Okos klímát az okos otthonokba

Hírlevél feliratkozás

Klíma kisokos

Okos klímát az okos otthonokba

Egyre többet hallani az okos otthonokról nem csak a tévében, az újságokban, de az interneten is egyre több cikk szól arról, hogy milyen otthoni háztartási eszközünk válik mostantól „okossá”. De vajon mit is jelent, ha egy porszívó, egy TV vagy éppen egy légkondicionáló berendezés okos? Kell félnünk valóban a sci-fi filmekben látott öntudatra ébredésüktől? Vagy csak a kényelmünket fogják szolgálni a végtelenségig?

A kérdéskör rendkívül összetett és a technika fejlődésével napról napra több hétköznapi tárgyunk válik fejlettebbé, ami korábban elképzelhetetlennek tűnt. Az egész a számítógépekkel kezdődött, amik szépen lassan becsempészték magukat a telefonjainkba, hogy végül egy nagy kijelzős, mini hordozható eszközként olyan dolgokra legyenek képesek, amikről korábban álmodni sem mertünk volna. Ma pedig már a vezeték nélküli adatátvitelnek és az internetnek köszönhetően akár az egész otthonunkat felügyelhetjük és vezérelhetjük, sőt, akár automatizálhatjuk is anélkül, hogy annak a közelében lennénk.

Ma már elérhető bárki számára a modernizált okos otthon

Már 100 év is eltelt azóta, hogy megjelentek az első, otthoni elektromos berendezések, így ideje volt már, hogy egy újabb mérföldkőhöz érjünk ezen a területen, amivel még praktikusabbakká és intelligensebbekké tehetjük őket. Az okostelefonok, az internet és a vezeték nélküli technológia adott rá lehetőséget, hogy összehangolhassuk a különböző eszközeinket lakásunkban és akár automatizálhassuk is őket. Ehhez pedig nem is kell még a környéken sem lennünk. Elég ha az okostelefonunkat kezelve beállítjuk a szükséges dolgokat és mire hazaérünk, minden a tervek szerint, előkészítve vár bennünket.

Egy teljesen felszerelt okosotthonban különböző érzékelők, szenzorok és robotgépek fognak össze, hogy a kényelmünket szolgálják. Ezek tevékenységét pedig távvezérléssel irányíthatjuk, programozhatjuk és nyomon is követhetjük. Az okos otthonoknak köszönhetően egy téli nappalon sem kell azzal fáradoznunk, hogy haza érve még fűtést kapcsoljunk, hiszen a rendszer érzékeli a hőingadozást és automatikusan, időzítve vagy parancsot fogadva fűti fel a lakást, mire hazaérünk. A fűtési rendszer pedig még csak a jéghegy csúcsa egy okos otthonban.

Már 1966-ban létezett lakásvezérlő számítógép

Talán hihetetlen, de több évtizeddel ezelőtt létezett már a mai technológia alapja, amivel egész otthonokat tudtak irányítani. Bár akkor még az „intelligens” szó nem került be a funkciókínálatba. Erre egészen 1984-ig várni kellett. Az utóbbi időben azonban megszaporodtak azok az eszközök, amik egy közös szabványba tömörülve lettek okosotthon kompatibilisek, így gyakorlatilag már különböző típusok és modellek között tudunk válogatni, ha automatizált, modern lakásra vágyunk. Az okosotthonok alapját egy központi vezérlő egység alkotja, amelyhez kapcsolódnak a különböző eszközök és felszerelések, mint a telefon, a TV, a hifi, a porszívó, a légkondicionáló berendezés, a fűtés, a riasztó rendszer, a kamerák, a zárak, a hűtő, a mosógép, a lámpák vagy éppen az elektromos redőnyök.

Az egész rendszert átláthatjuk, beállíthatjuk, szabályozhatjuk, kezelhetjük, módosíthatjuk, automatizálhatjuk vagy akár meg is figyelhetjük számítógépen, táblagépen vagy okostelefonon. Mivel a rendszer a világhálóra is rá van kötve, így az sem fontos, hogy a lakásban tartózkodjunk, annak kezelése közben. Így akár a munkahelyről vagy külföldről is megnézhetjük a házban lévő kamerák képét, felkapcsolhatjuk a fűtést, beállíthatjuk a klímát, meleg vízzel tölthetjük fel a kádunkat vagy feltakaríttathatunk az önjáró, okos porszívónkkal. Ma már nincsen lehetetlen, szinte akármilyen bonyolult rendszert kialakíthatunk. A modern, intelligens otthonok pedig kényelmesebbé és komfortosabbá teszik a mindennapjainkat.

Széles termékskála várja az okosotthonok berendezéseinek vásárlóit

Ma már rengeteg olyan berendezés található a boltokban és az online webáruházakban, amelyek beépíthetőek az intelligens otthonokba. Léteznek már távolról vezérelhető okos lámpák, szenzorokkal és hőmérővel beállítható légkondicionálók, ajtónyitást jelző rendszerek, okos kamerák, mozgásérzékelők, intelligens kaputelefonok és ajtócsengők, messziről irányítható, statisztikát készítő mosógépek és hűtőszekrények, alkalmazásokkal teli kristálytiszta képet adó televíziók, optimalizált útvonalon közlekedő, automatizálható okos porszívók és sütők is. De olyan különleges termékek is kaphatóak, mint az okos konnektor, az okos virágcserép, az okos hőmérő, az okos levegőminőség vizsgáló és az okos hangszóró.

A különböző eszközök és felszerelések irányítását biztosító alkalmazást általában el lehet érni külön applikációként a legnépszerűbb okostelefon operációs rendszerekre, így Androidra, iOS-re és Windowsra is. A különböző helyiségek különböző eszközeit kezelhetjük vele és például a klímáknál nyomon követhetjük az aktuális hőmérsékletet, beállíthatjuk az üzemmódot, szabályozhatjuk a fújási sebességet, a légkeverést, de akár távolról altathatjuk is a készüléket. Ma már szinte minden eszköz minden funkciója egy gombnyomásra vezérelhető és automatizálható az okosotthonok applikációin belül.

Klíma Kisokos – Még több hasznos infó

Üzenjen nekünk!

Címünk

Yetiklíma

+36 70 953 0695