Zavarja a klíma a szomszédokat? Olvassa el tippjeinket

Hírlevél feliratkozás

Klíma kisokos

Zavarja a klíma a szomszédokat? Olvassa el tippjeinket

A nyári meleg mindenkit kikészített és sok ember nem engedhette meg magának, hogy egy kerti medencében vagy a Balaton partján, esetleg a tengerparton tegye üdébbé a mindennapokat. Számukra csupán egy megoldás maradt, az otthoni klíma optimalizálása. Ehhez pedig a légkondicionáló berendezések biztosítják a legtökéletesebb megoldást. Míg a különböző házi praktikák csupán ideiglenesen tudják elfedni az otthoni hőséget és a ventilátor is csak a forró levegőt keringeti a lakásban, addig egy olcsóbb klímaberendezéssel is állandó hűs környezetet varázsolhatunk otthonunkba.

Nem csak a családi házakban hasznos a hűtésre és fűtésre is használható eszköz, hanem a társasházak és panellakások pokolian izzasztó helyiségeibe is. Egy tetőtéri ingatlanban ugyanis még az esti órákra sem képes lehűlni a fal, így nem meglepő, ha úgy érezzük, hogy egy kemencében lakunk. Az időben gondolkodók persze már jó előre leszigetelték a nyílászárókat és a falakat, valamint a tetőteret is, hogy minimalizálják a hőveszteséget télen és a felmelegedést nyáron. Persze a lakásokat hűtő rendszereknek nem feltétele a megfelelő szigetelés, ám együtt még nagyobb hatékonyságra képesek és minimalizálják a háztartás rezsiköltségeit is.

Hogyan válasszunk megfelelő klímát otthonra?

Az első és legfontosabb dolog, amit a klímavásárlással kapcsolatban érdemes elmondani, hogy soha nem szabad elkapkodni és siettetni a dolgot. Érdemes utána olvasni a különböző típusoknak és azok árainak, illetve kikérni egy szakértő segítségét is. Sajnos a hozzáértő nélkül könnyen dönthetünk egy túlárazott vagy rossz teljesítményű modell mellett és az önjelölt beszerelők is hibákat véthetnek a kellő szaktudás hiányában. Érdemes már a vásárlás előtt felmérni a szükséges teljesítményt, a darabszámot és kalkulálni a költségekkel, amelyek hosszú távon bőven megtérülnek majd.

Fontos, hogy soha ne vásároljunk klímát hipermarketekben és használtan valamilyen apróhirdető oldalon. Itt ugyanis sem az alkalmazottak, sem pedig a magánszemélyek nincsenek felkészülve a szakmai kérdések helyes megválaszolására és a beszerelésben sem tudnak segíteni. Utóbbi esetben pedig valószínűleg sem számlát, sem garanciát nem kapunk a készülékünk mellé. Ha már vásárlásra adjuk a fejünket, ne a legolcsóbb, név nélküli, „no name” jellegű típusokat nézegessük, ezek ugyanis csupán néhány évig képesek megfelelő teljesítményt nyújtani, míg egy minőségibb darab több éves garanciával kerül átadásra és akár 20 évig is a család szolgálatában marad.

Célszerű segítséget kérni még vásárlás előtt, hogy felmérhessük, milyen teljesítményű légkondira van szükségünk, illetve hova érdemes beszereltetnünk, nagyobb ingatlan esetén pedig a több beltéri egységet is megfelelően kell elosztani. Azt is érdemes eldönteni, hogy melyik helyiségbe milyen klímát választunk. Például a hálószobába hiba lenne mobilklímát venni, hiszen sokkal zajosabb, mint egy inverteres split klíma, így valószínűleg zavarni fog bennünket a pihenésben. Ha hétvégi házba vagy nyaralóba vásárolnánk, akkor érdemes úgy vásárolni, hogy akár fűteni is lehessen vele.

A fenntartási költségek miatt érdemes a SCOP vagy az SEER hatásfokokat is megnézni, mivel az olcsó üzemeltetésű rendszereknél ez az érték sokkal nagyobb mint a filléres társaiknál, ez pedig a hosszú távú, gazdaságos hűtést fogja garantálni. Érdemes az A+++ energiaosztályú változatokkal szemezgetni, mivel ezek áramfogyasztása a legalacsonyabb. A B, C és D besorolásokat pedig érdemes elkerülni. A legjobb, ha az inverteres klíma mellett döntünk, amely amellett, hogy halk, keveset fogyaszt, mégis nagy hűtési teljesítményre képes. Figyeljünk vásárláskor a szűrőkre, hogy akár a por, pollen vagy más allergén anyagokat is képesek legyenek megszűrni. Extra igény esetén pedig választhatunk füstszűrős, plazmaszűrős és szagszűrős változatokat is.

Fontos, hogy szakszerűen használjuk és szereljük fel a klímát

Ha kiválasztottuk a tökéletes klímaberendezést, akkor már csak a telepítése van hátra. Ezt egyértelműen a főszezon előtt vagy után kell megejtenünk, mert a szakemberek tavasz végén és nyár elején ugyanúgy túlterheltek, mint a júniustól augusztusig tartó forró időszakban. Noha a téli hónapok előtt is meg szokott lódulni a vásárlási láz, köszönhetően a Fekete Péntek nevű akciónak és a klímák kedvező fűtési funkciójának, ekkor még mindig több esélyünk van szerelőt találni, mint a főszezonban.

Csak is hozzáértő, szakképzett szerelővel dolgozzunk, aki professzionális módon képes telepíteni a megvásárolt rendszer minden elemét. Nem mindegy ugyanis, hogy kinti egységek és a beltéri egységek hogyan kerülnek kialakításra, és később hogyan üzemelnek emiatt. Sajnos nem ritka, hogy a falban kárt tesz egy kókler rokon, aki ingyen beszerelést ígér, de az okozott károk miatt mégis ráfizetés lesz a dologból. Az üzemelés alatti zaj vagy a kicsepegő víz pedig bosszanthatja a szomszédokat is. Erre általában a társasházak és a panel lakások esetén van leginkább példa, mivel a fukarság sokszor mások rovására megy.

A legtöbb panasz ugyanis az egymás ablaka vagy erkélye felett elhelyezkedő kültéri egységek okozta zajok és vízelvezetések miatt érkezik. Sokszor a szomszédok egymás között nem tudják megbeszélni a dolgokat és a közös képviselőnek vagy a hatóságoknak kell pontot tenni a banális ügy végére. A sértettek persze elégtételt követelnek, amiért a hangos és monoton zúgástól nem tudnak pihenni vagy amiért a faluk beázik az oda csöpögő víztől, amelyet a felső szomszéd készüléke okoz működés közben.

Bár ez csupán víz, amely a lakás páratartalmaként csapódik le, mégsem szereti senki emiatt újrafesteni vagy újratapétázni a falait, ezért gondoskodnunk kell a megfelelő vízelvezetésről minden esetben. Egy normál klíma üzemelési hangszintje pedig nem kellene, hogy meghaladhassa az 50 decibelt működés közben, ez pedig csak akkor zavaró, ha igen közel van a szomszéd nyitott ablakához a légkondicionáló rendszerünk külső egysége. Ennél csak a régi, vagy nem tisztított készülékek hangja okozhat magasabb zajt, ezért érdemes mindig új, garanciális készüléket vásárolni, szakszerűen beszereltetni és rendszeresen karbantartani és tisztítani azt.

Klíma Kisokos – Még több hasznos infó

Üzenjen nekünk!

Címünk

Yetiklíma

+36 70 953 0695