Ezért érdemes rendszeresen karbantartani a klímát

Hírlevél feliratkozás

Klíma kisokos

Ezért érdemes rendszeresen karbantartani a klímát

Télen és nyáron is nagyon szeretjük a légkondikat, hiszen a mai modern berendezések nem csak a nyári melegben segítenek lehűteni a lakást, hanem télen meleget is tudnak adni. Tehát egy szuper készülékről beszélünk, mely télen és nyáron is használható, ám van néhány dolog, melyre érdemes odafigyelnünk.

Mivel egész évben hűségesen üzemel és megbízható szolgálatot tesz számunkra, fontos, hogy rendszeresen karbantartsuk, hogy hosszú éveken át tökéletesen tudjon működni. Nézzük mik, azok az érvek, melyek bebizonyítsák számunkra, hogy mennyire fontos rendszeresen karbantartani a klíma berendezésünket.

Családunk egészsége a legfontosabb

Egész évben működnek és sok esetben egész évben megszűrik a levegőt ezek a berendezések, ezért elengedhetetlen, hogy rendszeresen tisztítsuk őket. Az a klíma mely már régen volt tisztítva és szűrője is elhasználódott, a szennyezett levegőt fogja csak keringetni, mely nincs jó hatással szervezetünkre. A légkondicionáló készülékek karbantartása és rendszeres tisztítása a gyártók szerint kötelező előírás, hiszen nem is gondolnánk, hogy rendszeres használat mellett mennyi szennyeződés le tud rakódni a berendezések belsejében és a szűrőjében. Szakemberek szerint azt a berendezést, melyet egész évben üzemeltetünk, érdemes évente legalább két alkalommal kitakaríttatni, egyszer ősszel és egyszer tavasszal.

Ez pedig nem csak a berendezés rendeltetésszerű működése miatt elengedhetetlen, hanem családunk egészségének megőrzése miatt is. Ha elmulasszuk a rendszeres karbantartási feladatokat, akkor elszaporodhatnak benne a gombák, vírusok és baktériumok is, melyet a berendezés folyamatosan a levegőbe fog fújni. Emellett a klímában található poratkák száma hamar elszaporodhat és kialakulhatnak a légúti megbetegedések is. A nem megfelelően karbantartott berendezés üzemeltetése után észlelhetünk allergiás reakciókat is, hiszen ilyenkor a berendezés allergén port kever a hűtendő levegőhöz, melyet közvetlenül ránk fog fújni. A gyakori, fullasztó köhögés, a viszkető orr, égő szem mind erről tanuskodik.

A klíma berendezés élettartamának növelése

Egy megbízható klíma elengedhetetlen lehet egy nyári napon az egész család számára. Az, hogy ezek a berendezések mennyire jól és mennyire megbízhatóan tudnak üzemelni, pedig sok esetben rajtunk múlik. Kiváltképp igaz, hogy a rendszeres karbantartás és a tisztítás hozzájárul a berendezés élettartamához is. Ha ezt elhanyagoljuk, akkor ne lepődjünk meg, ha a berendezésünk rövid időn belül megadja magát. A rendszeres tisztítás és karbantartás a legtöbb gyártó szerint kötelező művelet, melyet véghez kell vinni, ha azt szeretnénk elérni, hogy a berendezésünk hosszú éveken át megbízhatóan működjön.

Szakértők szerint a légkondicionáló kültéri egységéről sem szabad soha megfeledkezni, ha a tisztításról van szó. Ez keringeti ugyanis az utcai levegőt, mely azért jóval szennyezettebb, mint a beltéri levegő. Ebből kifolyólag elég hamar képes bekoszolódni, ha a benti helyiségben lévő készülékkel össze akarjuk hasonlítani. Potenciális veszélyforrások lehetnek a kültéri egység számára például a nyárfavirág könnyen szálló puha szöszei, melyek igazi szőnyeget képesek teremteni a kültéri egységben, így hamar el is járja a levegő útját. Egy ilyen dolog miatt pedig akár olyan hiba is kialakulhat, mely a klímaberendezésre nézve akár végzetes is lehet. A karbantartások alatt minden esetben ügyelnünk kell a kültéri egység tisztaságára is.

Ki és mikor végezze a karbantartást?

Ha a klímaberendezésünket nyáron és télen is rendszeresen használjuk, akkor az a legjobb, ha tavasszal és ősszel is kitisztítjuk azt. Ha azonban csak nyáron hűtünk a klímával, akkor ezt a karbantartást a legjobb a szezon előtt, még kora tavasszal elvégezni. Ám mivel sok esetben kora tavasszal is már nagyon elfoglaltak a szakemberek, az a legjobb, ha már január vége, február elején elvégeztetjük a karbantartást, hogy mire eljutunk oda, hogy használjuk a készüléket, biztosan tiszta legyen. Ilyenkor még a szakemberek ráérnek, nem kell rájuk sokat várni, hiszen szezonon kívül esik ez az időszak.

Nem kell félnünk, az előre kitisztított klíma nem fog magától bekoszolódni használat nélkül. Érdemes szakemberre bízni a tisztítást, hiszen ők tisztítás után elvégzik a szakszerű karbantartást is, mely elengedhetetlen a teljesen tiszta és megbízható klímaberendezésnél. Ilyenkor leellenőrzik, hogy minden szempontból tökéletes állapotban van-e, illetve hogy a gyártó által előírt paramétereken belül üzemel-e. Nagy hangsúlyt fektetnek a kinti egység karbantartására is, hiszen ott ellenőrzik az üzemi nyomásokat, a ventilátor teljesítményét, illetve a kompresszor indulási és üzemi áramfelvételét is. A beltéri egységben ellenőrzik a távvezérlést, illetve a ventilátor különböző fokozatainak működését is.

Mi történik klíma tisztítás során?

Kevesen vannak tisztában azzal, hogy egy szakszerű tisztításkor pontosan milyen folyamatok zajlanak le. A légtechnikai berendezés tisztításakor legelőször megszabadulunk a káros lerakódásoktól, mely kialakulhat kintről beáramló vegyszerektől, szmogtól. Emellett a baktériumok, gombák is megtelepedhetnek és rendkívül súlyos egészségügyi problémákat képesek okozni. A nem megfelelően karbantartott klíma használatát követően kialakulhat allergiánk, tüdőgyulladásunk, asztmánk, de akár olyan súlyos betegségek is, mint például a Pontiac láz.

Az ilyen lerakodott tenyészetek pedig egy idő után nagyon kellemetlen szaggal fognak járni, szóval, ha klíma használata közben rossz szagot érzünk, akkor biztosan tudhatjuk, hogy eljött az idő a tisztításnak és karbantartásnak. Tisztítás során a szakember az élősködők mellett a használat során kialakult porréteget is teljesen eltávolítja a berendezésből, ennek köszönhetően tisztább lesz a levegő és a por sem fogja tovább terhelni a rendszert, így a klíma nem fog meghibásodni és tönkre menni rövid időn belül. Többféle szűrőberendezést vásárolhatunk a berendezésünkhöz, némelyiket elég karbantartás során kitisztítani, ám vannak azok, melyek teljesen képesek elhasználódni, ilyenkor újra kell kicserélni őket.

Klíma Kisokos – Még több hasznos infó

Üzenjen nekünk!

Címünk

Yetiklíma

+36 70 953 0695