Klímaszerelés Abony - A sokszínűség városa

Hírlevél feliratkozás

Klíma kisokos

A sokszínűség városa: Abony

A Duna-Tisza köze rejt egy olyan várost, amely sokszínű látványosságokat tartogat minden arra kiránduló számára: ez pedig nem más, mint Abony. Pest megye délkeleti részében fekszik, Budapesttől körülbelül 85 kilométerre. Egyik legnagyobb folyónk, a Tisza egykori árterületén helyezkedik el a város, és igen változatos nevezetességekkel csábítja magához időről-időre látogatóit.

Mi ez?

Ez itt Abony. Szeretjük felfedezni mindig azt a területet, ahol éppen járunk, ahol klímát szerelünk, vagy éppen karbantartunk. Magyarország szép, számos izgalmas helyen járhatunk, vétek lenne nem megismerni azt, ahol éppen vagyunk. A mai rohanó világban gyakran elfeledkezünk azokról az értékekről, kincsekről, melyekkel kis hazánk megajándékoz minket. Mi nem csak a munkánkban leljük örömünket, hanem szívesen bővítjük természeti és földrajzi ismereteinket is.

Hívjon el minket Önhöz is »

Természeti kincsei

Abony városa tehát gyakorlatilag alföldi településnek számít már, és ennek köszönhetően több, természetesen kialakult alföldi erdő színesíti látképét. Egyik legnevezetetesebb a Kaszáló Erdő, amely vadregényes hangulatával egyben természeti értékeket is képvisel. A város klímájának érdekessége, hogy a Magyarországon egyébként uralkodó kontinentális éghajlattól függetlenül a télen mért átlaghőmérséklet akár tíz fokkal is alacsonyabb lehet, mint amit a fővárosban, és más környező városaiban mérnek, nyáron pedig éppen a fordítottja: körülbelül ugyanennyivel melegebb. Másik különleges adottsága a városnak, hogy Abonyban a Kaszáló Erdőben található egész Európa legnagyobb kékvércse telepe, ami egyébként ritkaságnak számít.

Épületek, és műemlékek városszerte

Gyönyörű abonyi látkép

Egy-egy városnézés alkalmával érdemes szemügyre vennünk a két abonyi templomot: egyik a Szent István király Római Katolikus Templom, ami 1773-ból maradt ránk, a másik pedig a Református templom, ami 1785-ben épült. Ezt a két épületet kivéve azonban Abony városára nem jellemzők a szent helyek, sokkal inkább vannak egyházi emlékművek, mint a Ezredévi emlékmű, a Szentháromság szobor, a Szent István szobor, vagy az Árpádházi Szent Erzsábet szobor.

Vannak természetesen nem egyházi emlékművek is a városban, amelyeket feltétlenül érdemes megcsodálnunk úticélként. Ilyenek az Országos hírű kúriák, mint a Kazinczy-kúria, a Györe-kúria, vagy a Sívó-kúria, de kitűnő látványosság a Vigyázó-kastély épülete, az Abonyi Lajos szobor, vagy Kazinczy Ferenc szoborportré, és ezzel még messze nem is értünk a sor végére, ugyanis a településen több tíz műemlék várja szeretettel látogatóit.

A gazdag történelmi múlt gyümölcsei, valamint a színes kultúrális élet gyönyörei

Kisvideó Abonyról

Abony történelme igen gazdag, főként az 1848-49-es szabadságharcot illetően, hiszen ezidőtájt több történelmi nagyunk is megfordult a városban: Petőfi, Kossuth, Antos János, és Gyulai Gaál Miklós is. Kossuth Lajos például itt végzett toborzást, amelyet emléktábla őriz az utókornak, de az Aradi vértanúkra, vagy a világháborúkra emlékeztető szobrok és táblák is kitűnő látnivalónak számítanak. Ha a történelem mellett kultúrális gyöngyszemek után is vágyakozunk, akkor tökéletes választás lesz az Abonyi Lajos Művelődési Ház, a Könyvtár és Múzeumi Kiállítóhely, ahol folyamatos, és időszakos kiállítások, rendezvények tarkítják a kultúrális életet: nagy sikernek örvendett például a lovas-, vadász-, és népművészeti kiállítások, ugyanúgy, mint a természetfotó, vagy képzőművészeti tárlatok.

A helyi Múzeumban rendkívül értékes gyűjteményeket csodálhatunk meg, amelyek a település történetét, és az egykori lakók életét, a falusi emberek mindennapjait tökéletesen szemléltetik, ha pedig megéheztünk volna, több melegkonyhás étterem vár minket családias, meleg szeretettel.


Nézzen körül klímáink között »


Klíma Kisokos – Még több hasznos infó

Üzenjen nekünk!

Címünk

Yetiklíma

+36 70 953 0695