Így használjuk helyesen a klímát

Hírlevél feliratkozás

Klíma kisokos

Így használjuk helyesen a klímát

Az idei nyárról egyértelműen elmondható, hogy igazán szeszélyes. Vagy hatalmas hőség van, vagy pedig igazi „őszi” időjárás sok esővel, hideg széllel és nagy viharokkal. Persze sokan örülnek annak, hogy nincs az a hatalmas kánikula, mint ami egy éve volt, ám a front így is sok ember szervezetére rossz hatással van. Sokan panaszkodnak fejfájásra és migrénes tünetekre ebben a szélsőséges időjárásban.

Azt is nehéz eldönteni otthon, hogy az ember mégis milyen ruhát vegyen fel indulás előtt, hiszen egyszerűen lehetetlen kiszámítani azt, hogy néhány óra múlva leszakad-e az ég egyik pillanatról a másikra.

A nyaralni vágyók is bajban vannak, hiszen egy néhány napos nyaralásra a család egész ruhatárát el kell vinniük, a fürdőnadrágtól kezdve egészen az átmeneti kabátig. Sokan lesznek betegek, fáznak meg ebbe a csalóka nyárban, még azok is, akik egész nap az irodában ülnek. A magas hőmérsékletet sem otthon, sem az irodában nem egyszerű elviselni. Történt már olyan eset is, hogy csoportosan lettek rosszul egy irodaházban a dolgozók a rettentő hőség következtében. A legtöbb iroda ma már klímával felszerelt, ám van néhány fontos dolog, amit jobb fejben tartani a klíma használatával kapcsolatban.

Miért fáznak meg sokan a klíma mellett?

Az irodában dolgozó emberek azok, akik nyáron és télen is általában inget és hosszúnadrágot viselnek. A legtöbb irodában ma már légkondicionáló berendezésnek köszönhetően könnyedén tudjuk szabályozni az iroda hőmérsékletét, így nem kell egész nap a 35 Celsius fokos irodában ülnünk. Ám az ember könnyen átesik a ló túlsó felére és a legtöbben nyáron a légkondik miatt lesznek betegek, ugyanis túl hidegre állítják a hőfokot.

Ha otthon állítgatjuk a légkondit, még mindig könnyebb helyzetben vagyunk, mintha azt kell kitalálnunk, hogy egy egész csoport irodai dolgozó éppen fázik, vagy melegük van. Ha valaki fázik, akkor szervezetének több energiára van szüksége a test melegen tartása érdekében. Így nézhetjük úgy is, hogy kevesebb energiánk marad dolgozni, ha folyamatosan didergünk az irodában. Ha kint 35 fok van, nagyon nagy hiba az irodát 20 fokosra lehűteni, hiszen így a dolgozók nagy része a következő napokban biztosan táppénzen fog otthon lenni.

Milyen hőmérséklet legyen az irodahelyiségekben?

Persze az aszfaltozóknál, a mezőgazdasági munkát végzőknél, illetve a gyári munkásoknál még mindig jobb helyzetben vannak azok az emberek, akik a hűvös, kellemes klímás irodában dolgoznak egész nap, ám sok helyen vita van arról, hogy mennyire hűtsék le az iroda levegőjét. Néhány ember nem szereti a légkondit, hiszen fejfájásra és megfázásra panaszkodnak, mégis sokan nem szeretnek a 35 fokos irodában izzadni egész nap. Az egyesült államokbeli Cornell University kutatócsoport arra volt kíváncsi, hogy mennyi az a hőmérséklet az, amin az irodában dolgozók nagy része jól érzi magát és jól is tud teljesíteni. A felmérés során az az eredmény született, miszerint a dolgozók 25 Celsius fokon a munkaidejük teljes részét intenzív munkavégzéssel töltik, az elgépelési arányuk pedig csupán 10 százalék.

