Minden évben egyre több ember csatlakozik a klíma tulajdonosok hosszú sorához, azonban a legtöbben még mindig nem tudjuk, hogy milyen lehetőségeink vannak, így vásárláskor másokra kell támaszkodnunk. Szerencsére kisebb utánajárással már rengeteg hasznos információhoz hozzájuthatunk, ami nemcsak a falra szerelhető, hanem a mobil klímákra is igaz.

Mivel ezek a vásárlások 10 évre szólnak, érdemes előtte körbejárni a témát, hogy később ne kelljen megbánnunk a döntésünket. Mivel nagy beruházásról beszélünk, válasszuk a számunkra legmegfelelőbb tulajdonságokkal bíró készüléket.

A hagyományos falra szerelhető változat mellett vásárolhatunk mobil klímát, padlón álló egységeket és légtisztítót, attól függően, hogy mire van szükségünk. Ezek a termékek nem csak az árukban különböznek, hanem a tulajdonságaikban is. Vannak olyan modellek, amikhez szerelés kell, míg másokat csak egy gombnyomással kell beüzemelni. Emellett, ha hosszútávon gondolkodunk, akkor a költséghatékonyságát is figyelembe kell venni, mivel néhány többet fog fogyasztani az energiából, mint a többi.

A falra szerelhető opció

A falra szerelhető (split) klímáknál vásárlás előtt ki kell számolnunk, hogy mekkora területet fogunk vele fűteni, vagy éppen hűteni. A normál belmagassággal számolva, ami nem szokta meghaladni a 3 m-t, úgy tudjuk kiszámolni, hogyha négyzetméterenként 1 kW teljesítmény adunk hozzá. Például egy 15 négyzetméteres nappalinál 1,5 kW-ot jelent, azonban, hogyha a nappalink ajtaját ki akarjuk nyitni, hogy a szobába vagy a konyhába és eljusson a hideg és meleg levegő, akkor logikusan több négyzetméterről beszélünk, ezáltal eggyel nagyobb gépet kell vásárolnunk.

Berendezéseket akár 7 kW-os teljesítménnyel is megvásárolhatjuk, ami 75 négyzetméterre elegendő. Azonban mindig gondoljunk arra, hogy az energiafelhasználásban hány kW-ot veszünk, ugyanis a tipikus 3,5 kW-nál nagyobb berendezéseket nagy eséllyel nem bírják el az otthoni villanyvezetékek és megszakítók. Általában a legkisebb készülék, ami 36 négyzetméterig hűt, fűt, és 2,5 kW-os, már elegendő szokott lenni a normál használatra.

A mobil klíma és a párátlanító

Ezzel szemben a mobil klíma teljesen máshogy működik. Nem lehet a falra szerelni, hanem a kerekeken keresztül tudjuk egyik helyiségből a másikba tolni. Fontos megjegyezni, hogy a működéséhez közel kell lennie az ablakhoz, ugyanis egy csövön keresztül fog távozni a meleg levegő. Ezek a mobil berendezések 3,5 kW-ig fogyasztanak, ez attól is függ, hogy milyen erősségre kapcsoljuk.

A vizet egy műanyag tálban gyűjti össze, amit rendszeresen kell cserélni. Attól függően, hogy milyen nagy berendezést vásárolunk, annál nagyobb területet fogunk hűteni, azonban ezek fűtésre nem használható.

Végül lehetőségünk van párátlanítót is vásárolni, ami főleg a dohos helyiségekben, vagy a penészedésre hajlamos lakásokban használandó. Ezek a készülékek kisebbek, kevesebbet fogyasztanak, és kivonják a levegőben található nedvességet, ami által hűvöset generálnak. A vizet szintén egy műanyag tálban gyűjti össze, amit rendszeresen cserélni kell.