Mit tudnak a különböző klíma szűrők?

Hírlevél feliratkozás

Klíma kisokos

Mit tudnak a különböző klíma szűrők?

Egyértelműen beköszöntött a rettentő nyári hőség, melytől sok ember menekülni próbál. A nagy üzletek, orvosi rendelők, bevásárlóközpontok és irodaházak már fel vannak szerelve klímaberendezéssel, mely kellemesebbé tudja tenni a hőmérsékletet, ám nem ritka, már ha klímát otthonra vásárol az ember.

Az üzletekben hatalmas a választék, ám az a legjobb, ha néhány dolgot tisztázunk magunkban, mielőtt megvennénk az első, számunkra szimpatikus klímát.

A klímaszakértők szerint a legfontosabb kérdések azok, hogy split vagy mobilklímát szeretnénk, mekkora legyen a teljesítménye és mennyi pénzt szánunk rá.

Nem érdemes hasra ütésszerűen klímát választani, hiszen valószínű nem fogjuk tudni, melyik a számunkra legmegfelelőbb és később megbánnánk a döntésünket. Abban hogy eldöntsük, mekkora teljesítményű klímát válasszunk, segít a szabály, miszerint 100 Watt / négyzetméter hűtőteljesítménnyel rendelkező berendezést kell vásárolunk. Természetesen választásnál mindig szem előtt kell tartanunk a lakás, a helyiség egyedi adottságait is. A hűtőteljesítmény számra nagyobb is lehet, ha a lakás tetőteres, vagy déli, dél-nyugati fekvésű. Ha biztosan nem akarunk melléfogni a választással, klíma választás előtt érdemes kikérni egy szakember véleményét, aki pontos kalkuláció után meg tudja mondani milyen klímát kell választanunk.

Klíma fűtésre?

Hazánkban még nem túl gyakori az, mikor valaki klímával fűt otthon. Ez több okra is visszavezethető. Előfordul az, hogy a klímatulajdonos nem is tudja, hogy a készülék képes fűteni és van rajta ilyen funkció, a másik lehetőség pedig hogy a túl magas villanyszámlától tartanak. Pedig a jelenleg forgalmazott klímák nagyobb része tökéletesen használható fűtésre. Az elektromos radiátorhoz képest egy klíma sokkal hatásosabban fűti fel a helyiséget és akár egy modernebb gázfűtéshez képest is 10-15%-os megtakarítást tudunk elérni vele. Új építésű háznál például mindenképpen érdemes lehet kiépíteni a rendszert, hiszen egyszerre biztosítja a nyári és a téli hőmérsékletet és komfortot is. Akkor is tökéletes megoldás lehet a klíma, mikor kora ősszel, nagyon lehűl a lakás, ám a központi fűtést még nem kapcsolták be a házban. Egy kisebb lakást szépen fel tudunk fűteni egy mai, modernt klímaberendezéssel.

Ezekre érdemes odafigyelni, ha klímát használunk

Sokan félnek a klímaberendezésektől, mert attól tartanak, hogy majd megfáznak és megbetegednek tőle. Pedig nem alapszabály, hogy túl hideget csináljunk vele a lakásban. Sőt! Szakértők szerint a klímaberendezést érdemes úgy beállítani, hogy a kinti hőmérsékletnél csupán 5-8 Celsius fokkal legyen hűvösebb bent, hiszen ez még nem terheli meg az emberi szervezetet és a nagy hőmérséklet ingadozásban megfázni se fogunk. Klíma használatkor ügyeljünk arra, hogy a direkt légáramot elkerüljük.

Tehát ne a klíma alatt álljunk neki olvasni, vagy tévét nézni. Mivel a berendezés hideg levegő fújásával hűti le a meleg otthont, ezért ha közvetlenül alatt ülünk, hamar megfázhatunk a hideg levegő miatt. A klímákkal kapcsolatban van még egy dolog, amire mindig gondolnunk kell, ez pedig nem más, mint a szűrők. A szűrő gondoskodik arról, hogy környezetünk levegője mindig tiszta és egészséges maradjon. Többféle szűrőberendezések közül tudunk választani, a legújabb típusok pedig nem csak port, de allergén anyagokat, baktériumokat és vírusokat is képes megszűrni.

