Ezek a tényezők befolyásolni tudják a klímánk fogyasztását

Hírlevél feliratkozás

Klíma kisokos

Ezek a tényezők befolyásolni tudják a klímánk fogyasztását

Ebben a folyamatosan újuló, és egyre modernebb világban, több ember szeretne még komfortosabban élni, mint korábban. Az otthonokba lassan alap berendezés lesz a klíma, mellyel nem csak nyáron a nagy kánikula ellen tudunk védekezni, hanem télen akár fűtésre is tudjuk használni. Ám sokan mégse merik ezeket a berendezéseket olyan felszabadultan használni, hiszen félnek, hogy aztán hatalmas villanyszámla fog visszaköszönni rá.

Pedig a klímaberendezések fogyasztását egyszerre több tényező is befolyásolni tudja.

Hogyan döntsük el azt, hogy mekkora fogyasztású berendezésre van szükségünk?

Ha ismerjük azokat a tényezőket, melyek befolyásolják a klíma fogyasztását, képesek leszünk további energiaspórolásra is. Első, és talán a legfontosabb szempont, hogy mikor klímával szeretnénk felszerelni otthonunkat, mindig az adott helyiséghez válasszuk ki a megfelelő berendezést, hiszen fontos tudni a helyiség teljesítményigényét. Ez kiderül a helyiség méretéből, rendeltetéséből, fekvéséből, a falak, a szigetelés, és a nyílászárók elhelyezkedéséből, és állapotából. Ezek közül a helyiség mérete a döntő, hiszen minél tágasabb a szoba, annál nagyobb teljesítményű berendezést kell vásárolnunk, hogy teljesen képes legyen lehűteni a helyiséget.

Téves feltevés az is, hogy ha egy nagyobb teljesítményű berendezés lesz felszerelve a lakásban, akkor az majd sokkal nagyobb villanyszámlát fog csinálni. Ezek a nagyobb teljesítményű berendezések nem feltétlenül jelentik a fogyasztás növekedését, mert logikusan belegondolva egy nagyobb kapacitású klíma sokkal kevesebb ideig működik, hogy lehűtse (vagy éppen felfűtse) az adott helyiséget.

Milyen energiaosztályú klímát válasszunk?

A klíma berendezés hatásfoka is meghatározó szempont, hiszen ez a klíma műszaki felépítésétől, a használt hűtőközegtől, és a kivitelezés precízségétől is függ. A hatásfokot számokba mérve is kifejezik, melyeket EER és COP számokkal szokták jelölni. Ezek az adatok megmutatják, hogy az adott klíma berendezés 1kWh elektromos energiából mennyi hűtő vagy esetleg fűtőenergiát képes előállítani. Tehát minél nagyobbak ezek a számok, annál kevesebb áramot fog felhasználni a klíma azért, hogy lehűtse vagy éppen, hogy felfűtse az adott helyiséget. Ugyanezen a hatékonysági érték alapján sorolják a berendezéseket a különböző energiaosztályokba.

Azt már kicsi korunkba hallhatjuk szüleinktől, hogy az „A” energiaosztály a legjobb. Ez így is van a klímaberendezéseknél is, hiszen alátámasztott tény, hogy az „A” energiaosztályú berendezések és gépek sokkal kevesebb energiát használnak fel. Magas hatásfokúak az inverteres klíma berendezések, melyeknek pozitív tulajdonságuk, hogy a teljesítmény fokozatmentes szabályozásával képesek energiát megtakarítani. Ha klímaberendezés vásárlása előtt állunk, az a jó, ha egy „A” osztályú készüléket vásárolunk, hiszen ezzel akár ezrekkel lehet kevesebb a havi áramfogyasztásunk, mint egy olyan berendezéssel, mely több energiát fogyaszt el használat közben.

Klíma Kisokos – Még több hasznos infó

Üzenjen nekünk!

Címünk

Yetiklíma

+36 70 953 0695