Milyen klímát érdemes vásárolni?

Hírlevél feliratkozás

Klíma kisokos

Milyen klímát érdemes vásárolni?

Klímavásárlás előtt mindenki sokat töri a fejét, hogy mégis milyen típusú készüléket érdemes választania. Azonban azt is tudni kell, hogy sok esetben a megvétel és a szerelés szakember segítsége nélkül hatalmas bukás is lehet. Mielőtt klímát akarunk otthonunkba telepíteni, mindenképpen tisztáznunk kell pár dolgot magunkban azért, hogy a számunkra legmegfelelőbb típust tudjuk kiválasztani.

Hol ne vásároljunk klímát

Szakemberek szerint soha ne a legnagyobb hipermarketek polcairól válasszunk ilyen berendezést, hiszen ott senkitől nem várhatunk a készülékkel kapcsolatban szakértői tanácsokat vagy pontosabb felvilágosítást. Az olcsóbb, névtelen márkák mellett soha nem érdemes letenni a voksunkat, hiszen ez általában egy rossz döntés, amelyre majd csak rendszeres használat mellett fogunk rájönni. Ezek az olcsóbb típusok ugyanis a legtöbb esetben csupán néhány évet szoktak kibírni, ezután pedig tönkre mennek. Az ilyen, meghibásodott klímákhoz sokszor nincs szervizháttér sem vagy az adott alkatrészt nem lehet beszerezni a javíttatásához.

Még vásárlás előtt érdemes felmérnünk, hogy mégis mekkora az optimális hűtőteljesítmény, amelyre nekünk szükségünk van ahhoz, hogy a lakásunkat klimatizálni tudjuk. Mivel ez valójában egy összetett számítás, tanácsos már ebben a fázisban egy szakértő segítségét kérni. Ez az optimális hűtőteljesítmény függ az nyílászárók méretétől, a lakás tájolásától, a szobák nagyságától, a hőtermeléstől és az ott élő személyek számától is. Mielőtt ránézésre kiválasztanánk a klímát, melyet szeretnénk megvásárolni, érdemes lehet pár fontos kérdést tisztázni magunkban. Például nagyon fontos az elején leszögezni, normál vagy mobilklímát szeretnénk? Mennyi pénzt tudunk szánni a készülékre? Melyik helyiségbe szeretnénk felszerelni azt? A lakás, amelyben élünk, szigetelt-e? Mivel klímát az ember általában hosszú távra vásárol, ezért mindenképpen utána kell járni, mire is van valójában szükségünk.

Egyre nagyobb a kínálat a klímák közül

Az SCOP vagy a SEER hatásfokok tudják megmutatni a klíma készülékeknél azt, hogy egy-egy típus mennyire üzemeltethető gazdaságosan. Ez tehát egy útmutató arra vonatkozólag, hogy megtudjuk, egy egységnyi elektromos áram, hány egység hűtési teljesítményt tud majd biztosítani számunkra. Az olcsóbb, márka nélküli klímaberendezéseknél általában ez a szám alacsony. Még az elején tisztázni érdemes azt is, hogy mire szeretnénk használni a készüléket. Például használni fogjuk-e hűtésre és fűtésre is egyaránt?

Rengeteg márka és típus közül tudunk választani. Az inverteres klímát sűrűn szokták ajánlani a szakemberek, hiszen ez az egyik leghalkabb és legenergiatakarékosabb készülék. Az inverteres klíma képes a legnagyobb hidegben is kellemes hőmérsékleten tartani az otthonunkat, úgy hogy nincsen más fűtési rendszer beüzemelve. Amikor a szűrők kiválasztásánál tartunk, ügyelnünk kell arra, hogy biztosan megfelelő minőségűt vásároljunk, hiszen csak ezek képesek teljesen mértékben megszűrni a lakás levegőjét. Léteznek olyan speciális szűrők, melyek az allergén anyagokat, a port, a pollent képesek megszűrni a levegőből, de vásárolhatunk akár plazmaszűrőt is vagy olyat, mely a füstöt és a kellemetlen szagokat tudja kivonni a levegőből.

Amikor már túl vagyunk a klímaválasztáson, érdemes lehet annak is utána járni, hogy melyik klímamárka, mennyi garanciát vállal a berendezésére. Az olcsóbb, rosszabb minőségű berendezésekről nagy általánosságban elmondható az, hogy a legtöbb gyártó egyáltalán nem vállal  gyártó garanciát vagy maximum, csupán néhány hónapot. Egy hozzáértő klímákkal foglalkozó szakember természetesen teljes körű felvilágosítást tud nekünk adni nem csak a klímák típusáról és tulajdonságairól, hanem arról is, hogy a gyártó meghibásodás esetén hány év garanciát vállal rá.

Milyen típusú klímák közül tudunk választani?

Ma már rengeteg iroda, otthon és intézmény egyik legfontosabb berendezése a légkondicionáló berendezés, amely nem csak a nyári hőségben, hanem a hűvös őszi hónapokban, sőt még télen is képes optimális hőmérsékletet nyújtani akár az egész lakásban. A gyártók különösen nagy figyelmet szentelnek arra, hogy a gyártott klíma megfelelő minőségű legyen, emellett a szűrők tisztítása és karbantartása is egyszerű és könnyű feladat maradjon. Fontos, hogy olyan márkát válasszunk, melyből meghibásodás esetén könnyedén és gyorsan lehet az alkatrészt pótolni. Napjainkban már több típusú klímaberendezés létezik, ám a legnépszerűbb egyértelműen a Split típusúak. Kivitelezést tekintve vásárolhatunk oldalfali, mono split, parapetes, multi split, kazettás, mennyezeti, mobilklímát vagy esetleg légcsatornás változatot is.

Az oldalfali klímát legtöbben a háztartásokban szokták megvásárolni, hiszen előnye, hogy igen kicsi helyet foglal és a lakás oldalfalára szerelhető fel. Hátránya közé egyedül azt szokták sorolni, hogy a rossz elhelyezés következtében előfordul, hogy a hűvösebb levegőt közvetlenül a helyiségben tartózkodó emberekre fújja. Egy kültéri és több beltéri egységből áll össze a multi split típusú klíma, mely már képes akár egyszerre több helyiséget is hűteni vagy éppen fűteni. Előnye, hogy a kültéri megjelenést nem annyira rontja el, mint a más kialakítású klímák, illetve hogy külön-külön szabályozható a beltéri egységek, mindegyike külön csatlakozik a kültéri egységhez.

Ennek csupán az lehet az egyetlen hátulütője, hogy ha a kültéri egység meghibásodik, akkor az egész lakás klíma nélkül fog maradni. Szakértők zárt álmennyezetű otthonokba a kazettás klímát szokták ajánlani, hiszen igen egyenletes hőelosztást tud biztosítani. A parapet klímát pedig a legtöbb esetben tetőtéri lakásokba szokták javasolni. A légcsatornás klíma különlegessége hogy a legnagyobb helységek hűtő vagy esetleg fűtőrendszerének a kialakításához is jól passzolhat, így akár egy nagyméretű emeletes ház klimatizálását is meg lehet vele oldani. Sokan kedvelik a mobil klímákat is, hiszen ez könnyen mozgatható, így a felhasználónak igen nagy szabadságot tud biztosítani, egyik helységből pillanatok alatt átvihető a másikba, ahol feltehetőleg több szükség van rá.

Klíma Kisokos – Még több hasznos infó

Üzenjen nekünk!

Címünk

Yetiklíma

+36 70 953 0695