A légkondicionáló berendezéseket egyetlen igény hívta életre: az ember szabályozni szerette volna a környezetének hőmérsékletét. A történelem kezdete óta civilizációk küzdöttek a forróság és a fagyok ellen, amelyek nagyban befolyásolták az életüket. A fennmaradt régészeti leletek is erről tanúskodnak. Ugyanakkor az első, valóban nagy hatásfokkal rendelkező berendezések megjelenéséig egészen a 20. századig várnia kellett az emberiségnek. Manapság azonban már hatalmas választék áll rendelkezésünkre, ami egyben magával hozta a bőség zavarát is.

Melyek a jelenkor legjobb berendezései?

A válasz egyértelmű. Azok a klímák, amelyek a már fent említett igényt a legteljesebb mértékben képesek kielégíteni, vagyis nem csak hűteni, hanem fűteni is tudnak. Ezeket hívjuk összefoglalóan inverteres berendezéseknek. Az ilyen típusú klímákban az egységek egyszerűen felcserélhetők, amiben egy kis szelep segít. Ennek az alkatrésznek egyetlen feladata, hogy megváltoztassa a hűtőközeg áramlási irányát. Így lesz a hűtésből pillanatokon belül meleget árasztó, fűtő funkció.

Bár az inverteres légkondik egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, még mindig él a köztudatban egy olyan elgondolás, miszerint jelentősen megnövelik az áramfogyasztásunkat, ha fűtésre vannak állítva. De aggodalomra egyáltalán nincs okunk, hiszen ezek a típusok remek hatékonysággal képesek működni.

Hogyan érdemes klímát vásárolni?

A légkondicionáló vásárlása előtt számos fontos kérdést kell körbejárni. Egyáltalán nem mindegy ugyanis, hogy milyen klímát választunk az otthonunkba. Nagyon sok gond adódhat például abból, ha nem megfelelő teljesítményű berendezést szereltetünk be. Amennyiben bizonytalanok vagyunk, érdemesebb inkább szakember véleményére hagyatkoznunk. Különben az a kellemetlen szituáció állhat elő, hogy a vadonatúj klímánk nem fog tudni ideális hőmérsékleti viszonyokat teremteni a helyiségen belül.

A nyílászárókra szintén kevesen gondolnak, pedig nagyon is fontos szerepük van. A falhoz képest az üveg felület sokkalta több napfényt és meleget enged át, vagyis minél több ablak van elhelyezve a légtérben, annál nagyobb hatásfokkal működő légkondira lesz szükségünk. Ez a szabály elég egyszerű, mégis rengeteg gond adódhat abból, ha nem ügyelünk rá. A harmadik lényeges tényező a légkondi lehetséges helye. Olyan falra érdemes szerelni, amit nem ér órákon keresztül a tűző nap melege. Egy árnyékosabb oldalon a berendezés sokkal hatékonyabban képes ellátnia feladatait, mint ott, ahol állandóan meg kell küzdenie a forrósággal.

Mikor a legjobb klímát vásárolni?

Sokan a nyár elejéig várnak a vásárlással és csak az első meleg napok beköszöntével indulnak el berendezéseket keresni. Ha szerencséjük van, találnak még egy-két darabot, de ez ritka, mivel ebben az időszakban a nagy rohamok miatt sok bolt küzd készlethiánnyal. A vásárlást tehát érdemes mindig időben előkészíteni, többek között azért is, mert nyár elején már szinte lehetetlen megfelelő szakembert találni, aki be tudja szerelni a klímát.

Milyen gyakran kell karbantartást végezni?

A legtöbb hozzáértő évi kétszeri karbantartást javasol a hosszú élettartamért és az egészséges környezetért. A legmegfelelőbb időpont a tavasz és az ősz, vagyis amikor éppen nincs használatban a berendezés. Ehhez kérhetünk segítséget, vagy akár magunk is nekiállhatunk a feladat elvégzéséhez. A boltokban már lehet kapni különféle sprayket, amelyekkel a hőcserélők tisztítása valóban egyszerű és kényelmes. Nem kell mást tennünk, mint kikapcsolt állapotban átfújni a hőcserélőt, majd 15 perc után egy rövid ideig működtetni a berendezést. A keletkező párával együtt a kórokozók és más szennyeződések is távoznak.

Ezután a porszűrőket is át lehet mosni langyos vízzel, de mindig a használati utasításoknak megfelelően járjunk el! Ha mégis szakember segítségét vennénk igénybe, fontos időben jeleznünk az igényünket!

Milyen betegségeket lehet elkapni, ha nem megfelelően van karbantartva a légkondi?

A hőcserélőn átáramló külső levegő számtalan baktériumot és vírust hozhat magával, amelyek megtelepedhetnek a berendezésen. A beltéri egységek páralecsapódásai kellemes környezetet teremtenek ezeknek a kórokozóknak. A legtöbb valamilyen légúti betegségeket terjeszt, ezért is fontos kellő figyelmet fordítani a tisztításra.

Milyen alapvető szabályokat szükséges betartani?

Bizonyára sokak számára ismerős az érzés, amikor egy alaposan lehűtött légtérből ki kell lépni a tűző napra. Ilyenkor szokták mondani, hogy fejbe vágott a forróság, és ezt majdnem szó szerint kell értenünk.

A szakemberek szerint nyáron mindig a külső hőmérsékletnek megfelelően szükséges beállítani a belső hőfokot. Bár vannak nézeteltérések a mértéket illetően, a legtöbben mégis egyetértenek abban, hogy a 8-10 foknál nem lehet nagyobb a különbség. Vagyis, ha kint tombol a 31 fokos nyár, odabent se csináljunk 22 fokos szobahőmérsékletet. A szervezetünk ugyanis képtelen alkalmazkodni a gyors hőingadozásokhoz, ezért, ha nem hagyunk időt az akklimatizálódásra, könnyen rosszullét lehet az eredmény.