A magyarok 48 százaléka álmodozik egy új klímáról

Hírlevél feliratkozás

Klíma kisokos

A magyarok 48 százaléka álmodozik egy új klímáról

Talán hihetetlennek hangzik, de egy nemrégiben végzett közvéleménykutatás során fény derült rá, hogy a magyar lakosság legnépszerűbb vágyálmai között kiemelt helyet foglalnak el a klímaberendezések. Ennek persze számtalan oka van. Az enyhébb telek, a hirtelen változó időjárás és az egyre melegebb nyarak, mind-mind fontos tényezői lehettek ennek a döntésnek. Köztudott ugyanis, hogy a globális felmelegedés miatt már-már kifordulni látszanak az évszakok, és a tavasszal és ősszel is egyre több reggelen ébredhetünk fagypont alatti hőmérsékletre.

Egy fontos tudományág, a paleoklimatológia azt kutatja, hogyan változott meg a földi időjárás az elmúlt évezredekben és vajon az embernek milyen ráhatása volt erre a változásra. Az üledékek, fatörzsek rétegei és a jégtakarók megőrizték a régmúlt időjárás nyomait, így már tudni lehet, milyen volt a Földünk klímája több 10.000 évvel ezelőtt. A régi adatokat és a közelmúlt adatait aztán összevetették és döbbenetes eredménnyel rukkoltak elő a szakemberek.

A klímatudomány világított rá, hogy egyre melegebb az időjárás

A virágporokat is bevető tanulmány során, amelyet a rangos Nature tudományos szakfolyóiratban is bemutattak, a tudósok arra keresték a választ, hogy merre fordultak elő bizonyos növények és hol hagytak maguk után pollent. Erre azért volt szükség, hogy terjeszkedésüket és mozgásukat a klímaváltozásokkal összhangba hozhassák. A nagyszabású kutatás során 643 észak-amerikai és európai lelőhelyről vettek mintákat és ezeket vizsgálták, míg végül a következtetéseiket le tudták vonni.

A tudományos tények azt támasztották alá, hogy az elmúlt 11.000 év során a Föld csak kis mértékben melegedett. Azonban az elmúlt 2000 év során hosszan tartó lehűlés volt tapasztalható, amelyet csupán az emberek tudtak visszafordítani a fosszilis energiahordozók által okozott légszennyezéssel, amely az üvegházhatást okozta a légkörben. Érdekesség, hogy 2016-ban melegebb volt, mint az elmúlt 11.000 évben. Ezzel bebizonyították, hogy az emberi tevékenységek képesek voltak a lehűlési folyamatot megállítani és meg is fordítani. Azonban ennek veszélyeire is felhívták a figyelmet: a jelenlegi melegedés lényegesen gyorsabban megy végbe, mint a természeti viszonyok azt önmaguktól lehetővé tennék. Az elmúlt 10 év meleg klímájára az elmúlt 11.000 évben nem igazán volt példa.

A légkondi megoldás lehet a meleg ellen

Az éghajlat változást vizsgáló tanulmány is rávilágított tehát arra, hogy időjárásunk mondhatni „megbolondult”, köszönhetően az emberek modern életvitelének. Azt már mindenki tapasztalta, hogy a telek egyre enyhébbek, a nyarak pedig egyre tikkasztóbbak, ezért nem csoda, ha egyre többen vágynak nyáron is a lehűlésre otthonukban. Érdekes módon, nem csupán a panellakásokban uralkodik a 30 fok feletti hőmérséklet miatt hőség, hanem a családi házakban is. A legmodernebb szigetelések persze teszik a tőlük telhetőt, mégsem tudják egész nyárra lehűteni a lakást, ehhez mindenképpen légkondicionáló berendezésre van szükség!

A klímaberendezések roppant hasznos vívmányai a technológiának, hiszen a legmelegebb napokon is képesek üde, hűvöst varázsolni az otthonunkba. A hűtésért pedig nem kell olyan borsos árat fizetnünk, mint mondjuk télen a fűtésért. A rendkívül költséghatékony technológiának köszönhetően, már a bevezető áron elérhető inverteres split klímák is megfelelő hatékonysággal biztosítják a hűvös levegőt. További előnyük a klímáknak, hogy nem csak hűteni, hanem fűteni is lehet velük, így átvehetik az átmeneti időszakokban a fűtés szerepét is, ha éppen borongósra vagy fagyosra fordulna néhány napra az idő ősszel vagy tavasszal.

Milyen klímát érdemes vásárolni és mennyibe kerülnek?

A klímák számtalan előnye rendkívül hasznos, mégsem található még meg az összes háztartásban, mint például a mosógép vagy a TV. Azonban egyre nagyobb a kereslet az otthon használható légkondik iránt, hiszen a komfortos élethez ma már hozzátartozik, hogy a forró nyári napokat otthon is kellemes környezetben tölthessük. Az elviselhetetlen kánikula elől nem kell a hipermarketek hűtő soraiba menekülnünk, mint azt egy igen híres TV sorozatban láttuk (Rém Rendes Család), elég, ha beszerzünk otthonra egy modern klímát. A legtakarékosabb megoldást, amely az egész lakást tökéletesen képes kiszolgálni, az inverteres fali klíma kínálja.

Ha klímát vásárolunk, mérjük fel, a hűteni kíván terület nagyságát, a szobák elrendezését és vásárláskor ügyeljünk az energiafogyasztásra is. Az utóbbi év legnépszerűbb klímái között a Whirlpool Super Slim inverter plus klíma ért el kiemelt helyezést 2.5 kW-os teljesítményével és A++-os energiaosztályával. A 200.000 forint feletti árával azonban nem mindenki tudott megbarátkozni, ezért a második legnépszerűbb klíma a Whirlpool SPIW 409L lett, amely szintén 2.5 kW-os hűtőteljesítményt tud felmutatni A+ energiaosztály besorolás mellett, ám ára sokkal közelebb van a 100.000 Ft-os árkategóriához. Népszerű légkondi márkák még az LG, a Samsung, a Fisher, a Mitsubishi, a Daewoo, a Heinner, a Beko, a Cascade és a Gree is.

Nem csoda, hogy ilyen sokan vágynak egy otthoni klímára!

Bár az árak elég széles körben mozognak, a legolcsóbb klímák is megközelítik a 100.000 Forintos nagyságrendet, az árak teteje pedig a csillagos égig ér, de jellemzően 200-300 ezer forintba kerül, a még hétköznapi használat során, otthonra beszerelhető, jobb minőségű készülékek ára. Egy magyarországi hitelintézet pont az árak miatt országos kérdőívben kérte ki a lakosság véleményét, hogy mire vágynának, mire használnák fel kedvezően felvehető hiteleiket.

Az eredmények alapján a legtöbben garázst szeretnének, míg a második helyet a mosogatógép érte el. A képzeletbeli dobogó harmadik fokára pedig a légkondik kerültek. Erre különösen a városlakók adták le a voksukat. A fővárosban és megyeszékhelyen például sokkal többen sorolták első helyre és ott a garázs csupán másodlagos-harmadlagos szempont volt. A gyorsan beszerezhető légkondik beszerelésére azonban a nyári szezonban elég sokat kell várni, ezért érdemes azokat még tavasszal beszerezni!

Klíma Kisokos – Még több hasznos infó

Üzenjen nekünk!

Címünk

Yetiklíma

+36 70 953 0695