis főként a thüringiai svábokból áll, Kisvarsányt pedig az ország valamennyi népcsoportja boldogan lakja.

Természeti látnivalói

Dunavarsány fantasztikus természeti kincsekkel rendelkezik, így bármely kirándulónak szemefénye lesz, és ennek köszönhetően a város idegenforgalma is igen mozgalmas. Az elbűvölő Duna-part otthonos üdülőhelyeket kínál minden idelátogató számára, valamint a turisták és a helyi lakosok számára is kiváló pihenési és szórakozási lehetőséget nyújtanak a mesterségesen kialakított bányatavak. Rendkívül népszerű úticélnak számít a majdnem tíz hektrányi úgynevezett úszóláp, amit legfőképp a tavaszi-nyári időszakban érdemes meglátogatni, de a téli táj is lenyűgöző hangulatot áraszt. A Domariba-sziget is igen kedvelt látványosság, hiszen erdős-vizes területei vadregényességükkel folyamatosan vonzzák a kirándulókat.

Magyarország egyik – mára már sajnos elég ritka – csodája is megtalálható Dunavarsányban, ami nem más, mint az árvalányhaj. Varsányhalmon található az úgynevezett Árvalányhajas terület, ahol a szélben puhán lengedező növényekben pár szempillantás alatt megtaláljuk a harmóniát.

A Rukkel-tó és a Közép-magyarorsági Általános Olimpiai Központ

Színes közösségi élet a Domariba-szigeten

A régi bányatavak közül az idelátogatók legnépszerűbb fürdőzőhelye a nyári időszakban a Rukkel-tó, ami a város északi részén fekszik. A kánikula beköszöntével a tó körül kellemes, csilingelő kacajokkal teli zsivaj kering, a napsütéses élményeket pedig hatalmas csúszdák, kiépített játszóterek, gyönyörű pázsit, és új járdák fokozzák; itt tehát igazán ki lehet élvezni a nyári klíma felhőtlen időszakát. A Dunavarsányi Olimpiai Központ pedig egy öt hektáros területen fekszik, fantasztikus természeti adottságainak köszönhetően egy igen színvonalas versenysport-, és szabadidő-komplexum. A Központ területe közvetlen vízkapcsolattal rendelkezik a Ráckevei Duna-ággal, így a természet harmonikus közelségének és a zajmentes környezetnek köszönhetően az itt keményen dolgozó sportolók nyugodtan tudnak felkészülni megmérettetéseikre, mindemellett pedig akár családi és céges sportnapoknak is otthont tud adni.

A város kulturális élete

Részletek a Dunavarsányi Napok táncaiból

Igen színes élettel rendelkezik a város kulturális területen is, egyik legnépszerűbb rendezvénye ugyanis a nyár eleji Dunavarsányi Napok, ahová az ország minden területéről szívesen látogatnak ide. Mivel a település igyekszik jó kapcsolatokat ápolni nemzetközi szinten is, így külföldi testvérvárosainak lakói is kedvelik az itteni programokat és szórakozási lehetőségeket. A Szüreti bál szintén nagy volumenű dínom-dánom a város életében, sok esetben akár tizenöt-húsz együttes is megmutatja hagyományait ennek keretein belül, így ez az ország egyik legnagyobb népzenei találkozójának számít.


Nézzen körül klímáink között »


Klíma Kisokos – Még több hasznos infó

Üzenjen nekünk!

Címünk

Yetiklíma

+36 70 953 0695