Milyen klímát válasszunk és mire kell odafigyelni beüzemeltetéskor?

Hírlevél feliratkozás

Klíma kisokos

Milyen klímát válasszunk és mire kell odafigyelni beüzemeltetéskor?

Manapság egyre több család szerelteti fel klíma berendezéssel az otthonát, hiszen sokkal komfortosabbá teheti a lakást nem csak a nyári hőségben, de még télen is jól jöhet. Ha tavasszal lakásfelújításba csapunk bele, érdemes már az elején átgondolnunk azt, hogy van-e szükségünk klímára vagy nincs. Ha akkor jut eszünkbe, hogy mégis csak meleg van a lakásban, mikor már igazi nyári meleg tombol, akkor valószínű, heteket kell majd várnunk, míg valaki beszereli nekünk is a klímaberendezést.

Ebben az időszakban ugyanis annyira túlterheltek a szerelők, hogy könnyen lehet, hogy csak őszre kerülünk sorra. Szerencsére egyre nagyobb a kínálat, így több fajta klíma berendezésből is válogathatunk kedvünkre.

Milyen gyártót érdemes választani?

Mindenképpen tartsuk szem előtt, hogy egy klímaberendezést hosszú évekig, vagy akár évtizedekig is szeretnénk majd használni, tehát nem a legolcsóbb márkát kell választanunk. Fontos, hogy minőségi, megbízható gyártótól vásároljunk klímaberendezést. Hiszen nincsen annál rosszabb, mikor nyár közepén a hatalmas kánikulában romlik már megint el a klímánk és természetesen ilyenkor a szerelők még arra sem érnek rá, hogy időben megjavítsák azt. Manapság egy hivatalos garanciás, inverteres klíma, mely várhatóan majd évek múlva is kellemes hőmérsékletet tud nyújtani otthonunknak, körülbelül 140.000 Ft körül kezdődik.

Találhatunk többféle középkategóriás klímát is, melyek szinte teljesen megegyezőek, már ami a teljesítményüket illeti, így nyugodtan kiválaszthatjuk azt, amely kinézetre is megtetszik számunkra. Ezek a berendezések már a létező összes igényt képesek kielégíteni: hatékonyak, keveset fogyasztanak, halkak és ami talán az egyik legfontosabb: egyáltalán nem huzatolnak. Természetesen nem kell ennyivel beérnünk, hiszen választhatunk csúcskategóriás klímát is, melyeknek kialakítása, kompresszora, összeszerelése és komfortja valamivel fejlettebb, mint a középkategóriás berendezéseknek.

Mi alapján vásároljunk klíma berendezést?

Vásárlás előtt mindenképpen gondoljunk át néhány tényezőt, hiszen ez kell ahhoz, hogy biztosan a megfelelő berendezést válasszuk ki és később ne bánjuk meg az elhamarkodott döntést. Manapság egyre nagyobb az igény például a fűtésre optimalizálódott klíma berendezésekre is, ezért olyan klímát érdemes választani, amelyik képes alacsony külső hőmérséklet mellett is hatékonyan üzemelni és fűteni. Vásárlás előtt mindenképpen meg kell vizsgálni a helyi adottságokat, tehát hogy lehet-e egyáltalán kültérre felszerelni a berendezést, illetve fontos odafigyelni a zajszintekre, a kültéri és beltéri közti vezetékhosszra és a kondenzátum-elvezetésére is. Gondoljuk azt is át, hogy a beltéri klíma hogyan fog illeszkedni a belső tér kialakításához? Létezik ugyanis oldalfali, parapet, elburkolt, légcsatornázható és kazettás kivitel is.

