Klímaszerelés Aszód - A kulturális kincsek tárháza

Hírlevél feliratkozás

Klíma kisokos

Aszód: a kulturális kincsek tárháza

Ha családunkkal együtt kirándulásra vágyunk, egy kellemes kikapcsolódásra, feltöltő sétára, ami kulturális gyöngyszemekkel kecsegtet, akkor Aszód kitűnő választás lehet. Festői környezetben, a Gödöllői-dombság szélén terül el, a Galga völgyében, fantasztikus dombok ölelésében. Nemcsak a természeti adottságai azok, amelyek feltűnően szemet gyönyörködtetőek, hanem a településen belüli látnivalók is, amelyre kellemes klímája már csak plusz ráadást fog jelenteni.

Mi ez?

Ez itt Aszód. Szeretjük felfedezni mindig azt a területet, ahol éppen járunk, ahol klímát szerelünk, vagy éppen karbantartunk. Magyarország szép, számos izgalmas helyen járhatunk, vétek lenne nem megismerni azt, ahol éppen vagyunk. A mai rohanó világban gyakran elfeledkezünk azokról az értékekről, kincsekről, melyekkel kis hazánk megajándékoz minket. Mi nem csak a munkánkban leljük örömünket, hanem szívesen bővítjük természeti és földrajzi ismereteinket is.

Hívjon el minket Önhöz is »

A Podmaniczky Kastély

Barokk és copf stílusával igazi csemege lesz a Podmaniczky Kastély az építészet kedvelői számára, amely U alakú alaprajzával a Szabadság tér felé fordul. Középső része földszintes, szárnyai pedig emeletesek, így valóban különleges érzetet kelthet a látogatókban. Nevét a megrendelőjéről kapta: megépülését Podmaniczky Jánosnak köszönhetjük, aki az 1700-as éveke elején, Jung József tervező-kivitelezővel együtt alkotta meg a Kastélyt. Bár egykori pompájának mára már csak nyomait viseli, a Sándor-szárnyban található díszterem festése korhűen tükrözi szépségeit.

A Széchenyi Kastély

Gyönyörű légifelvétel a Aszód egy részéről

Ezen kívül a népies nevén „zöld kastély” is igen kedvelt úticélját jelenti a kirándulóknak. Nem véletlenül terjedt szájról-szájra a „zöld kastély” elnevezés, ugyanis egykor a falakat zöld színűre festették, amely mind a mai napig fennmaradt az itt élők, és a történelmet ismerők emlékezetében. Az imént említett Podmaniczky Kastély Sándor-szárnyához közel találjuk, így aki egyiket meglátogatja, bizonyosan a másikat sem fogja kihagyni. Az 1900-as évek elején Széchenyi Gyula vásárolta meg, és több, mint húsz évig egész családjával itt élték mindennapjaikat.

A Szabadság téri emlékmű

Kisvideó a városról

Az 1900-as évek elején-közepén épült emlékművet Morzsa-Morhardt Gyula szobrászművész készítette, különleges süttői kőből. Eredetileg egy kard díszítette az alkotást, amely a történelem során, a világháborúk borzalmait enyhítendő a megbékélés szimbólumává vált az itt élők számára.

A Petőfi Múzeum

Az aszódiak életében a Podmaniczky család neve igen jelentős, ugyanis a Kastélyokon kívül a mai Petőfi Múzeum épületét is nekik köszönhetjük. Az 1700-as évek közepén a szomszédos evangélikus paplakkal együtt a Podmaniczky család építtette, és hajdanán egy része iskolaként működött. Békés egyetértésben tanultak itt magyar, német, és szlovák gyermekek is, és nemcsak a tudományok és a magyar nyelv tanulásának adott otthont, hanem a hazaszeretet átadásának is. Itt tanult Petőfi Sándor is; és bár mára már múzeumként funkcionál az épület, a település egész történelmében igen jelentős szerepet játszik.

A Schossberger Mauzóleum

A Mauzóleum szecessziós stílusban épült az 1900-as évek elején, és különleges formáinak, keleti hatásának köszönhetően emlékezetes látványosságként szolgálhat minden látogató számára. Méltóságteljes rézkupolája a Schossberger család több tagját őrzi ma is végső nyugalmában. A zsidó temetőben található, ami a II. világháború során megsérült, de mivel nemrégiben teljes egészében felújították, mára már eredeti szépségében pompázik.


Nézzen körül klímáink között »


Klíma Kisokos – Még több hasznos infó

Üzenjen nekünk!

Címünk

Yetiklíma

+36 70 953 0695