Ebben a bejegyzésünkben tippeket adunk a megfelelő klíma kiválasztásához, illetve a berendezés beüzemeléséhez.

Hol érdemes klímát vásárolnia?

A vásárlók egy része egyszerűen besétál a legközelebbi műszaki áruházba és az ott található légkondicionálók közül válogat. Némely esetben az aktuális szórólapokat is áttekinti. A gond csupán annyi, hogy az itt fellelhető áruk egy része alacsony minőségű termék, amelyeknél gyakran lép fel meghibásodás.

Ráadásul nem csak rövid garancia jár hozzájuk, de az elérhető cserealkatrészekért is vagyonokat kérnek el az üzletek. A legjobb választás, ha Ön azt a céget bízza meg a klímavásárlással, amelynek a segítségét a beszereléskor is igénybe venné.

Milyen klímát válasszon?

A klíma kiválasztása nagy figyelmet követelő feladat, amelyet nem szabad elhamarkodnia. Ha légkondira van szüksége, érdemes olyan típusokat megnéznie, amelyek magasabb minőséget képviselnek. Az ilyen berendezések mögött általában jól működő szervízhálózat van, így a cserealkatrészek elérése sem okozhat gondokat, illetve a garanciák érvényesítése is egyszerűbb. Bár a jó berendezések sokszor drágább áron érhetők el, mint a gyengébb teljesítményű típusok, hosszú távon mégis megtérül a befektetés.

A vásárlás előtt nem árt felmérni a saját igényeit is. Fontos, hogy tisztában legyen, milyen funkcióval ellátott klímát szeretne beszereltetni. Ez alapján már gyorsan átláthatja a piacon elérhető berendezéseket, és képet alkothat a különféle márkák megbízhatóságáról. Ha hűtő-fűtő inverteres klímákban gondolkodik, a hőszivattyú kínálattal is legyen tisztában, hogy valóban megfontolt döntést hozhasson. Ezek a légkondik amúgy a közhiedelmekkel ellentétben, a jól szigetelt otthonokban gazdaságos fűtésre képesek.

A klíma telepítésének legfontosabb szabályai és jogi kérdései

A klíma telepítésével foglalkozó cégeknek és Önnek is három szempontot kell mérlegelniük.

A klíma beszerelése: Társasházaknál a későbbi viták elkerülése érdekében a munkálatok megkezdése előtt mindenképpen egyeztessen a lakótársaival, valamint a közös képviselővel. Az olyan klímák beszerelése, amelyek kültéri egységgel is rendelkeznek, pár órát vesz igénybe. Mivel a munka viszonylag nagy hanggal jár együtt, ezért erről a szomszédait is tájékoztatnia kell.

Az üzembe helyezéshez szükséges tanúsítvány: A klímákat kizárólag a megfelelő engedélyekkel rendelkező szerelők üzemeltethetik be. Fontos tudni, hogy 2019-től kezdve, már Önnek, mint felhasználónak is tanúsítványt kell benyújtania, hogy a beüzemelést szakképzett segítséggel fogja elvégeztetni. Ha ellenőrzéskor szabálysértésre derül fény, Önt büntethetik.

A különféle klímagázok: Mivel a modern légkondik már biztonságos hűtőközeget használnak, nem kell aggódni a környezetszennyezés és egyéb károk miatt.

A beszerelés lépései

Az új berendezés működésre bírása csupán néhány órát vesz igénybe. A folyamat több lépcsőből tevődik össze.

  • A szakemberek első körben a légkondi beltéri és kültéri egységeinek összekapcsolását biztosító csöveket teszik a helyükre.
  • Összekötik a két egységet. A művelet során némi törmelék is keletkezhet, főleg, ha vastagabb a fal szigetelése.
  • Az új légkondit 220V-os hálózaton tesztelik egy teljesen átlagos konnektorral.
  • A szerelési munka végeztével, Ön átfogó tájékoztatást kap a szakemberektől, akik elmagyarázzák a helyes üzemeltetést.

Hogyan tudja szakszerűen karban tartani a klíma berendezést?

A beltéri egységeken sokszor jelenhet meg párásodás, ami ideális környezetet jelent a különféle kórokozók és gombák megtelepedéséhez. A légkondi ezeket könnyen a légtérbe juttathatja, növelve a betegségek kialakulásának kockázatát. Ha bűzös és kellemetlen szagokat érez a klíma környékén, eljött az ideje az alapos takarításnak és a karbantartásnak.

A szakemberek ajánlása szerint a modern légkondikat évente minimum kétszer érdemes áttisztítani. A legjobb, ha erre a kora tavaszi, illetve őszi időszakokban kerül sor, amikor a berendezés éppen nincs használatban. A nagy virágzási szezonokat is kerülni kell, hogy a pollenlerakódásokat meg tudja akadályozni. A takarítást akár Ön is elvégezheti, ehhez nem szükséges külön szerelőt hívnia. A háztartási-, illetve vegyiárú boltokban már lehet kapni speciális tisztító folyadékokat, amelyekkel hatékonyan távolíthatja el a szennyeződéseket.

Egyéb tippek a klíma használatához

Főleg a kezdő légkondi használók esnek abba a hibába, hogy nyáron túlságosan is lehűtik a lakást. Talán Ön is tapasztalta már, milyen kellemetlen tud lenni, ha egy hűvös helyiségből hirtelen a forróságba kell kilépnie.

A szakemberek szerint a legjobb, ha a berendezést úgy állítja be, hogy a benti és kinti hőmérséklet között maximum nyolc fok különbség mutatkozzon. Ezért, ha odakint tombol a 32 fokos nyár, bent sem szabad 23-24 foknál hűvösebb levegőt teremteni. Ellenkező esetben meghűléssel lehet számolni, ami még a melegebb évszakban is kellemetlen tud lenni. A probléma nem csak a családokban, de a munkahelyeken is folyamatos harcokat szül, hiszen mindenki más hőmérsékletet érez tökéletesnek.