Mikor érdemes klímát vásárolni?

Hírlevél feliratkozás

Klíma kisokos

Mikor érdemes klímát vásárolni?

A meteorológusok szerint talán minden idők legforróbb nyara várható idén. A hatalmas meleget nagyon sok ember szervezete nehezen bírja, ezért manapság a legtöbben beépített klímaberendezéssel próbálják meg átvészelni ezt a fülledt, forró időszakot.

Sokan pedig már most felhívják a figyelmünket arra, hogyha klímavásárlást tervezünk a nyárra, akkor azt, ha lehetőségünk van rá, még most ejtsük meg, mielőtt beköszöntene az igazi nagy meleg, hiszen olyankor pillanatok alatt felvásárolják az üzletekből a készülékeket, emellett a szakszerű beszereléséhez is nehezen találunk majd szakembert. Ha a nagy tömeg előtt még most szeretnénk kinézni egyet, akkor olvass el, mikre kell odafigyelni.

Miken múlik, hogy milyen klímára van szükségünk?

Ne feledkezzünk meg arról, hogy nem érthetünk mindenhez mi magunk. Ha semmi tudásunk és tapasztalatunk nincs a klímákkal kapcsolatban, akkor vásárlás előtt mindenképpen kérjük ki egy hozzáértő véleményét. Több dolgon is múlik, hogy milyen fajtájú és milyen típusú készülékre lesz szükségünk. Fel kell mérni a klimatizálandó helyiség méretét, elhelyezkedését, illetve figyelembe kell venni azt is, hogy mennyi ablak van a helyiségen és azok merre néznek.

Érdemes feljegyezni azt is, hogy az adott szobában hány fal van, milyen típusú nyílászárókat találhatunk meg és hogy annak mekkora az üvegfelülete. Ilyenkor azt is érdemes átgondolni, hogy egyáltalán melyik helyiségbe van szükség a klíma beszerelésére, illetve hogy átlagosan hány fő szokott tartózkodni itthon egyszerre.

Fontos feljegyezni, hogy hány televízió, számítógép található, hiszen ezek is plusz hőszolgáltatásnak számítanak ebben az esetben. Klímavásárlás során a sok fontos információ mellett természetesen az sem elengedhetetlen, hogy tudjuk, mennyi pénzünk van az eszközre, ám szakemberek szerint egyértelműen olyan dologról beszélünk, melyen nem érdemes spórolni. Nagy hiba lehet a legolcsóbb, legakciósabb, mégis silány minőségű berendezést megvásárolnunk, mellyel a későbbiekben csak meggyűlhet a bajunk. Kiemelt fontosságú, hogy még most eldöntsük, mire szeretnénk használni a klímaberendezést, hűtésre, esetleg fűtésre is?

Nem mindegy, ki szereli be a klímát!

Ha a legfontosabb kérdésekre tudjuk a választ, akkor érdemes lehet felkeresni egy olyan szakembert, aki ezeknek az információknak a tudatában képes lesz a számunkra tökéletes klímát ajánlani. Mindenképpen tartsuk észben azt is, hogy egy kormányrendelet foglalja magába azt, hogy csak egy hitelesített vállalkozás szakképzett alkalmazottja szerelheti be otthonunkba az eszközt. Ez azért fontos, mert a beszerzés előtt már célszerű az adott céggel megállapodni, hiszen a vásárlónak be is kell mutatni egy olyan igazolást, mellyel alá tudja támasztani azt, hogy a berendezést egy szakképzett ember fogja beszerelni.

Erre a szigorú rendeletre természetesen sokan húzzák a szájukat, pedig ez fel lehetne fogni egy komolyabb óvintézkedésnek is, hiszen egy szakszerűtlenül beépített klímaberendezés akár végzetes betegségeket is előidézhet, sőt az ingatlan károsodását is eredményezhetné.

Hogyan használjuk a helyesen a beépített klímánkat?

Egy klíma valóban nagyon hasznos lehet, ettől függetlenül sokan úgy tartják, nem szabad folyamatosan bekapcsolva hagyni. Ha folyamatosan fújja ránk a hideg levegőt, akkor kis időn belül tapasztalhatjuk, hogy kiszárítja az orrnyálkahártyát és a szájüreget, okozhat torok, illetve erős fejfájást is. Sőt, ha nem megfelelően használjuk, a testünket folyamatosan érő hideg levegő következtében kialakulhatnak olyan ízületi gyulladások is, melyek komolyan fájdalommal járnak.

Arra tehát nagyon érdemes odafigyelni, hogy huzamosabb ideig nem jó, ha a klímaberendezés alatt tartózkodunk, hiszen a nagy melegben úgy gondoljuk jól is esik, nem tesz jót szervezetünknek a hideg levegő. Emellett nagyon fontos, hogy az eszközt saját egészségügyi állapotunk miatt és a berendezés hosszabb élettartama miatt folyamatosan tisztítani és karban kell tartani. Ezek mellett érdemes odafigyelünk arra is, hogy a klímaberendezést okosan használjuk. Nem szabad például túl hidegre állítani a hőmérsékletet, mert így nagyon könnyen meg tudunk fázni. A kinti hőmérséklethez képest maximum 8-10 fokkal állítsuk hűvösebbre a a szobát.

Miért fontos a karbantartást?

Használat során a klíma hőcserélőjén nagy mennyiségű levegő át, melyben megtelepedhetnek a különböző baktériumok és gombák. A kialakult penészréteg nagyon erős allergén port kever ilyenkor a hűtendő lakás levegőjéhez. Ha nem tisztítjuk rendszeresen a berendezést, akkor a klíma bekapcsolása során a levegőbe kerülnek ezek a baktériumok és gombák, melynek következtében a következő allergiás reakciókat észlelhetjük: köhögés, tüsszögés, torokfájás, égő, viszkető szem, súlyosabb esetben légszomj. Egy megfelelően karbantartott klíma természetesen soha nem okozna ilyen kellemetlenséget, ezért nem szabad megfeledkeznünk a tisztításról, melyet mindenféleképpen megfelelő felszereltséggel lehet csak igazán pontosan elvégezni, ezért a legjobb, ha inkább szakember segítségét kérjük.

Klíma Kisokos – Még több hasznos infó

Üzenjen nekünk!

Címünk

Yetiklíma

+36 70 953 0695