Hogyan működik a klíma ősztől tavaszig?

Hírlevél feliratkozás

Klíma kisokos

Hogyan működik a klíma ősztől tavaszig?

A mai modern klímaberendezéseket már nem csak nyáron, hanem ősszel, sőt télen is gyakran használják az emberek. Így tehát nem csak a nyári hónapokba üzemelnek, hanem egész évben, hiszen a téli, fagyos zimankóban tökéletes fűtési alkalmatosságnak bizonyulnak.

Ilyenkor azonban még inkább oda kell figyelnünk arra, hogy mennyire rendszeresen és alaposan van kitisztítva és karbantartva a készülék. Lássuk tehát, hogyan célszerű ezekben a hidegebb hónapokban beüzemelni a klímát, illetve a karbantartása során mikre kell még jobban odafigyelnünk.

Mennyibe kerül egy jól működő klímaberendezés?

Hogyan tud egy klímaberendezés fűteni?

Egyre több olyan háztartás van, ahol a nyári időszakban már klímaberendezés segítségével tudják biztosítani a kellemes hőmérsékletet. A legtöbb ember pedig úgy tudja, a légkondi a lakás hőmérsékletének lehűtésére való. Ennek ellenére szerencsére egyre többen jönnek rá, mennyire egyszerűen és gazdaságosan lehet ezzel a berendezéssel a fűtést a téli hónapokban megoldani.

Amikor ezeket a eszközöket elkezdjük használni hűtésre, akkor a beltéri egység lesz az, amelyik hűtött, a kültéri rész pedig az, amelyik fűtött. Ha a készüléket átkapcsoljuk fűtő üzemmódba, akkor ez megfordul, tehát a kültéri és beltéri egység funkciója egyszerűen felcserélődik. Ahhoz, hogy ez tökéletesen működni tudjon, csupán egyetlen alkatrészre van szükség, mely nem más mint egy négy járatú szelep. Ez a szelep feladata az, hogy megtudja fordítani a hűtőközeg áramlásának az irányát. Ennek az apró eszköznek köszönhetően pedig percek alatt el tudjuk azt érni, hogy a kihűlt, hideg lakásunk egy gombnyomásra felmelegedjen. Az inverteres klímaberendezésekkel lehetséges az, hogy akár a -20 Celsius fokos hidegben is biztosítani tudjuk az otthonunk melegét.

Mennyire gazdaságos klímával fűteni?

Köztudott tényként szokták azt emlegetni, hogy az árammal történő fűtés mennyire sokba kerül. Ilyenkor várhatóan a villanyszámla hirtelen az egekbe szökik. Ha villanyradiátorral vagy hőlégbefúvóval szeretnénk megoldani lakásunk melegét, egyáltalán nem is kell csodálkoznunk a hónap végén érkező villanyszámla megemelkedett végösszegén. Sokan ebből kiindulva nem is merik a klímaberendezésüket sem fűtésre használni, hiszen úgy gondolják, ez nagyon megterhelő lenne a pénztárcájuknak. Pedig eddig aki kipróbálta ezt a fűtési lehetőséget, mindannyian azt tapasztalták, hogy sokkalta olcsóbban jöttek ki így, mintha a központi fűtést vagy a gázfűtést üzemelték volna be.

Míg a gázfűtés elindítása is legalább 1.000 Forintos kiadásnak számít, és tegyük hozzá, hogy azért 2-3 óra biztosan kell, míg felmelegszik a rendszer - a klíma egy gombnyomással, nagyon rövid időn belül kellemes hőmérsékletet tud biztosítani otthonunknak. Képes 300-500%-os hatásfokkal üzemelni, ennek köszönhetően percek alatt érezni fogjuk a kellemes meleg hőmérsékletet, mindemellett érdemes megemlítenünk azt is, hogy sokkal költséghatékonyabban tudja átalakítani a villamos energiát, mint az egyéb eszközök.

Bármilyen klíma képes a fűtésre?

Az egyszerűbb, hagyományosabb készülékek is a legtöbb esetben el vannak látva a „fűtés” üzemmóddal, ezek azonban arra nemigen alkalmazhatóak, hogy egész télen át az otthonunk melegét biztosítsák. Ezek a berendezések az átmeneti időben nagyon jól tudnak azonban jönni, hiszen kora tavasszal vagy ősszel tökéletesen meg tudjuk velük oldani a fűtést. Szakemberek szerint ezek a készülékek + 5 Celsius fokos hőmérséklet felett megfelelő hatékonysággal és teljesítménnyel beüzemelhetőek.

Ezekkel ellentétben azok a klímák, amelyek igazi fűtésre is alkalmasak, képesek gazdaságosan üzemelni akár -20 Celsius fok környékén is. Ezek már nem csak átmeneti időszakban tudnak működni, hanem akár egy egész téli szezont ki tudunk vele fűteni. Az inverteres készülékek direkt úgy lettek kifejlesztve, hogy nagyon hidegben is nagyon magas hatásfokkal tudjanak dolgozni. A készülékben megtalálható egy beépített leolvasztó mechanika, amely azt biztosítja, hogy a lecsapódott folyadékkal se gyűljön meg a baja. Illetve az előállított meleg levegőt képes legyen akár fagymentesítésre is használni.

Az inverteres klímák kényelme

Nagy általánosságban igaz az, hogy az inverteres klímák belső és külső egysége valamivel nagyobb, mint a sima, hagyományos klímák esetében, hiszen ezeknek sokkal nagyobb méretű hőcserélő felületre lesz szüksége működés közben. A klímával való fűtés rengeteg kényelmi funkciót képes biztosítani az egész család számára. Az inverteres klímáknál talán a legnagyobb előny az, hogy egész évben tudjuk használni őket, hiszen ugyanaz a rendszer hűti le nyáron a lakást, mint amelyik télen felfűti.

Hatalmas előnye, hogy pontosan be tudjuk állítani a kívánt hőmérsékletet, így nincs szükség arra se, hogy napközben többször fel- és lekapcsoljuk a készüléket. Akár a kanapén ülve, kényelmesen tudjuk ezeket a modern gépeket már üzemelni, akár a mobiltelefonunk segítségével előre be is tudjuk őket programozni. Könnyedén be tudjuk azt állítani például, hogy míg napközben nem tartózkodunk itthon, ne menjen a készülék, de délután és estére mindig kapcsoljon be a fűtés, így amikor hazaérünk a munkából, már meleg lakás vár bennünket és nem kell a fűtés beüzemelésével sem bajlódnunk.

Klíma Kisokos – Még több hasznos infó

Üzenjen nekünk!

Címünk

Yetiklíma

+36 70 953 0695