Miért fontos a klíma szűrője?

A modern klíma készülékek fejlett szűrővel vannak ellátva, mely tökéletesen megszűri a lakásban lévő levegőt. Mielőtt a klímát használnánk, fontos kiválasztani, hogy milyen szűrőre van szükségünk. Vannak ugyanis olyan alap szűrők, melyek csupán a port képesek felfogni, ami a levegőben áramlik, a modernebb szűrők viszont a baktériumokkal és vírusokkal, pollenekkel is tökéletesen felveszik a harcot. Emellett párátlanítóként is funkcionálnak a legmodernebb készülékek. Amit azonban mindenképpen szem előtt kell tartanunk, az az, hogy a klímákban lecsapódó nedvesség tökéletes táptalaj lehet a baktériumok, illetve a penészgombák számára. Ezért a legújabb szűrők különböző antibakteriális megoldásokat használnak. Ennek ellenére azonban az is nagyon fontos, hogy a klímaszűrőt megfelelő sűrűséggel ellenőriztessük és karbantartsuk.

Miért fontos a karbantartás?

Fontos tudni, hogy a klímaberendezésünket folyamatosan karban kell tartani, hogy az hosszú éveken át tökéletesen működni tudjon. Az egyszerűbb, hagyományosabb berendezéseket elég évente egyszer kitisztítani, ám azokat a modernebb készülékeket, melyeket fűtésre is használunk, azokat érdemes mindig hűtés, illetve fűtés szezon előtt kitisztíttatni. Ez persze egy olyan plusz költség melyre számolnunk kell, az egészséges környezet kialakítását lehetetlen elérni egy koszos szűrővel rendelkező klímaberendezéssel. Ha szépen karban van tartva a klíma, sokkal ritkább a meghibásodás. Ha egy szűrő már megtelt és koszos akkor a klíma bekapcsolásával, szép lassan visszakerülnek a szűrőben található szennyeződések a levegőbe. A szűrőknek több fajtája is létezik, van amelyiket egyszerűen ki lehet mosni, de van amelyik teljesen elhasználódik és ki kell cserélni.

Melyek a leggyakrabban használt klímaszűrők?

Az alapszűrő minden berendezésben megtalálható. Funkciója, hogy a nagyobb méretű szennyeződéseket kiszűrje a levegőből, legyen az szösz, pihe, por vagy pollen. Ezek a szűrők általában könnyen kitisztíthatóak, mosható kivitelben készülnek el. Mivel könnyen ki lehet takarítani, ezeket a szűrőket nem kell cserélni. Kivitelét tekintve lehet szövet, szivacs, rács, vagy szivacsos szerkezetű rács. Az aktív szenes szűrőben található aktív szén arra jó, hogy a kellemetlen szagokat megkösse. Mivel a rossz illatokat és például a dohányfüstöt is képes megkötni magában, időnként újra kell vásárolni ezt a fajta szűrőt, hiszen teljesen eltud használódni. A plazmaszűrő egy olyan szűrő típus, mely az elektromosságot képes felhasználni a levegő megszűréséhez.

A levegőben található baktériumok és szilárd részecskék először pozitív töltésűvé változnak, miközben áthaladnak egy fémrácson. Ezután negatív töltésű lemez magába szippantja a pozitív töltésű részecskéket, ennek köszönhetően a megtisztított levegő halad csak tovább. A Plazmaszűrő képes a levegőben található, gombák, vírusok, baktériumok mintegy 95%-át megszűrni. A Pollenszűrő általában sűrű szövésű anyagból készül, mely egyszerűen nem engedi át a pollent és a pollenméretű szennyeződéseket sem. A pollenszűrők általában mosható, könnyen tisztítható kivitelben készülnek. A Bioszűrő, vagy Bio filter különlegessége hogy a filter lényegében egy antibakteriális anyaggal van bevonva, ezáltal képes teljesen semlegessé tenni a levegőben található vírusokat és baktériumokat.

Klíma Kisokos – Még több hasznos infó

Üzenjen nekünk!

Címünk

Yetiklíma

+36 70 953 0695