Klímaszerelés Nagykáta - A hangulatos kisváros

Hírlevél feliratkozás

Klíma kisokos

A hangulatos kisváros: Nagykáta

Nagykáta település Pest megyében fekszik, körülbelül félúton az ország szíve, és Szolnok között. Kis lélekszámú városka, ám jelentősége annál nagyobb: a területen igen fontos központnak számít, gyakran a Tápió-vidék fővárosaként is emlegetik. Nem véletlen ez, ugyanigy a környező településeket mind-mind ellátja kulturális, egészségügyi és üzleti téren is; ám nemcsak ezért érdemes idelágogatnunk!

Mi ez?

Ez itt Nagykáta. Szeretjük felfedezni mindig azt a területet, ahol éppen járunk, ahol klímát szerelünk, vagy éppen karbantartunk. Magyarország szép, számos izgalmas helyen járhatunk, vétek lenne nem megismerni azt, ahol éppen vagyunk. A mai rohanó világban gyakran elfeledkezünk azokról az értékekről, kincsekről, melyekkel kis hazánk megajándékoz minket. Mi nem csak a munkánkban leljük örömünket, hanem szívesen bővítjük természeti és földrajzi ismereteinket is.

Hívjon el minket Önhöz is »

A városka története

Nagykáta messzi-messzi múltra tekint vissza, ugyanis a 12. századból már vannak róla emlékeink. A Káta nemzetség Pest megyei ága ugyanis ekkor telepedett le a vidéken, és a város határában, a kenderhalmon feltárt falu minden bizonnyal a mai település előzményeit jelenti egészen az Árpád-korból. Hiteles írás is tanúskodik az “ősi” Nagykátáról: a Váradi Regestrum már megemlíti Káta falu nevét a 12. századból. Mária Teréziától az 1700-as évek közepén mezővárosi rangot kapott, így feljogosította a vásárok tartására, ami a kereskedelmi életet igencsak fellendítette. Ezt megelőzően néhány évtizeddel már saját tanítója is volt a községnek, azonban körülbelül száz évvel később a tápióbicskei csata tépázta meg a település történelmét. Az itt megsebesült embereket Keglevich-kastélyba szállították. A város egyik mai, igen neves ünnepsége ebből az eseményből ered: az 1849-es ütközet hőseinek emlékére minden év április 4-én számos hazai és külföldi katonai hagyományőrző csapat érkezik Nagykátára, és a Tápió partján történő koszorúzással egybekötve idézik fel az emlékeket.

A híres Keglevich-kápolna és a bazársor

A különleges bazársor

A város egyik legnevezetesebb látványossága a Keglevich-kápolna, ami a 18. században épült. A temetőben központi helyet foglal el, és különös, barokk stílusú sírkápolnaként méltán országszerte ismert érdekességnek számít. Ha Nagykátára érkezünk, akkor ne felejtsük el megnézni a jellegzetes és igen hangulatos épületegyüttest, a bazársort, amely a közelmúltban került felújításra, és egyben századfordulós képét is visszakapta.

Természeti kincsei

Képek Nagykátáról

Sok különlegességet rejteget azonban a város természeti értékeit illetően is, ugyanis a környék igen jelentős része természetvédelem alatt áll. Állat-, és növényvilága meglehetősen gazdag, több fokozottan védett, sőt veszélyeztetett faj is nyugalmas otthonra lelt ezen a területen a klímának és a kedvező feltételeknek köszönhetően, olyanok is, amelyek országszerte is alig-alig fordulnak elő máshol. Madárvilága annyira különleges és jelentős, hogy a Nemzetközi Madárvédelmi Tanács már az európai jelentőségű madárlelőhelyek közt tartja nyilván ezt a térséget.

Mindent a csemetékért, és a jó szórakozásért

A városban több óvodában és általános iskolában zajlik a szorgoskodás, de ezek mellett már két középiskola is szeretettel várja évről-évre diákjait. Nemcsak a város gyermekei járnak ide, hanem a környező települések növendékei is szívesen tanulnak ezekben az oktatási intézményekben. Zeneiskola, művelődési központ, és könyvtár is rendelkezésére áll a tudás és a művészetek szerelmeseinek, sőt, mi több, a város kultúrális életét minden évben a nemzetközi Kátai Tánctalálkozó színesíti. Ha pedig még ennél is könnyedebb szórakozásra vágynánk, akkor a nagykátai strand kiváló hűsölési lehetőséget nyújt a nagy kánikulában, de egy igazán igényes termálvizes úszó-, és gyermekmedence is várja szeretettel a fürdőzni, és kikapcsolódni vágyókat.


Nézzen körül klímáink között »


Klíma Kisokos – Még több hasznos infó

Üzenjen nekünk!

Címünk

Yetiklíma

+36 70 953 0695