Ha már eldöntöttük, hogy klímát vásárolunk, annak beszerelésével rengeteg dolgot kell számításba vennünk, és mérlegelnünk: milyen engedélyek szükségesek hozzá, mennyi ideig fog tartani, nem fogjuk-e zavarni a munkálatokkal a szomszédokat, minőségi munkát kapunk-e majd a kifizetett összegért, mennyi kosszal és mekkora felfordulással fog járni stb. A mérlegelést követően pedig sokan döntenének úgy, hogy inkább saját maguk szerelnék be a készüléket, ám ez nem ilyen egyszerű. Nézzük meg részletesebben az ezzel kapcsolatos tudnivalókat!


Nézzen körül klímáink között »


Szigorú törvényi szabályozás!

A jogszabályi rendelkezések alapján 2015. június 15-től egy igen szigorú szabályozás lépett életbe, amit mindenkinek érdemes tudnia: eszerint a hűtőközeggel rendelkező klímaberendezéseket kizárólag olyan vállalkozások szerelhetik csak be, akik rendelkeznek regisztrációval a Nemzeti Klímavédelmi Hatóságnál, és megfelelően képesített szakemberek által végzik el a szükséges munkálatokat. Tehát azok a szerelők, akik nem regisztráltak, és nem rendelkeznek az előírt képesítéssel, azok sem a klímaberendezések telepítését, sem a karbantartását nem végezhetik el.

A szabályozást tehát mindenekelőtt valóban szigorúan kell venni, hiszen ha magunk végezzük el a munkálatokat, akkor bizony a végére sajnos többet árthatunk vele, mint amennyit használunk, sokkal magasabbra rúghatnak a költségeink, mintha szakemberrel végeztetjük el a munkát, és a sérülések esélye is lényegesen megnő. Emellett pedig, ha nem értünk hozzá, akkor a klíma élettartamát is jelentősen lerövidíthetjük, tehát nagyon könnyen abban a szituációban találhatjuk magunkat, hogy a befektetett összeg a többszörösére nőtt, és még a tervezett időtartam lejártáig sem volt képes teljesíteni készülékünk. Ha mindezek ellenére is belevágunk, akkor az alábbiakat mindenképpen kalkuláljuk bele!

A kellemetlen meglepetések elkerülése a kezdetek-kezdetén: csőrepedés, áramütés, gázszivárgás

Klímakészülékünk tervezett helye körül feltétlenül bizonyosodjunk meg arról, hogy a falban nem futnak villanyvezetékek, vízvezetékek, és fűtéscsövek, mert ha mégis, akkor a fúrást követően hatalmas galibával fogjuk szemben találni magunkat egy csőrepedés, egy akár végzetes kimenetelű áramütés, vagy egy gázszivárgás formájában. Fontos felmérnünk azt is, hogy bizonyos típusú készülékek az induláskor igen nagy áramot felvehetnek, ami könnyen túlterhel egy gyengébben biztosított hálózatot.

A rögzítés nehézségei

A klíma szerelését jobb szakemberre bízni

Ha megtaláltuk a készülék végleges helyét, akkor a rögzítés átgondolása során vegyük figyelembe, hogy bizonyos helyeken a készülék alatt kell megvalósítani a csőkötést, amihez a faltól el kell tudni feszíteni a klímát – erre pedig akár később az esetleges javítások során is igen nagy szükség lehet. Azt is tartsuk szem előtt, hogy a készülék biztonságosan a helyén kell, hogy maradjon, valamint hogy nem néhány hónapra, hanem hosszú évekre szól a rögzítés. Lényeges az is, hogy a különböző faltípusok különböző rögzítési módokat igényelnek, járjunk utána, hogy esetünkben melyik a legstabilabb és legbiztonságosabb.

Tudta? Ma már klímával olcsóbb fűteni télen.
Olvassa el ügyfelünk véleményét: Fűtés klímával: 800 Ft / hó »

A falátfúrástól kezdődő munkálatok

A munka érdemi része még csak ezt követően kezdődik: mielőtt hozzákezdenénk a fal átfúrásához, bizonyosodjunk meg a falban található vasgerendák, és áthidalók hollétéről is, mert ezek is egy szempillantás alatt romba dönthetik elképzeléseinket. A beltéri egység felszerelésénél fontos, hogy a munkálatok során ne szakítsunk meg menetet, a villamos bekötés sorrendjét pontosan tartsuk be, és ahol szükséges, a csupasz csőszakaszokat átfedéssel szigeteljük. A kültéri egységeknél, ha több, mint 50 éves az épületünk, akkor külön engedély kell a felszereléshez, amit ne felejtsünk el semmiképpen, valamint ha szükséges, nem szabad elmulasztanunk a plusz hűtőközeg rátöltését sem! Ahol a falat áttörtük, ott a maradandó lyukas részeket mindenképpen töltsük ki purhabbal, mert ellenkező esetben hőhíd alakulhat ki. A csőszerelés folyamata külön szakértelmet igényel, valamint a vákumolást is nagy körültekintéssel kell elvégeznünk, hiszen még az sem mindegy, mennyi ideig végezzük azt.

A konklúzió

Amint látható, a munkálatok elvégzése még nagyvonalakban sem egyszerű feladat, és rendkívüli hibalehetőségeket hordoz magában. A fent leírtak ráadásul az igazán fontos, technikai részletekről még nem is szóltak, amelyeken laikusként pillanatok alatt elcsúszhatunk. Emiatt tehát igen fontos, hogy szakemberrel végeztessük a klíma beszerelését, és később a karbantartását és esetleges javíttatását is, mert csak ők lesznek azok, akik tapasztalatukkal, és hozzáértésükkel igazán profi munkát tudnak végezni, garantálva berendezésünk hosszú, megbízható élettartamát. Ezzel pedig számos anyagi és egyéb kellemetlenségtől megkíméljük magunkat, komfortérzetünk és elégedettségünk pedig minden kétséget kizáróan biztosítva lesz.


Kérdése van? Forduljon hozzánk bizalommal »


Hasznos, kapcsolódó linkek, cikkek: