Így tartsuk tisztán a klíma berendezésünket, hogy tiszta levegőnk legyen

Hírlevél feliratkozás

Klíma kisokos

Így tartsuk tisztán a klíma berendezésünket, hogy tiszta levegőnk legyen

Modern klíma berendezéseket manapság már nem csak a nyári hőségben érdemes vásárolni és rendszeresen használni. Ezek a készülékek igazán sokoldalúak, hiszen képesek a fagyos téli időjárásban fűtés üzemmódban is működni, ennek köszönhetően kellemesen fel tudják melegíteni otthonunkat egy gombnyomással. Így tehát nem csak néhány hónapot üzemelnek, a forróbb hónapokban, hanem akár egész nyáron tudjuk használni őket annak érdekében, hogy otthonunkban mindig konfortos hőmérséklet lehessen.

Ha azonban többet használjuk a készüléket, még jobban oda kell figyelnünk arra, hogy hogyan és milyen rendszeresen végezzük el rajta a karbantartási munkálatokat.

Télen is szükséges a karbantartás

A légkondicionáló készülékek karbantartására nem csak a nyári időszakban érdemes figyelni. Ha a berendezést egész évben használni szeretnénk, mindenképpen fontos, hogy télen is rendesen ki legyen tisztítva és karban legyen tartva. A rendszeres karbantartás ebben az időszakban is elengedhetetlen, hiszen ennek köszönhetően otthonunkban nem csak kellemesen meleg lesz a levegő, hanem egészséges és tiszta is. Emellett fontos tudni, hogy a berendezés működése, illetve védelme érdekében is fontos, hogy időközönként ellenőrizve és tisztítva legyen. Mivel a klíma használata hatással van a lakásunkban lévő levegőre, melyet egész nap beszívunk, az, hogy mennyire sűrűn végezzük el a készüléken a karbantartási teendőket, még az egészségügyi állapotunkat is befolyásolni tudja.

Mivel a hideg hónapokban a szellőztetés is sokkal rövidebb ideig tart és nagy zimankóban mi sem tartózkodunk órákat a friss levegőn, nagyon fontos arra odafigyelni, hogy lakásunkban megfelelő minőségű és tisztaságú levegő legyen. Ebben az időszakban fokozottan ügyelnünk kell erre, hiszen sokkal gyakrabban lehetünk náthásak, fázhatunk meg vagy előjöhetnek olyan kellemetlen allergiás reakciók, amelyekkel szinte lehetetlen együtt élni.

Fontos észben tartani, hogy az a berendezés amely nincs rendszeresen karbantartva és megfelelően kitisztítva, a baktériumok és a gombák melegágya lehet. Ezek a készülék belsejében nagyon rövid időn belül csúnyán elszaporodhatnak, ez pedig a legtöbb esetben a klíma bekapcsolása után fel is tűnik, hiszen ilyenkor egy jellegzetes, kellemetlen szagot érezhetünk csak (jó esetben). Ezért nagyon fontos, hogy azoknál a klímaberendezéseknél, melyeket nem csak nyáron, hanem télen is használunk, legalább évente két alkalommal elvégezzük a karbantartást.

Miért nem szabad megfeledkezni a légkondi tisztításáról?

Az, hogy a készülékre már ráférne egy tisztítás, általában akkor is fel szokott tűnni a tulajdonosok számára, ha a készülékük hirtelen elkezd kisebb hatékonysággal működni vagy esetleg egyáltalán nem is tudjuk beindítani. Ilyen esetben egyáltalán nem kell pánikba esni, a legtöbb esetben szó sincs arról, hogy a berendezés egyik napról a másikra menne teljesen tönkre, csupán nem lett volna szabad megfeledkezni az ellenőrzésről, tisztításról és takarításról. A rendesen karbantartott készülék annak élettartamát is meg tudja hosszabbítani. Ha egyáltalán nem vagyunk biztosak a dologban, az a legjobb, ha egy szakember segítségét kérjük, főleg akkor ha a berendezés tényleg már nagyon régen volt kitisztítva.

Fűtésre jó hatásfokkal leginkább az inverteres klímák használhatóak, melyek gyakorlatilag pont fordítva működnek melegítési módban. Ha azonban erre a készülék nincs időben rendesen felkészítve, akkor abban akár kárt is tehetünk, hiszen a kültéri tálcában összegyűlik majd a nedvesség. Ilyenkor mindenképpen gondolni kell a cseppvíztálca fűtésére is, hiszen ha az ebben összegyűlt víz megfagy, akkor könnyen lehet, hogy a légkondicionáló készülékünknek is búcsút mondhatunk. Ha ezt saját magunk nem tudjuk megoldani, keressünk fel egy klímaszerelőt, aki segítségünkre lesz majd!

Egészségügyi kockázat, ha nem figyelünk oda a berendezés tisztaságára

Az emberek nagy része könnyen megfeledkezik az olyan veszélyről, amit szabad szemmel nem lát. Ennek ellenére, ahogyan fontos a kézmosás, a rendszeres tisztálkodás, a lakás kitakarítása és fertőtlenítése, hasonlóan fontos az is, hogy a klíma berendezésünk évente legalább kétszer karban legyen tartva. A por nagyon hamar képes letelepedni a berendezés belsejében, a meleg pára következtében pedig a porban található kórokozók hirtelen elkezdenek elszaporodni.

A legtöbbször megemlített kórokozó a Legionella baktérium, melynek belélegzése után akár még súlyos tüdőgyulladást is okozhat. Ezen kívül vannak kevésbé veszélyes baktériumok, melyek ennél jóval enyhébb lefolyásúak, ezek mellett pedig még a penészgomba is képes megtelepedni a berendezés csövein, ami allergiás reakciókat vagy akár hosszabb távú asztmát is képes okozni. Emellett vannak olyan baktériumok, melyek a klímában megtelepedve és a lakás levegőjébe bejutva kötőhártya gyulladást vagy éppen arcüreggyulladást is előidézhetnek.

Hogyan kell karbantartani a klímát?

Karbantartás során mindenképpen ellenőrizni kell a kondenzvíz megfelelő távozását annak érdekében, hogy biztosak legyünk afelől, nem marad pangó víz a berendezésben. Emellett fontos, hogy egy speciális spray-vel fertőtleníteni tudjuk a beltéri egység párologtatóját. Szakemberek szerint, ha nincs szükségünk arra, hogy a téli hónapokban beüzemeljük a klímaberendezés, akkor is érdemes havonta legalább egyszer bekapcsolni egy rövidebb időre, hogy átjárassuk a berendezést. A rendszeres tisztítás és karbantartás egyértelműen növelni tudja a készülék élettartamát, ebből kifolyólag nincs szükség a különböző szerelési költségekre vagy akár alkatrészcserére.

Ha odafigyelünk ezekre a teendőkre, akkor ebből kifolyólag még pénzt is tudunk spórolni. Nyári vagy akár téli szezon előtti tisztítás során ellenőrizni kell a készülék megfelelő működését. Ha bármi olyan rendellenességet észlelünk, melyet korábban még nem (zaj, kattogás, stb.) akkor általában nem elég szakszerű karbantartást megcsináltatni, hanem a berendezés javítására is szükség lehet.

Klíma Kisokos – Még több hasznos infó

Üzenjen nekünk!

Címünk

Yetiklíma

+36 70 953 0695