Bárki számára megfizethetőek már, a klímás okos otthonok!

Hírlevél feliratkozás

Klíma kisokos

Bárki számára megfizethetőek már, a klímás okos otthonok!

Néhányan ugyanis attól tartanak, hogy a gépek hamarosan átveszik az uralmat az emberiség felett. Mondani sem kell, hogy erre elég kevés jelenleg a valószínűség. Egyelőre csupán a sci-fi thrillerek okos otthonai képesek ugyanis öntudatra ébredni.

Az anyagiak miatt aggódók viszont valószínűleg még soha nem jártak utána annak, mennyibe is kerülne, ha a lakásukat „felokosítanák”. Különös és meglepő, de egy okos otthon kialakítása csupán pár százezer forintos költséget jelent meglévő eszközök mellett. Ezenkívül pedig az épületek automatizálási rendszereinek kiépítése az egyik leggyorsabban megtérülő befektetés. Különösen igaz ez a fűtésre és hűtésre, amelyek korszerűsítése szinte már elenyésző árkategóriát képvisel a piacon. A klímák, radiátorok és termosztátok modernizálása nemsokára be fogja magát lopni minden háztartásba, hogy aztán azt tabletről vagy okostelefonról tudjuk irányítani, automatizálni. 

Mennyibe kerül az okos otthon kialakítása? 

Egy ház korszerűsítésének összege nagyon sok mindentől függ. Leginkább a ház és szobái mérete, elhelyezkedése, szigetelése és a már meglévő eszközök, felszerelések kompatibilitása is közre játszik az ár kalkulációjában. Összességében azonban elmondható, hogy egy átlagos méretű magánház, ahol 6 radiátor van, egy termosztáttal, az okos fűtési rendszer kiépítése mindössze 200.000 Forintba kerül.

Bár ez az összeg nem óriási, mégis további előnyökkel is jár. Amint átállunk az új rendszerre, a lakásunk elfogyasztott energiaellátása optimalizálódik és rövid távon is visszatermeli a rá szánt befektetést. Érdekes, hogy még egy komplexebb, nagyobb családi házban is csupán 350-400 ezer forintba kerül az okos rendszer kiépítése, ahol padlófűtés van. Az okos rendszereket egyébként bárki be tudja magának szerelni és építeni is, de lehetőség van szakemberek segítségét is kérni. Az okos rendszerek legnagyobb előnye, hogy optimalizálják az egyes szobák fűtését, így nagyobb összegeket spórolnak meg már havi szinten is, de képesek akár már az első évben visszahozni a modernizálás költségeit. 

Milyen eszközök játszanak szerepet egy okos otthonban? 

A lehetőségek tárháza szinte már végtelen, hiszen manapság már a legtöbb háztartási gépből vásárolható olyan változat, amit irányíthatunk akár saját applikációjával, akár egy közös okos otthon irányítórendszerén belül is. A legnépszerűbb korszerűsítésre szánt eszközök a fűtési és hűtési rendszerek, így a klímák is. Az okos otthonban beprogramozhatjuk, hogy melyik szobában hány fokos hőmérsékletet szeretnénk és a klímák akár télen, akár nyáron képesek lesznek azonos szinten tartani a hőmérsékletet. Az interneten keresztül bárhol nyomon követhetjük klímánk működését és teljesítményét, a szobák hőmérsékletét az okos otthon alkalmazás segítségével. 

Az optimalizáltan felokosított klímaberendezéseken kívül azonban még nagyon sok eszközt lehet az okos otthonba beépíteni. Nem csak a fűtést és a hűtést tudjuk szabályozni, de akár a külső és belső világítástechnikát, a hűtőt, a mikrót, a kávéfőzőt, a házimozi rendszert, a mosógépet, a riasztó rendszert, a garázsajtókat, a biztonsági rendszerünket, a kamerákat és akár a digitális nyílászárókat és rolókat is. Gyakorlatilag az egész otthonunkat kézben tarthatjuk az ébredéstől a lefekvésig, hogy az eszközök a családunk kényelmét szolgálják, s mindeközben optimalizált működésük révén energiát és pénzt takarítsanak meg számunkra.

Klíma Kisokos – Még több hasznos infó

Üzenjen nekünk!

Címünk

Yetiklíma

+36 70 953 0695