Klíma vásárlás előtt nagyon fontos hogy megfelelő szaktudással és tapasztalattal rendelkező szakember felmérje a helyszínt, hiszen ő tudja megállapítani azokat a fontos dolgokat, mint például hogy milyen hűtési teljesítmény szükséges az adott lakásra nézve és nagyon fontos a belső hőfejlődés és az épületszerkezeti adottságok figyelembe vétele is. Döntsük el, hogy monosplitet vagy multisplitet választunk-e, vagyis hogy beltéri egységenként egy-egy kültéri, vagy egy kültérihez több beltéri egységet szeretnénk majd csatlakoztatni. A végén pedig döntsük el, melyik az a berendezés, mely árban is megfelelő lehet számunkra. Egyáltalán nem biztos, hogy a legdrágábbra van szükségünk, ám hasraütés szerűen nem érdemes a legolcsóbbat sem választanunk.

Mire kell odafigyelni beszereléskor?

A Split rendszerű lakossági klímáknál mindig van egy olyan kültéri egység, mely lényegében a lakás külső felén helyezkedik el. Ez a kültéri egység tartalmazza a kompresszort, a ventilátort, az elektromos- és hűtőköri szerelvényeket és a kondenzátort is. Ez a kültéri modul természetesen olyan burkolattal van ellátva, mely bírja a különböző időjárási viszonyokat, az esőt, a hőséget és a fagypont alatti hőmérsékletet egyaránt. A kültéri egység elhelyezésénél fontos, hogy jól szellőző helyet találjunk, illetve hogy a külső homlokzaton acélkonzolra kerüljön.

Ha sikerült megtalálnunk a helyet a kültéri egységnek, akkor jöhet a beltéri egység felszerelése. Fontos ilyenkor tudni, hogy minél messzebb van egymástól a két egység (tehát a kültéri és beltéri egység) várhatóan annál költségesebb lesz majd a beszerelése. A beltéri felszerelése már nem túl bonyolult, csupán néhány dologra érdemes odafigyelnünk. Az első, hogy ha kanapéval szembe helyezzük el a klíma berendezést, akkor bizony érezni fogjuk a huzatot. Ilyenkor sokkal érdemesebb inkább úgy elhelyezni, hogy a szoba többi része felé tudja sugározni a hűvösebb (vagy éppen melegebb) levegőt.

Fontos még megjegyezni, hogy a berendezéshez könnyen elérhető távolságban legyen megfelelő áramforrás, 220 V. Beltéri egység elhelyezésekor ügyelni kell arra, hogy a készülék ne fújjon senkire se közvetlenül hideg levegőt, mégis úgy helyezzük el, hogy a teljes hűtendő helyiséget át tudja járni a légáram és az esztétikailag se legyen zavaró. Tökéletes lehet még, ha a beltéri egységet közvetlenül a bejárati ajtó felé helyezzük el. Ha minden rendben zajlott a beszerelés során és a készülék gond nélkül beüzemelésre került, akkor be is kapcsolhatjuk azt, ám működését egy nyomásmérő műszerrel kell ellenőrizni, hogy a teljesítmény és a működés terhelés esetén megfelelő legyen.

Érdemes a klímával fűteni?

Manapság már a legtöbb klíma berendezés képes a fűtési üzemmódra is, mégis sokan félnek használni arra. Hogy mitől félnek? A hatalmas villanyszámlától. Pedig ettől nem kel félni! Ugyanis a beltéri egység körülbelül 3-szor több meleget képes fújni a klimatizált helyiségbe, mint mondjuk, ha a klíma által elhasznált áramot egy teljesen egyszerű villany radiátorral, vagy hősugárzóval tennénk meg. Tehát hatalmas tévhit az, hogy klímával drágább lenne a fűtés. Különösen jól jöhet a klímával való fűtés abban az időszakban, amikor még csak ősz van és az időjárás hirtelen lehűl, de a központi fűtés még nem kapcsol be. Vagy ha például ősszel, kora tavasszal, mikor még, vagy már nem fűtünk, megbetegszik a család és szükség van egy kis melegre. Ezekben az átmeneti időkben nagyon jól jöhet egy olyan eszköz, mely nem csak lehűteni tudja a lakást, hanem képes azt kellemesen felfűteni is!

Klíma Kisokos – Még több hasznos infó

Üzenjen nekünk!

Címünk

Yetiklíma

+36 70 953 0695