Dőlnek a meleg rekordok: Soha nem volt ilyen enyhe idő januárban!

Hírlevél feliratkozás

Klíma kisokos

Dőlnek a meleg rekordok: Soha nem volt ilyen enyhe idő januárban!

Azt márt biztosan mindenki észrevette, hogy mostanában nem fagyunk össze, ha az utcára kell mennünk vagy utazunk éppen valamerre. Az idei tél elég enyhének mondható és egy kézen meg lehet számolni azoknak a napoknak a számát is, amikor az autósok jégkaparásokkal ébresztették fel a környékbeli szomszédokat.

Sem 2017 év végén, sem 2018 év elején nem üresedtek ki hólapátokat árusító boltok polcai. Egyesek már a fűtést is kikapcsolták, csupán átmenetileg melegítenek hősugárzóval vagy klíma berendezéssel otthon

Az enyhe télre persze sokféle elmélet van és sorra bukkannak fel az interneten az összeesküvés elméletek, amelyek már-már olyan messzire mennek, hogy azt már talán a megíróján kívül senki nem is hiszi el. Egyesek a globális felmelegedés hatását vélik felfedezni az enyhe télben, mások a repülőgépekből permetezett Chemtrailre (vegyi csíkra) fogják az esetet, egy kisebb tábor pedig a Lapos Föld különböző bizonyítékát látja ebben is. Mindenesetre tény, hogy a higany mutatója elég ritkán kúszott 0 Celsius fok alá és országos rekordok születtek az idei télen. 

Még a Balatonban is meg lehet mártózni! 

Ilyen még eddig nem is volt, de 2017-ben a kellemes idő miatt Szigligetnél egész éves strandüzemelést jelentettek be még tavaly ősz végén. A Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Program keretén belül új kiszolgáló épület épült a szigligeti strandon. A közel 150 négyzetméter alapterületen vizes blokkokat, öltözőket alakítottak ki, a tetőtérben pedig szaunák, zuhanyzók és közösségi terek várják a látogatókat. 

A létesítmény 2017. november 15-én nyitott és ez a Balaton első olyan közösségi strandja, amely egész évben várja a kikapcsolódni vágyókat a Balaton partján. Bárt kétségtelen, hogy nincs olyan meleg mint nyáron, a napozóterasz még a hűvösebb idő ellenére is igen népszerű lett. A téli nyaralás alkalmával egy forró szaunázást követően bárki bátran megmártózhat a Balatonban is. A fűthető épület egyébként számos téli rendezvényt is kiszolgál. Itt látják vendégül a futóverseny, a süllő fesztivál és az újévi csobbanás vendégeit is. 

Az enyhe tél hozama, az enyhébb fűtésszámla 

2018. január 7-én, Dunaújvárosban dőlt meg a mindenkori, téli, hajnali meleg rekord, ugyanis hajnalban mindössze 10,2 Celsius fokot mértek. Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai szerint 1994 óta nem volt ilyen „meleg” Magyarországon, ekkor Pápán mértek 9,9 Celsius fokot. A nappali meleg rekordot egy nappal korábban, január 6-án mérték. Ekkor megdőlt a legmagasabb minimum hőmérséklet rekordja Kaposváron 9,9 Celsius fokkal (mindenhol máshol ennél melegebb volt!), a legmelegebb pedig a Somogy megyei Babócsán volt: 17,4 Celsius fokkal. 

A sokak szerint megbolondult időjárás viszont arra biztosan jó, hogy költséghatékonyan vészeljük át a téli, fűtéses időszakot. Máskor nem győztük a kályhákat fűtőanyaggal tömni vagy a hőfok szabályzót a maximumra állítani, most meg elég csak néhány órácskákra bekapcsolni a melegítőt. Sokan – nagyon praktikusan – a légkondicionáló berendezésüket használják ezen a télen is fűtésre. Noha, a klímával akár az egész hideg telet is gazdaságosan átvészelnék, most valóban ideális fűtési alternatívát kínálnak az enyhet időjáráshoz. Azt persze nem tudhatjuk, hogy pár hét múlva vajon elérkezik-e hozzánk a zimankós, fagyos téli időjárás vagy folytatódik továbbra is a tavaszias téli évszak.

Klíma Kisokos – Még több hasznos infó

Üzenjen nekünk!

Címünk

Yetiklíma

+36 70 953 0695