Az is kiderült, hogy azok a dolgozók, akik 20 Celsius fokos helyiségben dolgoztak, a munkaidejük csupán felében töltötték aktív gépeléssel, a gépelési hibaarányuk pedig 25 százalékra emelkedett meg. A kutatók felhívták arra is a figyelmet, hogy ez az eredmény, a teljesítménycsökkenés alkalmazottanként, illetve óránként 10 százalékos többletköltséget jelent a cég számára. Így bebizonyosodik az is, hogy nem éri meg túlhűtött irodában fagyoskodni 8 órán keresztül, hiszen a munkával se fogunk jól haladni, illetve valószínű hogy még betegek is leszünk pár napon belül. Sokkal jobb, ha egységesen a klímaberendezések hőfokszabályzóját körülbelül 25 Celsius fokra állítjuk. 

Ezeket a problémákat okozhatja a kánikula

A nagy hőség rettentően meg tudja viselni a szervezetünket, ezért jó, ha otthon is van klímaberendezés, mely mindig kellemes hőmérsékletet tud biztosítani. A magas hőmérséklet miatt az ember folyamatosan fáradtnak, álmosnak és kimerültnek érezheti magát. A nagy melegben kevésbé bírjuk a terhelést, a meleg miatt pedig sok ember küzd olyan alvási problémákkal, mely kihatással lehet a munkájukra, illetve személyes kapcsolataira is. A nagy kánikula okozta stressz és depresszió a szív-és érrendszeri megbetegedésekkel küzdők számára hirtelen rosszulléteket is képes okozni.

Ha otthoni használatra vásárolunk egy klímaberendezést, akkor a fenti tünetek nagy részét el tudjuk kerülni, sőt kimondottan jó hatással van azok számára, akik valamilyen allergiával küzdenek, hiszen klíma mellett az ember kevesebbszer szellőztet, így az allergiát okozó pollenek se tudnak bejutni az otthonainkba, ennek ellenére a klíma biztosítja folyamatosan a friss és hűvös levegőt, melyet egyfolytában meg is szűr, a benne található szűrőberendezésein keresztül. Az egészséges klímahasználatra azonban fontos fokozottan odafigyelnünk, hiszen általában a legnagyobb kánikulában van a legtöbb ember megfázva. A megfázások 90 százaléka pedig a klímaberendezések helytelen használatából adódik. Ez persze nem azt jelenti, hogy klímát használni veszélyes, de szükséges fejben kell tartani a megfelelő üzemeltetés fontosságát. Bármennyire is érezzük melegnek a kinti levegőt, a benti hőmérsékletet a kintinél 10 Celsius fokkal hidegebbre sose hűtsük le!

Miért fontos a klíma tisztítása?

Otthon és a munkahelyen, sőt még a gépjárművekben is fontos, hogy évente legalább egy alkalommal, vegyszerrel alaposan ki legyen tisztítva, ilyenkor pedig a szűrőt is ki kell cserélni, ezáltal meg tudjuk akadályozni a baktériumok elszaporodását. A klíma karbantartása során otthon vagy az irodában nagyon fontos, hogy a kültéri egységet is fertőtlenítsük és tisztítsuk át.

Karbantartás során ki kell takarítani a klímaberendezések belsejében található szűrőket is. Egyáltalán nem egészséges egy koszos, szennyezett klímaberendezést használni, hiszen az csak szennyezni fogja a lakás tiszta levegőjét. A szakszerűen karbantartott klímák egyrészt hosszabb életűek, másrészt a tisztítás elmaradása veszélyes lehet a lakók egészségére is.

Az, hogy a berendezést milyen sűrűn kell karbantartani, függ attól, hogy mennyit használjuk, illetve egyéb környezeti hatásoktól is, például hogy milyen környéken lakunk. Ha például olyan helyen lakunk, ahol a környék poros és nyárfás, akkor szükség lehet a gyakoribb karbantartásra, hiszen a klíma kültéri egysége beszívja a levegőben lévő szennyeződéseket és könnyen befújja a lakásunkba.

Klíma Kisokos – Még több hasznos infó

Üzenjen nekünk!

Címünk

Yetiklíma

+36 70 953 0695